Špajza 23. lipnja 2025.

Je li sigurno jesti koštice lubenice?

lubenica
Je li sigurno jesti koštice lubenice?
foto: Essy Foto/Unsplash
Svi se sjećamo kako su nas kao klince upozoravali da pazimo da ne progutamo košticu lubenice jer će nam u želucu izrasti nova lubenica. Pitamo se - ima li u tome istine?

Gotovo da ne postoji osoba koja nije u djetinjstvu čula onu: “Ako progutaš košticu lubenice, narast će ti lubenica u trbuhu!” Naravno, s vremenom smo svi shvatili da je to samo mit – ali to nije spriječilo popularnost lubenica bez koštica, koje se danas mogu sve češće pronaći u prodaji.

Neki ih biraju zbog praktičnosti, drugi jer ne vole grickati (ni gutati) tvrde crne koštice. No pitanje ostaje – trebamo li ih stvarno izbjegavati?

lubenica Možda vas zanima... Kako odabrati savršeno zrelu lubenicu Špajza

Koštice lubenice su sigurne za konzumaciju, pa čak i zdrave

Za razliku od koštica trešanja ili marelica, koje mogu sadržavati opasne spojeve, koštice lubenice su potpuno sigurne za konzumaciju – pa čak i zdrave. Prema riječima nutricionistice Samanthe Cassetty i Celine Beitchman iz njujorškog Instituta za kulinarsko obrazovanje, ove sićušne sjemenke kriju pravo blago hranjivih tvari.

lubenica | Author: Elena Koycheva/Unsplash Lubenica foto: Elena Koycheva/Unsplash

U samo 28 grama koštica lubenice nalazi se 7 do 8 grama proteina,što je otprilike jednaka količina onoj koju sadrži jedno veliko jaje ili pola šalice leće. Osim toga, sadrže i 4 grama ugljikohidrata, te više od 25% prehrambena vlakana.

Koštice lubenice posebno se ističu po sadržaju željeza i magnezija – svakih 28 g sjemenki donosi oko 2 mg željeza, što je 25% dnevne potrebe za muškarce i 10% za žene. Magnezij, s druge strane, sudjeluje u više od 300 funkcija u tijelu – od regulacije srčanog ritma do podrške imunološkom i živčanom sustavu.

lubenica Možda vas zanima... I kora od lubenice je jestiva! Evo kako je iskoristiti... Recepti lubenica Možda vas zanima... Jesi li moguće zamrznuti lubenicu? Da, uz ove trikove! Špajza

Koštice lubenice mogu biti sjajan međuobrok, posebno za trudnice

Prema savjetu nutricionista, koštice lubenice su odlična opcija za pobornike biljne prehrane jer sadrže željezo biljnog podrijetla, a idealne su i za trudnice zbog povećanih potreba za tim mineralom.

Koštice lubenice može se jednostavno pojesti dok grickaš krišku lubenice – ili još bolje, pripremiti ih pržene i začinjene. U Americi se pečene sjemenke lubenice već prodaju kao gotov proizvod, no vrlo lako ih je pripremiti i kod kuće, a možeš ih grickati kao grickalicu ili posuti po salati – vrlo slično suncokretovim ili bučinim sjemenkama.

lubenica | Author: Elaine Bernadine Castro/Pexels Lubenica foto: Elaine Bernadine Castro/Pexels

Umjerenost je ključ

Ipak, kao i inače kad je o prehrani riječ, umjerenost je ključ. Sjemenke lubenice su bogate vlaknima i zdravim mastima (oko 13 grama masti u 28 g), što u većim količinama može uzrokovati probavne tegobe. Stoga, ako tek uvodiš koštice lubenice u prehranu – kreni polako.

Dakle, ne – lubenica ti neće niknuti u trbuhu ako pojedeš koštice lubenice, niti će ti ikako naštetiti, ali bi te mogla iznenaditi kao zdrav i ukusan dodatak prehrani. Sljedeći put, možda ipak nemoj pljunuti tu košticu kad jedeš lubenicu...

Isprobaj ove recepte s lubenicom, uključi i koštice 😉

koktel od lubenice i mente Možda vas zanima... HIT LJETNI KOKTEL Osvježi se uz spoj lubenice i mente Recepti ražnjici, lubenica, feta Možda vas zanima... Jelo koje ćeš voljeti: Ražnjići od lubenice i feta sira Recepti Možda vas zanima... Lubenica s grilla - novo slasno ljetno otkriće Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.