Špajza 13. prosinca 2023.

Doznali smo koja su jela bila hit u 2023. godini!

Najtraženiji recepti u 2023.
Najtraženiji recepti u 2023. foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi recepti, sudeći prema Googleu, u protekloj su godini bili najveći hit. Među njima su kokteli, slana i slatka jela. Koje se tebi najviše sviđa?

Još nam je ostalo samo 15-ak dana u tekućoj 2023. godini i vrijeme je za prvi gastro rezime. Google je već objavio svoju godišnju listu najviše puta pretraživanih pojmova. Lista je razdijeljena na nekoliko kategorija – glumce, slavne osobe, knjige, serije, recepte…  Nas zanima ova lista najpopularnijih jestivih pojmova.

Jedno je sigurno kad su u pitanju najpretraživaniji recepti – društvena mreža TikTok iz godine u godinu raste kao nepresušan izvor novih i uzbudljivih recepata kojoj se i mi često utječemo u potrazi za novim idejama. Ako te zanima koji su recepti, barem prema brojkama pretraživanja na Googleu, bili najveći hit u 2023. godini, ostani s nama i pročitaj tekst do kraja.

 

cloud bread Možda vas zanima... Cloud bread najveći je food trend na TikToku u 2022.! Najave

 

Grimace millkshake

Svi ljubitelji fast food scene znaju da je Grimace Shake, omiljeno ljubičasto piće okusa bobičastog voća iz McDonald'sa, ove godine proslavilo svoj 52. rođendan. Tim povodom brojni su tiktokeri sudjelovali u komičnom trendu u koje su snimali razne skečeve povezane s tim napitkom od kojih su neki bili na granici dobrog ukusa.

@katiana.kay he gave me his big grimmy 😢 #grimace #grimaceshake #grimacechallenge ♬ The Attic - Colin Stetson

Lazanje juha

Da, na prvu zvuči užasno, ali kreator ovog jela Danny Freeman, vlasnik TikTok accounta dannylovespasta, zapravo ga je nazvao "dekonstrukcija lazanja". "Moja je ideja da se ovo jelo napravi više kao neki gusti gulaš ili varivo, koje se jede žlicom i idealna je hrana za utjehu", govori autor lazanje juhe – viralnog jela koje se pravi od tjestenine za lazanje, parmezana, mljevene junetine… dakle, od originalnih sastojaka za lazanje.

@dannylovespasta You’ve all been asking for the secret Lasagna Soup recipe - even SZA! The secret ingredient is @raoshomemade, my go to pasta sauce, made with Italian tomatoes, slow simmered in open kettles. Try it yourself - more details in my profile. #RaosHomemadepartner #MakeEveryDayDelicious #RaosHomemade ♬ original sound - Danny Loves Pasta

Pileći cobbler

Na trećem mjestu je viralan recept s piletinom koji se može pripremiti u jednoj posudi. Pileći cobbler je hrana za utjehu s američkim potpisom koje je također imalo svoj moment na TikToku, a na nadjev se, osim piletine, koristio i jastog, mješavina zamrznutog povrća, ostaci pečenog pileta ili nekog drugog mesa.

@wonderanddelicious Savory Chicken Cobbler - A better spin on the old Pot Pie! Oh, so easy and the taste is out of this world! #fyp #viral #foryou #recipes #easyrecipe#chickendinner#cobbler ♬ original sound - wonder and delicious

Crna torta

Samo ime ove torte govori nam nešto o njezinom izgledu, a mi ćemo ti otkriti i da je podrijetlom s – Kariba. Punog naziva Jamajčanska crna torta, u ovaj desert obavezno ide mješavina začina allspice, puno ruma, a može sadržavati i melasu ili tamni smeđi šećer, crveno vino te nekoliko različitih vrsta sušenog voća.

Popularnost ovog deserta na Googleu ove godine sigurno je doprinijela i serija "Black Cake" koja dijeli naziv s omiljenim božićnim karipskim desertom.

@theseasoned.skillet JAMAICAN BLACK (RUM) CAKE | #rumcake #blackcake #fruitcake #christmascake #jamaicanrumcake #jamaicanrum #cake #christmastime #holidayseason #bakedwithlove #bakewithme #bakingvideo #bakingvideos #jamaicatiktok #jamaicantiktok #caribbeantiktok #caribbeantiktokeurs ♬ Sleigh Ride - Tori Kelly

Pumptini

Nakon što je reality zvijezda Lisa Vanderpump u svom restoranu PUMP nudila koktel Pumptini, svatko tko je barem jednom pogledao njezin reality "Vanderpump Rules" nije mogao ne čuti kako netko naručuje taj koktel. Koktel se sastoji od votke, soka od grejpa i likera od naranče te je njezina verzija klasika među koktelima – martinija.

@cocktailmarketplace Pumptini 👠🍸 a Vanderpump Rules finalé necessity #scandoval #pumptini #vanderpumprules #tomsandoval #lisavanderpump #cocktail #cocktailrecipe #teamariana #cocktailmarketplace #vodka ♬ Raise Your Glass - Dena Deadly

Hugo spritz

Nazvan novim "koktelom ljeta" Hugo spritz ove je godine preuzeo primat nad koktel hitom Aperol spritz i postao novi spritz sezone. Ovaj osvježavajući koktel s malo alkohola pravi se od likera od bazge, prosecca, mineralne vode i listića mente. Puno je laganiji od Aperol spritza te je idealan za one koji žele blago zaslađeni koktel pun okusa.

 

Spritz kokteli Možda vas zanima... Ljeto može početi uz 3 nova recepta za spritz koktele Recepti Možda vas zanima... Pjenušavi Hugo koktel: Savršen za tople dane Recepti

 

Kaubojski maslac

Godinu 2022. obilježio je kaubojski kavijar, a 2023. bila je pak godina – kaubojskog maslaca. Ovaj trendy dodatak jelima preplavio je TikTok, a zapravo je to – običan maslac obogaćen svježim začinskim biljem i suhim začinim.

U kaubojski maslac obično se stavljaju naribana limunova korica, dimljena, slatka ili ljuta paprika u prahu, dijon senf, no dozvoljeni su i drugi dodaci prema ukusu. Ako te kaubojski maslac nije fascinirao, pogledaj naše ideje za 'običan' začinjeni maslac. A u čemu je uopće razlika?!

@chefcuso Cowboy Butter 🤠🥩✅ #steak #cowboybutter #recipe ♬ original sound - Jack Mancuso

Krunidbeni quiche

Baš kao što je davne 1953. godine britanska kraljica Elizabeta II. za službeno jelo svoje krunidbe odabrala krunidbenu piletinu, tako je i ove godine njezin nasljednik Charles III. za svoju krunidbu kao službeno jelo odabrao – krunidbeni quiche.

Bio je to dosta kontroverzan izbor, budući da je quiche originalno francusko jelo, no to nije spriječilo sve one koji su u neprestanoj potrazi za novim kulinarskim idejama da izguglaju ovaj recept. I mi smo to napravili te ga pronađi u nastavku.

 

Krunidbeni quiche Možda vas zanima... Kralj je odabrao: novo službeno jelo je - quiche! Špajza

 

Brazilska limunada

Brazilska limunada već je bila hit na društvenim mrežama, a primat je ponovno preuzela u ljeto 2023. godine. Iako se ovaj južnoamerički osvježavajući napitak naziva limunadom, njegova osnova najčešće je – sok od limete.

Sok do limete se miješa s vodom, šećerom, zaslađenim kondenziranim mlijekom i ledom. No ako nemaš limetu pri ruci, možeš za pripremu koristiti i limune te pripremiti – kremastu limunadu.

Sladoled od svježeg kravljeg sira

Ako moramo proglasiti i jednu namirnicu koja je u 2023. godini suvereno vladala TikTokom to je onda – svježi kravlji sir. Od njega se pravilo sve i svašta .- od nezaobilaznih torti do sira do proteinima bogatih dipova.

A kako su ove godine uspjeli pokazati i brojni tiktokeri, od svježeg kravljeg sira može se napraviti i zdravija verzija sladoleda. Jednostavno, ovu hit namirnicu treba izblendati s voćem, komadićima čokolade i/ili drugim popularnim dodacima.

@maxiskitchen Healthy strawberry cheesecake ice cream 🍨 . Thank you @lainiecooks_ for recipe inspiration! Soo delish! . Blend:▪️16 oz. Full Fat Cottage Cheese▪️3 Strawberries▪️1/4 Cup Maple Syrup▪️ . Mix in:▪️3 Graham Crackers, crushed▪️2 Strawberries, diced small▪️ . 1️⃣ Blend together the cottage cheese, strawberries and maple syrup until creamy and then mix in the graham crackers and diced strawberries 2️⃣ Transfer into a container, cover and freeze for 3-5 hours stirring every hour to break up icy spots; enjoy! (Note: if it is left in the freezer longer it may become too hard so 3-5 hours is the sweet spot!) . ⏲5 minute prep time + 3-5 hour freeze time . #healthyrecipes #healthydessert #easyrecipe #tiktokfood #icecream #cottagecheese ♬ Inspiring Journey Background Music (Upbeat, Indie, Instrumental) - Instrumental - Lesfm

A što misliš, koji će food trendovi obilježiti iduću, 2024. godinu? Mi već imamo neke ideje…

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.