Čišćenje aparata za kavu mnogima nije na listi prioriteta. Većina ljudi to čini puno manje nego što bi zaista trebali i zavaravaju se misleći da je sve u redu. Vruća voda će uništiti mikroorganizme, zar ne? I sigurno će kofein, prirodni antimikrobni lijek, nokautirati sve preostale preživjele.
Pa, NSF International, organizacija za javno zdravlje i sigurnost, ima drugačije mišljenje. U pregledu iz 2011. otkrili su da su se kvasac i plijesan nataložili u polovicu svih testiranih posuda za vodu u aparatima za kavu, što ih čini petim najprljavijim predmetom u kuhinjama i kupaonicama. Osim toga, voda s vremenom ostavlja mineralne naslage unutar aparata, što može usporiti kuhanje i zagrijavanje. Što je još gore, klice također mogu rasti. Srećom, većina ljudi ima zdrav imunološki sustav, tako da prljavi stroj neće nikome ozbiljnije naštetiti.
Međutim, ako ne održavaš svoj aparat za kavu redovito, poslužit ćeš šalicu slabe, mlake kave neugodnog okusa, a kuhanje će trajati dulje nego inače. S obzirom na to da za ljubitelje kave nema ništa gore od loše šalice kave, ispravno čišćenje aparata za kavu svaki dan, uz potpuno uklanjanje kamenca svaki mjesec, zaista se isplati.
Što učiniti odmah nakon kuhanja kave?
Izbaci talog i prljavi filter iz košare za kuhanje i obriši sve ostatke kave u košarici i oko nje te na drugim mjestima na aparatu čistim, vlažnim ručnikom. Osuši spremnik za vodu i ostavi da se osuši na zraku.
Što učiniti na kraju dana?
Ručno operi sve odvojive komponente, iznutra i izvana, vrućom vodom, tekućinom za pranje posuđa i čistom spužvom. Ovaj će korak ukloniti sve ljepljive klice, kao i ulje i ostatke kave, koji bi se inače pomiješali sa svježe kuhanom kavom sljedećeg dana i dali joj ustajali okus. Očisti i sve kutove i utore, gdje se gnijezde mikrobi. Dobro isperi, a zatim osuši sve dijelove.
Što učiniti svaki mjesec?
Očisti unutrašnjost aparata za kavu prema priručniku. Za neke aparate za kavu, savjet je pokrenuti ciklus kuhanja s otopinom za uklanjanje kamenca. Možeš koristiti i DIY metodu: napuni posudu za vodu jednim dijelom vode, jednim dijelom bijelog octa. Stavi čisti filter u košaru. Pokreni ciklus, isprazni posudu i ponovi ciklus s octom. Ponovno isprazni posudu i dovrši ispiranje vodom iz slavine. Dodatni ciklusi ispiranja samo s vodom uklonit će okus i miris octa.
Saznaj zanimljivosti o kavi...