Pravljenje burgera može se činiti kao najlakša stvar na svijetu – oblikuješ pljeskavicu, baciš je na roštilj i to je to, zar ne? Ipak, mnogi su se razočarali jer su im i nakon uloženoga truda pljeskavice ispale tvrde, suhe, premale ili potpuno neusklađene s veličinom peciva. Tajna savršenog burgera počinje pravilnim oblikovanjem pljeskavice, a ovdje donosimo sve što trebaš znati kako bi svaki put dobio optimalan rezultat.
Temperatura je ključna
Često izvadimo meso iz hladnjaka kako bi se istemperiralo prije pripreme, no kod burgera je bolje preskočiti taj korak. Toplo mljeveno meso i tople ruke uzrokuju da se masnoća prebrzo otopi na roštilju, što može rezultirati suhim burgerom. Drži mljeveno meso u hladnjaku sve do trenutka kada ga začiniš i oblikuješ, a zatim ga odmah stavi na roštilj ili ga prekrij folijom i vrati u hladnjak dok ne bude spremno za pečenje.
Mljevena junetina sastoji se od nemasnog dijela i masnoće, i bitno je da se ti dijelovi povežu, ali bez pretjeranog miješanja. Prekomjerno miješanje može rezultirati suhom i mrvičastom pljeskavicom. Tajna sočnog burgera je u minimalnom rukovanju: stavi meso u veliku zdjelu i lagano dodaj začine, pazeći da ga ne pritišćeš previše. Dovoljno je 30-45 sekundi miješanja. Kako bi provjerio je li smjesa spremna za oblikovanje, uzmi malu količinu mesa, pritisni je između dlanova i zatim okreni ruku. Ako se meso drži zajedno, spremno je za oblikovanje pljeskavica.
Oblikovanje pljeskavica
Pljeskavice će se prilikom pečenja malo smanjiti, pa ih oblikuj tako da budu oko jedan centimetar deblje i jedan centimetar šire od peciva. Većina standardnih peciva je promjera oko 7-8 cm, pa je idealna pljeskavica promjera oko 10 cm. Ako nisi siguran oko veličine, možeš izrezati krugove odgovarajuće veličine na papiru za pečenje i koristiti ih kao vodič.
Jednostavan način oblikovanja savršeno ravne pljeskavice je postavljanje papira za pečenje na lim za pečenje, vlaženje ruku kako se meso ne bi lijepilo i stavljanje hrpica mesa od oko 150 grama na papir. Lagano pritisni sredinu svake hrpice dlanom jedne ruke, dok drugom rukom oblikuješ meso u krug.
Svaka pljeskavica treba imati laganu udubinu u sredini i rub debljine pola centimetra. Budući da se burgeri prilikom pečenja napuhuju u sredini, ovaj trik osigurava da će gotova pljeskavica biti ravna i savršeno odgovarati pecivu!
Isprobaj i ove recepte!