Prema nekim savjetima stručnjaka, ostaci pizze mogu trajati do 4 dana u hladnjaku ako su pravilno pohranjeni. No to može varirati ovisno o određenim faktorima kao što su dodaci na pizzi i gdje se u hladnjaku čuva.
Bez obzira na to radi li se o pizzi s povrćem ili mesom, svi dodaci podložni su kvarenju nakon četiri dana u hladnjaku i definitivno ih treba pojesti prije toga. A određeni dodaci za pizzu mogu se pokvariti i brže od četiri dana.
Koliko dugo ostaci pizze mogu stajati na sobnoj temperaturi?
Komadi pizze ostavljeni preko noći u kuhinji ne bi se smjeli jesti sljedećeg dana. Naime, prema nekim mjerenjima svu hranu koja je bila ostavljena na sobnoj temperaturi dulje od dva sata treba baciti. Naime, bakterije mogu brzo rasti na sobnoj temperaturi, a ostavljanje pizze u kartonskoj kutiji stvara idealno okruženje za razvoj bakterija. Stoga pizzu svakako baci čim se ohladi.
Može li se pizza jesti nakon tjedan dana u hladnjaku?
Ne preporučuje se jesti ostatke pizze nakon četvrtog dana u hladnjaku. U tom trenutku postoji veća mogućnost kvarenja, ali je i kvaliteta pizze loša. Možda je i dalje prilično jestiva, no postoji ozbiljna opasnost od trovanja.
Miris i izgled plijesni dva su prva pokazatelja da pizza nije sigurna za jelo. Ako ima po sebi neki preljev, možda ćeš teže uočiti plijesan, stoga, ako je prošao rok od tri do četiri dana, pažljivo je cijelu pregledaj prije nego što je zagrizeš!
Kako čuvati pizzu u hladnjaku?
Kako bi se očuvala kvaliteta pizze, preporučuje se složiti kriške pizze kao jedan sloj na aluminijsku foliju ili pergamentni papir i stavi slojeve jedan na drugi. To sprječava da se sir zalijepi za dno svake složene kriške, a istodobno održava dno svake kriške pizze suhim. Zamotaj sve u plastičnu foliju i stavi u hladnjak.
Koliko dugo tijesto ili umak za pizzu mogu stajati u hladnjaku?
Ako planiraš sam/a napraviti pizzu, tijesto potroši u roku od dva dana. Umak za pizzu treba iskoristiti u roku od sedam dana ako ga čuvaš u hladnjaku radi najbolje kvalitete.
Koji je najbolji način za podgrijavanje ostataka pizze?
Mnogi bi se složili da je ostatak pizze ukusan čak i kada je hladan, ali ako je ipak voliš toplu - evo nekoliko savjeta stručnjaka kako to učiniti:
Friteza na vrući zrak: Postavi je na 180 C, stavi krišku pizze izravno u fritezu i zagrijavaj je tri do pet minuta za najbolje rezultate.
Pećnica: Ako zagrijavaš više od jedne kriške pizze, upotrijebi lim obložen aluminijskom folijom i peci desetak minuta na 180 stupnjeva dok korica ne postane hrskava a sir se otopi.
Tava: Ako podgrijavaš jednu krišku učini to tako da tavu pokriješ poklopcem na nekoliko minuta kako bi para zagrijala pizzu do kraja.