Špajza 02. siječnja 2024.

Dvije posebne sarme - hitove s Fuliranja napravi kod kuće

Drugačija sarma by Picnic Mingle & Fun
Drugačija sarma by Picnic Mingle & Fun foto: Sandro Sklepić
gastro postao gastro.24sata.hr
Fuliranje traje još samo nekoliko dana, do 7. siječnja, a tamo se mogu kušati dvije vrlo zanimljive sarme - drugačija sarma kućice Picnic Mingle & Fun te burek sarma kućice Beg's Plant Based. Užicali smo recepte

Sarma... Kraljica zime, nezaobilazni novogodišnji specijalitet, i jelo kojemu sve uvijek rado vraćamo. Ta slasna kombinacija kiselog kupusa i sočnog mesnog punjenja uistinu je neodoljiva, a tek u kombinaciji s pire krumpirom?! Neki je vole preliti i s malo domaćeg kiselog vrhnja - probali smo i stvarno funkcionira.

No koliko god je volimo, ponekad poželimo da je pripremljena na malo drugačiji način pa joj dodajemo razno suho meso, mijenjamo sastojke u punjenju... Tom idejom vodili su se i Picnic Mingle & Fun te Beg's Plant based, koji su za aktualno izdanje Fuliranja pripremili svoje autorske verzije omiljenog 'smotanog' specijaliteta koje su postale pravi hit na jednom od najpopularnijih adventskih festivala u gradu. 

 

Deni Srdoč Možda vas zanima... Fuliranje počinje za 5 dana, mi već imamo svoje favorite! Recenzije

 

Fuliranje je tu još samo nekoliko dana, do 7. siječnja na Strossmayerovom trgu u Zagrebu i tamo se mogu kušati obje navedene sarme. Picnic Mingle & Fun, kreativna i vesela ekipa iz Zadra pripremila je - drugačiju sarmu s pjenicom od krumpira. Kada smo je prvi put kušali, nekako nam se činilo da bi joj trebalo dodati još malo kiselog zelja za potpun okus.

Sljedeći put kad smo je jeli bila je pak savršena - svega dovoljno, ničega previše, okusi savršeno posloženi... ma savršeno zimsko comfort food jelo. I odlična fora - lako se jede, potreba je samo žlica, nema zezanja s nožem, vilicom... Definitivno jedno od hit jela ovogodišnjeg zagrebačkog adventa!

Druga sarma namijenjena je svima koji su se tijekom blagdana umorili i zasitili mesa pa su spremni probati nešto lakšu hranu. Burek sarma baš je takva - neobična i lagane teksture. Autor ove sarme je Eduard Beg s kućice Beg's Plant Based koji u sarmi koristi samo namirnice biljnog podrijetla. Zanimljiva je ideja u jednom jelu spojiti 2 omiljena jela ovih prostora - sarmu i burek, i to napraviti bez mesa.

Kako Fuliranje završava za samo 5 dana, užicali smo recepte na obje kućice te ih donosimo u nastavku. 

 | Author: Press Burek sarma by Beg's Plant Based foto: Press

Burek sarma by Beg's Plant Based

Sastojci:

  • 300 g Beyond Meat mljeveno 'meso'
  • 100 g riže
  • 1/2 glavice luka
  • prstohvat soli
  • prstohvat mljevenog crnog papra
  • velika glavica kiselog kupusa
  • 15-20 g slatke crvene paprike
  • 5-6 zrna crnog papra

Pribor:

  • papir za pečenje
  • ovalna posuda za pečenje promjera cca 25 cm

 

sarma Možda vas zanima... Dosje sarma: kako da baš uvijek bude najbolja! Špajza

 

Postupak:

  1. Beyond Meat mljeveno meso dobro pomiješaj s rižom, dok se mješavina ne sjedini. Ako želiš, pusti da odstoji neko vrijeme, a može i preko noći.
  2. Na neprijanjajuću tavu stavi malo ulja. kada se ulje dobro ugrije dodaj prethodno zamiješanu smjesu od Beyond Meat mljevenog mesa i riže, te stavi na srednje jaku vatru. Redovito miješaj kako se smjesa ne bi zalijepila smjesa za tavu. Miješaj redovito i peci dok meso ne poprimi blago smeđu boju, odnosno 10-ak minuta. Tijekom prženja dodaj prstohvat soli i crnog papra i slobodno, ukoliko ti se učini da bi se meso moglo zalijepiti za tavu, dodaj još malo ulja.
  3. Smjesu stavi sa strane i pusti da se ohladi.
  4. U međuvremenu odvoji listove kiselog zelja, te izreži iz svakog lista tvrdu sredinu, tako da dobiješ dvije savršene polovice.
  5. Tvrdi dio listova te one najmanje listove koje nećeš moći iskoristiti za motanje sarme nareži i ostavi ih sa strane jer ćeš ih kasnije koristiti za umak.
  6. Pripremi posudu za pečenje i stavi u nju papir za pečenje.
  7. Kad se smjesa za punjenje dobro ohladi, uzmi listove i po dužini lista stavi malo smjese, ali nemoj pretjerivati tako da dobro možeš zarolati zelje. Zelje zajedno sa smjesom zarolaj u oblik valjka, te ga tako zarolanog stavi u posudu za pečenje
  8. Punjenje listove kiselog zelja stavljaj u niz jedan iza drugoga, dok ne popuniš cijelu posudu sarmom u obliku puža, odnosno bureka.
  9. Uzmite manji lonac, ulij 1 litru vode, te u vodu ubaci ostatke kiselog zelja, prstohvat soli, 5-6 zrna crnog papra, te oko 15 g slatke mljevene crvene paprike (oko 1 žlicu) j pusti da zavrije. Kuhaj 5 minuta, te kroz sito procijedi tekućinu i prelij ju preko burek sarme.
  10. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva te burek sarmu peci 25-30 minuta.
  11. Kada je pečeno, izvadi van iz posude za pečenje zajedno s papirom za pečenje, izreži na željenu veličinu, te posluži.
  12. Po želji možete napraviti i lagani umak kao preljev od Soyade natural jogurta u koji se stavi malo vode i dobro promiješa. Prelij umak preko burek sarme.

 | Author: Press Drugačija sarma by Picnic Mingle & Fun foto: Press

Drugačija sarma by Picnic Mingle & Fun

Ova sarma izgledom i načinom pripreme posve je drugačija od svega što poznajete pod tim pojmom, ali okusom neopisivo podsjeća na omiljeno zimsko jelo. Riječ je o kombinaciji ragua od junetine i kiselog kupusa koje zatim prekrivaju kremastom espumom od krumpira, a dodaju i prah dehidrirane crvene paprike te ulje od peršina. 

Sastojci.

  • 1 kg mljevene junetine
  • 1 kg luka
  • 200 g kiselog kupusa za kuhanje i 200 g za kraj
  • 300 g suhe dimljene kosti
  • koncentrat rajčice
  • svinjska mast
  • sol, papar

Postupak:

  1. Omjeri ragua koje kuhamo su uvijek 1:1 za odnos kapule i mesa. Tako radimo i naš ragu za drugačiju sarmu jer vjerujemo da je kapula izniman doprinos okusu i teksturi svih ragua.
  2. Atipično, u ovaj ragu ne stavljamo klasičnu bazu za rague s celerom i mrkvom, već samo kapulu, koju dinstamo na svinjskoj masti i u koju odmah na početku dodajemo dvostruki koncentrat rajčice.
  3. Također, u ragu dodajemo i kiseli kupus i suhe dimljene kosti za aromu dima.
  4. Ragu kuhamo polako, dugo i na niskoj vatri, a pred kraj posolimo i popaprimo prema ukusu te izvadimo suhe kosti.
  5. Na samom kraju kuhanja, prije posluživanja, u ragu dodamo dodatnu količinu svježeg kiselog kupusa za kick svježine kao i hrskavi efekt svježeg kiselog kupusa. Tako su svoj recept opisali iz Picnic Mingle & Fun.

 

Kiseli kupus Možda vas zanima... Zimske delicije: Top 10 jela s kiselim kupusom Recepti Sarma Možda vas zanima... Kako napraviti najbolju sarmu? Znamo sve trikove Špajza

 

Najkremastiji pire krumpir by Picnic Mingle & Fun

Sastojci:

  • 760 g kuhanog krumpira
  • 135 g maslaca
  • 150 g mlijeka
  • 130 g punomasnog vrhnja (za šlag, ali nezaslađenog)
  • 1 bjelanjak (od većeg jaja)
  • maslinovo ulje
  • 2 prstohvata soli
  • muškatni oraščić
  • papar

Postupak:

  1. Skuhamo krumpir u kori u slanoj vodi i nakon kuhanja i guljenja kore izvažemo potrebnu količinu krumpira
  2. Vrhnje prokuhamo.
  3. Pomiješamo sve sastojke i jako intenzivno ih obradimo u Thermomixu, Nutribulletu ili sličnim uređajima, nikako štapnim mikserom.
  4. Kremu od krumpira predlažemo propasirati kroz fino sito za eliminaciju sitnih grudica koje mogu ostati.
  5. Također, s obzirom na to da radite kućnu varijantu bez sifona, naš prijedlog je nakon pasiranja izmiješati kremu pjenjačom za šlag da u nju uđe zrak koji će kremu učiniti prozračnom i laganom.

Posluživanje drugačije sarme i kremastog pire krumpira:

  1. Na dno tanjura stavimo ragu, preko kojega prelijemo kremu od krumpira da ga u potpunosti sakrije i ostane efekt iznenađenja kad gosti žlicom zagrabe jelo.
  2. Po želji, pospi jelo dehidriranom dimljenom paprikom za dodatni vizualni i aromatski efekt.

 

Možda vas zanima... Zimski tanjuri koje volimo - od jela na žlicu do slastica Špajza brudet Možda vas zanima... Telegraph otkrio: 10 jela koja morate probati u Hrvatskoj Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.