Špajza 07. ožujka 2024.

Kako napraviti jednostavan tuna tartar za 10 minuta

tuna tartar
Tuna tartar gotov za 10 minuta! foto: Food Photographer/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Tuna tartar odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina B12 i proteina, koji ima relativno malo kalorija. A mi imamo najbolji i najbrži recept!

Sirovi proteini (naravno, kad su savršene kvalitete i svježi) odlična su okusa i brzo se pripremaju (logično, pa nema kuhanja - sve se samo izreže i pomiješa).

Jede se sirova govedina u obliku beef tartara, ali i puno sirove ribe poput tartara od brancina, ali i svježa tuna brzo i jednostavno postaje genijalan tartar. Tu su i ceviche od ribe i morskih plodova, baš kao i goveđi ili riblji carpaccio. Također, i u sushiju u većini slučajeva jedemo neku sirovu ribu.

 

Tartar od tune, sezama i avokada Možda vas zanima... Tartar od tune, sezama i avokada Recepti

 

Za dobar tartar od tune najvažnija je kvaliteta i svježina tune

Danas nas zanima tuna tartar, za koji stručnjaci tvrde da nije bitno koju vrstu tune se koristi (jako dobre za tartar su yellowfin, bigeye i bluefin tuna) – najvažnija je kvaliteta tune i njezina savršena svježina.

Za tartar od tune preporučuje se korištenje vrhunske tune koja se inače koristi za sushi. Takva tuna mora biti savršeno svježa, s dobrim omjerom masnoće. Takva tuna najčešće se brzo zamrzava kako bi se njezina kvaliteta sačuvala na najvišem nivou i većina restorana koristi upravo takvu tunu.

tuna tartar | Author: Patrick Langwallner/Unsplash Tuna tartar foto: Patrick Langwallner/Unsplash

Je li tuna tartar zdrav?

Tuna tartar odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu u smanjenju kolesterola u krvi, ali i u prevenciji bolesti srca i krvnih žila. Tuna sadrži i visok postotak vitamina B12 i proteina, a ima relativno malo kalorija.

Tuna tartar nema ni puno ugljikohidrata, a posebno jednostavnih šećera te ne sadrži ni gluten. Naravno, ako ga ne serviramo uz krekere ili tostirani kruh od pšeničnog brašna 😉

@lacuisine.co Replying to @frex_mcgee The Easiest and Best Tuna Tartare Recipe! We are plating it up two different ways: one for your at home enjoyment and the other as a passed appetizer we make for catering! Follow us for more recipes amd chef tips! Bon Appetit! #tunatartare #easyappetizers #ceviche #poke #tuna #tartare #yum #easyrecipe ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO

Je li sigurno jesti tuna tartar?

Sirova tuna općenito, pa tako i tuna tartar, sigurni su za jelo, ali se ipak treba pridržavati nekih pravila. Tunu treba čuvati na maksimalno 4 stupnja Celzija, ili na još hladnijem. Ako je tuna, odnosno tuna tartar, bio na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata, više nisu sigurni za jelo.

Je li tuna savršeno svježa, možeš lako doznati uz pomoć osjetila njuha. Miris svježe tune je čist, svjež. Ako tuna miriši jako na ribu, ili pak kiselkasto ili neugodno u bilo kojem smislu, to znači da ti nos pametno savjetuje da ju ne pojedeš. Nos treba slušati!

Naravno, oprezni s konzumacijom svježe tune svakako bi trebali biti i oni koji imaju alergiju na histamin, posebno ako je ona jako izražena.

tuna tartar | Author: Food Photographer/Unsplash Tuna tartar i tartar od morskih plodova foto: Food Photographer/Unsplash

Mali trikovi za  savršeni tuna tartar

Takva brzo zamrznuta tuna odmrzava se (dok je još u originalnom pakiranju) u zdjeli hladne vode minimalno 15 minuta. Kada se voda jako ohladi, treba je zamijeniti i tako svako malo dok se tuna potpuno ne odmrzne (vrijeme ovisi o veličine fileta tune).

Veličina kockica u tuna tartaru nije propisana, no sitnije su možda nekako ugodnije. Ipak, dopuštamo i izbor krupnijih kockica kao u pokeu.

Rezanje tune preko linija čini meso mekšim i podatnijim. A važno je znati i da je zamrznutu ribu puno lakše i jednostavnije rezati nego svježu.

Donosimo i odličan recept za tartar od tune…

tuna tartar | Author: Cottonbro Studio/Pexels Rezanje tune za tartar foto: Cottonbro Studio/Pexels

Tartar od tune

(jednostavan recept, 10 minuta)

Sastojci:

  • 500 g svježe tune, sushi kvalitete, narezane prema ukusu
  • 1 žličica naribanog ili mljevenog češnjaka
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 1 žličica soja ili tamari umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 2 žličice svježeg soka od limete
  • 1 žličica wasabi paste ili sriracha umaka (opcionalno, za one koji vole ljuto)
  • svježe začinsko bilje, klice, kapare, sjemenke sezama – za serviranje
  • jalapeno ili chili papričice

Postupak:

  1. Sve začine i umake pomiješaj u zdjelici.
  2. U začinjeni umak polagano dodaj tunu i miješaj, kako bi se svaki komadić obložio marinadom.
  3. Posluži u zdjelicama, na podlozi od rižinog papira, na tanko narezanom avokadu… ili kako god najviše voliš.
  4. U tartar se mogu dodati i razne chili ili jalapeño papričice za dodatnu pikantnost i teksturu.

 

tuna tartar Možda vas zanima... Tartar od palamide Recepti Kapare Možda vas zanima... Štapići s tartarom od kapara Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.