Nadobudno otvoriš vrata zamrzivača jer ti se baš jede preljev od malina zamrznutih prošli tjedan… Ali to bobičasto voće više nije one fine ružičaste boje nego kao da je ispalo iz kočije snježne kraljice.
Što se dogodilo, jesu li namirnice prekrivene mrazom iz "ledenice" jestive? Sve to istražili smo za tebe.
Neugodan okus
Zamrzivač je jedan od najvažnijih uređaja u kuhinji. Tu pohranjujemo omiljene gotove obroke iz trgovine, čuvamo obilje sladoleda i spremamo ostatke za kišne dane i večernji bluz.
No uživanje u zamrznutoj hrani često je uništeno slojem mraza. Inje napada zamrznutu hranu ostavljajući neugodan okus i čak mijenjajući boju mesa nakon odmrzavanja.
Ako su kristalići leda jedino što te muči, trebaš znati jednu stvar - takva bi hrana trebala biti sigurna za konzumaciju. Riječ je o znanstveno objašnjivom procesu, poznatom kao sublimacija, koji izvlači vlagu iz hrane i ponovno je smrzava na površini stvarajući kristale leda.
Međutim, sloj leda povećava vjerojatnost oksidativnih reakcija koje narušavaju kvalitetu hrane. Slično kao s užeglim uljem ili maslacem. Iako čini hranu neukusnom, nije štetno za zdravlje.
Kako izbjeći inje od zamrzavanja?
Određena hrana je osjetljivija na razvoj kristala leda. Opće pravilo glasi: što više prirodne vlage nešto ima, veća je vjerojatnost da će biti prekriveno injem nakon zamrzavanja.
Voće, ostaci juha i umaka te meso su pod visokim rizikom. Najbolji način da to spriječiš je optimiziranje načina na koji pohranjuješ hranu. Ključ je ukloniti što više zraka jer izloženost kisiku uzrokuje oksidativne reakcije koje čine hranu neukusnom.
Također, ako koristiš plastične vrećice na zatvaranje, dobro istisni sve mjehuriće zraka prije nego što je zatvoriš. Za krute posude (primjerice, kartonske ambalaže za sladoled), prekrivanje površine slojem plastične folije pomaže spriječiti barem dio stvaranja kristala od smrzavanja.
Dokad čuvati hranu u zamrzivaču
Naravno, ove informacije nisu izgovor da jedeš hranu prekrivenu injem od smrzavanja. Skladištenje na temperaturama ispod nule produžuje vijek trajanja namirnica, ali one ne ostaju dobre neograničeno.
Američka organizacija FDA ima vodič koliko dugo možeš sigurno čuvati hranu u zamrzivaču, i to nije onoliko koliko bi mislio. Većina sirovih i kuhanih sastojaka ostaje dobra najviše nekoliko mjeseci.
Imamo još korisnih savjeta!