Špajza Adventski kalendar 22. prosinca 2019.

Kako pripremiti ukusne domaće karamele s nekoliko sastojaka?

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Jestivi božićni pokloni uvijek su dobra ideja pa sam se tako i ja odlučio poigrati s nekoliko sastojaka kako bi dobio ove fine slatkiše.

Malo sastojaka, malo truda i eto genijalne ideje kako ljudima koje volimo pokloniti nešto osobno, tj. nešto što smo sami napravili. Uz još malo kreativnosti oko pakiranja ovo stvarno može biti baš nešto posebno.

Kada su mekani karamel bomboni u pitanju može se pronaći nekoliko verzija pripreme, od one s kondenziranim mlijekom do ove koju sam ja radio, sa slatkim vrhnjem. Postupak je poprilično sličan, kao i konačan rezultat. Ja sam odlučio dodati i čokoladu kako bi, umjesto standardne svijetlo smeđe boje, dobio tamnu boju. 

 

Možda vas zanima... Pasteis de nata - slatki zalogajčići s lisnatim tijestom Kolumne

 

Što sam zaključio radeći ovaj recept:

  • nema brzanja, polako i smireno do cilja
  • karamelu treba pošteno ohladiti kako bi se dovoljno stegnula
  • kod rezanja koristiti jako oštar nož i po potrebi vraćati karamelu natrag u zamrzivač
  • odmah nakon rezanja motati u masni papir ili u ukrasni papir 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci:

  • 450 g šećera
  • 400 g meda
  • 360 ml vrhnja za šlag (što masnije to bolje)
  • 225 g maslaca
  • 120 g tame čokolade
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

 

Možda vas zanima... Ova izvanredna torta neodoljivo podsjeća na knedle sa šljivama Kolumne

 

Priprema:

  1. Priprema je zapravo dosta jednostavna. U jednu posudu stavite sve sastojke osim vanilije te na srednje jakoj vatri rastopite uz stalno miješanje. Bitno je da smjesa dođe do temperature od po prilici 115 stupnjeva Celzijusa. Tu će vam super pomoći prehrambeni termostat ako ga imate, ako ne, to vam je otprilike 15-ak minuta nakon što karamela “prokuha”. Ta temperatura je bitna iz jednostavnog razloga što ako ju niste dosegnuli, bomboni će biti premekani a pak ako ju previše pređete, bit će pretvrdi. 
  2. Sklonite s vatre te umiješajte vaniliju i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prelijte karamelu u posudu preko koje ste stavili papir za pečenje te pohranite u hladnjak na barem 3-4 sata. 
  3. Karamelu režite najprije s vanjskih strana te kada si izrežete jednu količinu ostatak vratite u hladnjak dok narezani dio upakirate. Ja sam ih rezao na trakice i na kockice, čisto iz razloga da dobijem različite oblike paketića. 
  4. Pohranite karamele na u staklenu posudu i uživajte u njima svakodnevno jer zapravo mogu stajati i trajati sigurno barem mjesec dana, ako ih naravno ne pojedete prije. 

Uživajte!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećem Instagram profilu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.