Iako kuhana jaja koristimo kao prilog uz kuhanu šunku i hren, možemo ih pripremiti i kao zasebno, vrlo ukusno jelo. Naravno, ovako punjena jaja mogu biti prilog, ali, ako želite pripremiti sjajno predjelo, poslužite ih sama.
Sve što trebate jest tvrdo skuhati jaja, prepoloviti ih i od žumanjaka napraviti finu kremicu kojom ćete potom puniti bjelanjke.
Poigrajte se okusima pa kremi od žumanjaka dodajte grčki jogurt, majonezu, kopar, dimljenog lososa, sireve, vlasac ili čak dimljenu papriku!
Ideja je mnogo, a sigurni smo da oduševljenje neće izostati.
Za osnovnu pripremu vražjih jaja (24 komada) trebat će vam 12 jaja. Tvrdo ih skuhajte pa ohladite pod hladnom vodom i očistite, prepolovite i izvadite žumanjke. Vilicom zdrobite žumanjke pa dodajte 2 žlice majoneze i 2 žlice senfa, papar i sol te malo mljevene paprike (možete staviti i dimljenu - imat će još bolji okus). Sve dobro izmiješajte u gustu pastu i prebacite u vrećicu za ukrašavanje (ili vrećicu za zamrzavanja na kojoj ste prerezali jedan vrh) i napunite polovice kuhanih bjelanjaka pripremljenom smjesom. Ukrasite sjeckanim peršinom ili vlascem i poslužite kao sjajno predjelo.
Ako pak želite malo drugačiji okus kreme od žumanjaka, tada predlažemo da svakako isprobate kombinaciju s grčkim jogurtom. Za 12 punjenih jaja trebat će vam 6 kuhanih jaja, pola šalice grčkog jogurta, 2 žlice sitno nasjeckane sušene rajčice, pola žličice dimljene paprike, sol i papar, 1 ljutika i malo ulja. Žumanjke pomiješajte s jogurtom, soli/paprom, paprikom i rajčicom te prebacite u vrećicu i napunite kuhane bjelanjke. Ljutiku kratko popržite na malo ulja i poslažite po napunjenim jajima.
Kuhana jaja možete puniti i kremom od žumanjaka i inćuna, šunke, slanine ili pak svježih domaćih začina.
Također, ovako pripremljena jaja mogu biti i odlično glavno jelo. Poslužite ih uz neku finu sezonsku salatu, komad domačeg baguettea i uživajte u ukusnom, a brzom obroku!
Dopustite mašti i omiljenim okusima da vas vode u pripremi ovih sjajnih malih obroka!
U slast!