Kuhanje s ljepljivim sastojcima uvijek je slatko – ali nosi sa sobom i neke muke. Da, kolačići s maslacem od kikirikija i slastice od meda uvijek su dobrodošli, ali mjerenje ključnih sastojaka može postati noćna mora.
Pola maslaca od kikirikija zaglavi u mjernoj posudi ili se omota oko žličice, a med i melasa kapaju posvuda osim u posudu. I, naravno, više ne znaš koliko je čega uopće završilo u slastici...
Kod slastica je uvijek važno precizno odmjeriti količinu namirnica, stoga je dobro znati trik kako to elegantno izvesti. Prije mjerenja nekog ljepljivog sastojka, utrljaj vrlo malu količinu jestivog ulja preko površine posude za mjerenje, pazeći da ostane pristojan sloj masnoće.
Zatim ulij ljepljivi sastojak u posudu za mjerenje i gledaj kako savršeno klizi van kad dođe vrijeme za spajanje sastojaka.
Ovaj trik pali i mjeriš li sastojak na žlicu ili po težini, jer tanki film ulja neće bitno utjecati na težinu. Ulje dobro funkcionira na porculanu, metalu i plastici, ali ne i na drvenim površinama poput daščica ili drvenih žlica.