Špajza Gastro zvijezda 10. studenoga 2018.

Hit na meetupu: Anina čokoladna torta sa šumskim voćem

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ana Zelić čokoladnom je tortom u potpunosti opravdala svoju poziciju u top 4 najbolja blogera u kategoriji Slastice.

 

Možda vas zanima... Slatke kronike blogerice Ane Zelić Špajza

 

Ana's Baking Chronicles blog je koji jednostavno morate pratiti ako uživate u pripremi (ili samo konzumiranju) slastica.  Anini  su deserti sočni, vizualno primamljivi i savršen materijal za društvene mreže. U jednoj smo slatkoj kreaciji uživali i na meetupu finalista "Gastro zvijezde", kada nas je počastila nevjerojatnom čokoladnom tortom sa šumskim voćem. 

Ako vam se sviđa ono što vidite, bacite oko i na Anin blog i Instagram profil. U slučaju da ste sigurni da je baš ona nova Gastro zvijezda, odmah joj dajte svoj glas!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Biskvit:

  • 2 jaja (L)
  • 115 g ulja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 170 g glatkog brašna
  • 75 g nezaslađenog kakao praha
  • 2 ¼ žličice praška za pecivo (11 g)
  • ½ žličice soli
  • 225 g šećera
  • 65 g smeđeg šećera (demerara, turbinado)
  • 130 g vruće vode

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Umak od šumskog voća:

  • 450 g smrznutog šumskog voća
  • 120 g šećera
  • Krema od šumskog voća:
  • 55 g brašna
  • 225 g šećera
  • 380 g punomasnog mlijeka
  • ½ žličice soli
  • 350 g omekšalog maslaca
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 4-6 žlica umaka od šumskog voća

Krema od šumskog voća:

  • 55 g brašna
  • 225 g šećera
  • 380 g punomasnog mlijeka
  • ½ žličice soli
  • 350 g omekšalog maslaca
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 4-6 žlica umaka od šumskog voća

Preljev od bijele čokolade:

  • 100 g bijele čokolade (min. 28% kakao maslaca)
  • 50 g mliječnog vrhnja za šlag (36% m.m.)
  • + bijela jestiva boja u prahu

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić


Priprema biskvita:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli. Dodajte šećere i promiješajte pjenjačom. To su suhi sastojci.
  3. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
  4. Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Bit će malo gušća smjesa, to je u redu. Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmiješajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo rjeđu smjesu.
  5. Ravnomjerno rasporedite u kalupe pa pecite u zagrijanoj pećnici između 22 i 25 minuta. Najbolje je provjeriti nakon 20 min pa produžiti prema potrebi. Nemojte prepeći.
  6. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih 10-tak min da se hlade u kalupu na rešetki, prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Priprema umaka:

  1. U loncu na srednje jakoj vatri kuhajte smrznuto voće sa šećerom do vrenja. Nakon toga, smanjite malo vatru i ostavite da krčka dok se ne zgusne i višak tekućine ne ispari. Sve skupa traje između 20-30 min.
  2. Kad je gotovo, protisnite umak kroz cjedilo kako bi se riješili koštica iz voća. Pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Priprema kreme:

  1. Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

  2. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodavajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i 4-6 žlica umaka od šumskog voća te miksajte dok se sve ne sjedini. Pazite da ne stavite previše umaka inače će se krema razdvojiti jer je teško sjediniti masnoću i vodu.

  3. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva.

Priprema preljeva:

  1. Na pari ili u mikrovalnoj (20-30 sec) rastopite sitno nasjeckanu čokoladu i vrhnje. Promiješajte dok sve ne sjedini i ostavite 10tak min da se stisne prije stavljanja na tortu.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Slaganje:

  1. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Stavite prvi biskvit i premažite kremom na koju stavite još 2-3 žlice umaka, pazeći da ne ide skroz do ruba kako ne bi iscurilo. Možete i napraviti malu “ogradu” s kremom. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 20-30 minuta prije konačnog ukrašavanja.
  2. Nakon što se torta ohladila, prekrijte je konačnim slojem kreme i zagladite sve “cake scraperom” za uredniji izgled. Ukrasite po želji.
  3. Ako je želite ukrasiti preljevom od bijele čokolade, tortu dobro ohladite, otprilike pola sata. Na ohlađenu tortu, u sredinu izlijte preljev (neće vam sve trebati za tortu promjera 15 cm) i malom metalnom špatulom “gurajte” preljev prema krajevima. Stavite da se ohladi 15tak minuta i onda možete ukrasiti vrh torte ružicama, koristeći slastičarske vrećice i nastavke po želji.

 

*Torta je najukusnija i najmekša kad se jede sobne temperature. Možete je čuvati u frižideru, prekrivenu prozirnom folijom, ali pola sata prije konzumiranja izvadite je na sobnu temperaturu.

** Postoji mogućnost da stavite previše umaka na kremu kod slaganja pa da vam biskviti skliznu. U tom slučaju, zabodite u sredinu jedan drveni štapić, prekrijte tortu tankim slojem kreme i stavite hladiti. Kad se stisne, izvadite štapić i nastavite s daljnjim ukrašavanjem.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Dobar tek! 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.