Špajza 02. lipnja 2024.

Koliko traje otvorena boca kečapa?

kečap
Koliko dugo otvoreni kečap može biti u hladnjaku da se ne pokvari?
foto: Karolina Grabowska/Unsplash
Od kečapa i preljeva za salatu do majoneze - donosimo detaljan pregled svih umaka i pravila o tome koliko dugo traju prije i nakon otvaranja te kako prepoznati pokvareni začin

Imaš li zalihu umaka i preljeva u hladnjaku? Uobičajeno je čuvati umake više mjeseci, budući da se obično konzumiraju sporije nego svježa hrana. Poznato je i da začinski umaci imaju dugi vijek trajanja zbog svoje izrazito kisele prirode – što je značajka koja je nepoželjna za štetne klice.

To ne znači nužno da će zauvijek ostati svježi. Stručnjaci za hranu podijelili su koliko dugo umaci, koje često koristimo i kao začine, traju prije i nakon otvaranja - plus, daju i najbolje savjete za prepoznavanje pokvarenih umaka.

 | Author: Thinkstock Kečap foto: Thinkstock

Koliko dugo traju neotvoreni umaci?

Neotvoreni umaci izdržat će oko godinu dana u smočnici. Točan rok možeš odrediti provjerom datuma 'upotrijebiti do' ili 'najbolje do' na pakiranju.

Čak i tada, navedeni datum pokazat će kada će se kvaliteta artikla smanjiti, a ne njegova sigurnost. To znači da možeš sigurno konzumirati začin nakon isteka roka trajanja, ali boja, okus i tekstura možda neće biti najbolje kvalitete.

Hladnjak Možda vas zanima... 9 najčešćih pogrešaka u pohranjivanju hrane koje te koštaju i novca i zdravlja Špajza

Koliko dugo traju umaci nakon što ih otvoriš?

Nakon što se staklenka ili bočica s umakom otvori, treba ga čuvati u hladnjaku. Približan rok trajanja ovisit će o specifičnoj vrsti začinskog umaka i, što je još važnije, o temperaturi hladnjaka.

Stručnjaci upozoravaju kako hladnjak treba biti postavljen na 4,5 Celzijevih stupnjeva ili niže kako bi se osigurala optimalna svježina, bez obzira na vrstu začina.

 | Author: SHUTTERSTOCK Senf foto: SHUTTERSTOCK

1. Kečap

Od sendviča za doručak do hrskavog pomfrita, puno je hrane koja je bolja s kečapom. Nakon otvaranja, ovaj svestrani umak siguran je za jelo oko 6 mjeseci.

Dugi rok trajanja kečap zahvaljuje visokim kiselinama, što otežava rast patogenih klica.

2. Senf

Otvorena staklenka senfa izdržat će godinu dana u hladnjaku. Sjeme gorušice koje se koristi za izradu senfa sadrži alil izotiocijanat, spoj odgovoran za oštar i ljut okus začina – a upravo on ima prirodna antimikrobna svojstva, koja pomažu u zaštiti senfa od kvarenja.

Možda vas zanima... Koliko dugo vaše namirnice mogu stajati u hladnjaku Špajza

3. Majoneza

Ako redovito pripremaš jela poput sendviča i salate od tjestenine, velika je vjerojatnost da u hladnjaku imaš staklenku majoneze. Taj otvoreni spremnik majoneze trajat će oko 2 mjeseca, pod uvjetom da se pravilno skladišti, dok će tuba majoneze trajati duže ako je odmah nakon upotrebe dobro zatvoriš.

 | Author: Thinkstock Majoneza foto: Thinkstock

4. Preljevi za salatu

Nakon što se otvori, preljev za salatu kupljen u trgovini trajat će u hladnjaku 1-3 mjeseca. Točan rok trajanja ovisi o vrsti preljeva, a time i njegovoj kiselosti.

Manje kisele verzije (poput preljeva na bazi vrhnja) imaju kraći rok trajanja, dok kiseliji preljevi (poput vinaigrettea) imaju duži. Što se tiče domaćih pripravaka, vinaigrette i kremasti preljevi mogu trajati dva do tri tjedna.

 | Author: Kraft Heinz Ljuti umaci s potpisom glazbenika Eda Sheerana foto: Kraft Heinz

5. Ljuti umak

Ako voliš ljute umake, bit će ti drago znati da oni mogu trajati oko godinu dana u hladnjaku nakon što se otvore. Razlog? Velika količina octa koju sadrže. Fermentirani ljuti umaci mogu stajati i dulje - zapravo neograničeno dugo - budući da mikroorganizmi koji fermentiraju umak proizvode prirodne konzervanse.

Izuzetak je domaći ljuti umak, kojem nedostaju metode fermentacije koje se koriste u komercijalnim proizvodima. Takvi ljuti umaci, napravljeni kod kuće od nule, izdržat će oko tri mjeseca u hladnjaku.

 | Author: Ryan Concepcion/Unsplash Relish foto: Ryan Concepcion/Unsplash

6. Relish

Ovaj kuhani i ukiseljeni proizvod od nasjeckanog povrća, voća ili začinskog bilja koji se obično koristi kao začin za poboljšanje okusa glavne namirnice obično može trajati do 9 mjeseci u hladnjaku. No može trajati i kraće zbog veće visoke koncentracije šećera koji je hrana mnogim mikroorganizmima.

Proizvodi s limunskom kiselinom, octom ili konzervansima poput natrijevog benzoata ili kalijevog sorbata vjerojatno će imati duži životni ciklus, stoga je vrijedno provjeriti popis sastojaka jer oni određuju koliko će relish trajati.

povrće Možda vas zanima... Jednostavni trikovi za duži rok trajanja namirnica None

Kako znati jesu li se otvoreni umaci pokvarili

Iako umaci iz trgovine traju dulje od druge hrane, važno je uočiti kada su se pokvarili. Čim osjetiš kiseli ili miris po ribi, baci ga jer je to znak da se artikl pokvario. Osim toga, ako na površini (ili bilo gdje u posudi) ima sluzi ili plijesni, vrijeme je da taj umak baciš.

Imaj na umu, također, da je moguće kontaminirati umak, i time potencijalno smanjujući njegov vijek trajanja. Da izbjegneš kontaminaciju, provjeri je li poklopac staklenke ili boce s umakom uvijek čvrst i siguran.

Također je dobra ideja izbjegavati skladištenje umaka u blizini sirovog mesa, ili korištenje prljavog pribora za vađenje proizvoda iz originalnog spremnika. Kada proizvod postane kontaminiran, treba ga baciti jer se ne može jamčiti njegova sigurnost!

 | Author: Thinkstock Umaci imaju dosta dug rok trajanja, no ipak ne traju beskonačno foto: Thinkstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.