Špajza 14. ožujka 2017.

Deset zapovijedi za kuhare amatere chefa Matta Prestona

foto: Instagram, @mattscravat
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Matt Preston otkriva deset najvažnijih sastojaka koji će vas iz pristojnog pretvoriti u izvanrednog kuhara amatera!

Chef najpoznatiji po svojoj ulozi jednog od trojice simpatičnih sudaca planetarno popularnog australskog Masterchefa, u intervjuu za portal Delicious otkrio je deset zapovjedi kojih bi se trebao pridržavati svaki kuhar amater koji drži do sebe.
 


Preston navodi kako je prva i najvažnija zapovijed upravo ona koja se odnosi na samopouzdanje. Hrabro pristupite namirnicama kako one ne bi "nanjušile" vaš strah i pretvorile se u nešto što od samog početka niste htjeli.

Razumijevanje namirnica, ali i recepta uvelike će vam pomoći kod pripreme jela. Poželite li promijeniti određeni recept, razmislite na koji će način promjene utjecati na cjelokupno jelo pa se tek tada upustite u nove izazove.

Kiselina, slanoća i slatkoća ponekad su sve što je jelu potrebno. Balans okusa, začina i dodataka koje ubacujete u svoje jelo od iznimne je važnosti. Preston spominje tajlandsku kuhinju kao idealan primjer dobrog balansiranja okusima, a i sam ima pokoji trik u rukavu. Naime, kada priprema barbecue umak, uvijek dodaje žlicu ili dvije espressa kako bi umak poprimio notu gorčine.

Pileća krlica Možda vas zanima... Jamie Oliver ima recept za najbolji BBQ umak na svijetu None

Svoja jela začinite hrabro. Ne bojte se upotrijebiti manje poznate začine. Tako ovaj poznati chef, primjerice, umjesto soli i papra, jelima dodaje sol i limunov sok ili ocat umjesto papra. Time dobiva na hrabrijim i potpuno novim okusima, a prema njegovom uspjehu možemo zaključiti da mu itekako dobro ide.

Stvaranje kontrasta kod serviranja jela jednako je važan segment kao i okusi. Jelo koje sadrži kremastu i hrskavu komponentu bit će daleko ukusnije od onog koje sadrži samo jednu od navedenih komponenti. Zato primjerice, brzoj desertnoj kremi uvijek dodajte tek malo orašastih plodova, keksa ili nekih drugih hrskavih dodataka kako bi je dodatno podigli.

U jelo ubacite dodatak koji će staviti točku na i. Talijani koriste parmezan i rajčice dok će japanska jela uvijek podići shiitake gljive. Pronađite svoj tajni sastojak i ne odustajte od njega, neka baš svako jelo učini idealnim!
 

Bolognese | Author: Stockfood foto: Stockfood

Kompleksnost jela ovisi o vašoj mašti. Kada klasičnoj pripremi jela dodate sastojak koji će ga učiniti zanimljivijim, dat ćete mu ono nešto što će ga ujedno učiniti posebnim, drugačijim od drugih i daleko ukusnijim. Zaigrajte se, jednostavna jela pretvorite u kompleksna i uživajte u novim okusima!

Ne kaže se uzalud da vježba dovodi do savršenstva. Preston naglašava kako je tajna savršenog jela u vježbi. Od banalnih stvari kao što je dodavanje soli u vodu u kojoj se kuha tjestenina do pripreme savršeno izbalansiranog umaka. U kuhinji, vježba je sve!

I na kraju, vjerujte svom instinktu! Kada prođete sva navedena pravila, prestaje vam još samo vjerovati sebi kada u pitanje dođe vrijeme kuhanja ili dodavanje posebnih sastojaka u jelo. Vjerujte svom osjećaju, rijetko kada će vas stvarno iznevjeriti.
 

Kuhanje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • emmajohan 09:53 19. Studeni 2021.

    Anns Cottage Discount code is the best way to avail discounts on Anns Cottage store shopping, there are lots of items on which you can avail the discount, amazing offers so visit the store by clicking the button and Save ... prikaži još! your Pocket now! https://couponsagent.com/front/store-profile/anns-cottage-coupons <a href="https://couponsagent.com/front/store-profile/anns-cottage-coupons">Anns Cottage Discount code</a>