Sirovi proteini (naravno, kad su savršene kvalitete i svježi) odlična su okusa i brzo se pripremaju (logično, pa nema kuhanja - sve se samo izreže i pomiješa).
Jede se sirova govedina u obliku beef tartara, ali i puno sirove ribe poput tartara od brancina, ali i svježa tuna brzo i jednostavno postaje genijalan tartar. Tu su i ceviche od ribe i morskih plodova, baš kao i goveđi ili riblji carpaccio. Također, i u sushiju u većini slučajeva jedemo neku sirovu ribu.
Za dobar tartar od tune najvažnija je kvaliteta i svježina tune
Danas nas zanima tuna tartar, za koji stručnjaci tvrde da nije bitno koju vrstu tune se koristi (jako dobre za tartar su yellowfin, bigeye i bluefin tuna) – najvažnija je kvaliteta tune i njezina savršena svježina.
Za tartar od tune preporučuje se korištenje vrhunske tune koja se inače koristi za sushi. Takva tuna mora biti savršeno svježa, s dobrim omjerom masnoće. Takva tuna najčešće se brzo zamrzava kako bi se njezina kvaliteta sačuvala na najvišem nivou i većina restorana koristi upravo takvu tunu.
Je li tuna tartar zdrav?
Tuna tartar odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu u smanjenju kolesterola u krvi, ali i u prevenciji bolesti srca i krvnih žila. Tuna sadrži i visok postotak vitamina B12 i proteina, a ima relativno malo kalorija.
Tuna tartar nema ni puno ugljikohidrata, a posebno jednostavnih šećera te ne sadrži ni gluten. Naravno, ako ga ne serviramo uz krekere ili tostirani kruh od pšeničnog brašna 😉
@lacuisine.co Replying to @frex_mcgee The Easiest and Best Tuna Tartare Recipe! We are plating it up two different ways: one for your at home enjoyment and the other as a passed appetizer we make for catering! Follow us for more recipes amd chef tips! Bon Appetit! #tunatartare #easyappetizers #ceviche #poke #tuna #tartare #yum #easyrecipe ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO
Je li sigurno jesti tuna tartar?
Sirova tuna općenito, pa tako i tuna tartar, sigurni su za jelo, ali se ipak treba pridržavati nekih pravila. Tunu treba čuvati na maksimalno 4 stupnja Celzija, ili na još hladnijem. Ako je tuna, odnosno tuna tartar, bio na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata, više nisu sigurni za jelo.
Je li tuna savršeno svježa, možeš lako doznati uz pomoć osjetila njuha. Miris svježe tune je čist, svjež. Ako tuna miriši jako na ribu, ili pak kiselkasto ili neugodno u bilo kojem smislu, to znači da ti nos pametno savjetuje da ju ne pojedeš. Nos treba slušati!
Naravno, oprezni s konzumacijom svježe tune svakako bi trebali biti i oni koji imaju alergiju na histamin, posebno ako je ona jako izražena.
Mali trikovi za savršeni tuna tartar
Takva brzo zamrznuta tuna odmrzava se (dok je još u originalnom pakiranju) u zdjeli hladne vode minimalno 15 minuta. Kada se voda jako ohladi, treba je zamijeniti i tako svako malo dok se tuna potpuno ne odmrzne (vrijeme ovisi o veličine fileta tune).
Veličina kockica u tuna tartaru nije propisana, no sitnije su možda nekako ugodnije. Ipak, dopuštamo i izbor krupnijih kockica kao u pokeu.
Rezanje tune preko linija čini meso mekšim i podatnijim. A važno je znati i da je zamrznutu ribu puno lakše i jednostavnije rezati nego svježu.
Donosimo i odličan recept za tartar od tune…
Tartar od tune
(jednostavan recept, 10 minuta)
Sastojci:
- 500 g svježe tune, sushi kvalitete, narezane prema ukusu
- 1 žličica naribanog ili mljevenog češnjaka
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 žličica soja ili tamari umaka
- 1 žlica sezamovog ulja
- 2 žličice svježeg soka od limete
- 1 žličica wasabi paste ili sriracha umaka (opcionalno, za one koji vole ljuto)
- svježe začinsko bilje, klice, kapare, sjemenke sezama – za serviranje
- jalapeno ili chili papričice
Postupak:
- Sve začine i umake pomiješaj u zdjelici.
- U začinjeni umak polagano dodaj tunu i miješaj, kako bi se svaki komadić obložio marinadom.
- Posluži u zdjelicama, na podlozi od rižinog papira, na tanko narezanom avokadu… ili kako god najviše voliš.
- U tartar se mogu dodati i razne chili ili jalapeño papričice za dodatnu pikantnost i teksturu.