Špajza 02. kolovoza 2018.

Lubenica: Liječi vrućine, al radi i i još puno toga!

lubenica 2.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Popularno ljetno voće intenzivnih boja nepogrešivo gasi žeđ tijekom vrućih dana

Osvježavajuća lubenica zanimljiva je zbog raznih svojstava. Iako sadrži 92 % vode, ostalih 8 % bogato je likopenom, antioksidansom koji štiti srce, prostatu, a blagotvorno djeluje i za kožu. Autori zanimljivog istraživanja vezanog uz učinke lubenice na zdravlje čovjeka zaključili su da lubenica na muškarce može djelovati kao Viagra.

Campari lubenica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Znanstvenici su otkrili da sastojak lubenice, aminokiselina citrulin, utječe na krvne žile jednako kao "mala plava tableta" za pomoć pri postizanju i održavanju erekcije. Citrulin utječe na relaksaciju i širenje krvnih žila na sličan način kao što djeluju lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije. Do prošlogodišnjeg istraživanja smatralo se da je glavnina citrulina smještena u kori lubenice, međutim, pokazalo se da je udio citrulina u jestivom dijelu viši nego što se mislilo. Međutim, nije poznato kolika je doza citrulina prava i koliko je potrebno pojesti lubenice kako bi se iskusilo eventualno djelovanje na spolnu moć. Također, kritičari ove studije tvrde kako je tvrdnja ishitrena i nedovoljno utemeljena.

Osim što vam možda može poboljšati seksualni život, lubenica je dobra i za srce, imunološki sustav, ali i za osobe koje boluju od dijabetesa tip II. Povoljan učinak lubenice na srce jednim se dijelom također temelji na djelovanju aminokiseline citrulin, što je dokazano u studiji objavljenoj 2007. godine u časopisu Nutrition. Ispitanicima je nakon tri tjedna redovitog ispijanja soka od lubenice izmjerena 22 % viša razina arginina. Iz aminokiseline arginin nastaje dušikov oksid, za koji je poznato da snižava krvni tlak, sprječava grušanje krvi i štiti od infarkta miokarda i moždanog udara. Prijašnje su studije pokazale da visoke oralne doze arginina izazivaju mučninu i probavne smetnje, što nisu nuspojave konzumiranja soka lubenice jer sok lubenice ne sadrži arginin već aminokiselinu citrulin koja je prekursor za sintezu arginina.
Nutritivna svojstva lubenice

Za ovu namirnicu može se reći da posjeduje visoku nutritivnu gustoću jer ne opterećuje tijelo suvišnim kalorijama (u 100g sadrži tek 30 kcal), a istodobno snabdijeva tijelo s pregršt važnih nutrijenata. Izvanredan je izvor vitamina C. Također, dobar je izvor vitamina A, B1 i B6, te minerala kalija i magnezija. Jedna šalica lubenice osigurava 24 % dnevnih potreba za vitaminom C i 11.1% dnevnih potreba za vitaminom A. Posebno je vrijedna zbog sadržaja karotenoidnog pigmenta likopena, dvostruko snažnijeg antioksidansa od beta karotena. Istraživanja su pokazala da lubenica može postati još nutritivno vrijednija ako se prska kalijem tijekom uzgoja. Prskanje kalijem lubenica i dinja tijekom njihovog rasta povećava njihovu slatkoću, udio kalija, vitamina C i ß-karotena.

Ljekovita svojstva lubenice

Lubenica nije tek ukusno osvježenje za vruće ljetne dane. Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, lubenica posjeduje aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i mogu pomoći u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa, karcinoma kolona i artritisa.

Lubenica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Slatka i sočna lubenica riznica je najvažnijih prirodnih antioksidansa. Odličan je izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina A, koji je u lubenici prisutan poglavito u obliku beta karotena. Antioksidativni nutrijenti iz lubenice – vitamin C, beta karoten i likopen – učinkoviti su u onesposobljavanju opasnih molekula i tako štite organizam od bolesti. Crvena boja lubenice potječe od biljnih pigmenata, od kojih najviše pažnje privlači likopen. Istraživanja su pokazala da se nakon redovite konzumacije soka od lubenice, već nakon tri tjedna značajno povisuju razine snažnih antioksidansa beta karotena i likopena u krvi.


Biljni pigment likopen uglavnom se asocira uz rajčicu. Manje je poznato da je likopen prisutan i u lubenici i mangu. Za razliku od drugih fitokemikalija, koji su uglavnom proučavani u studijama na životinjama, likopen je višekratno ispitivan u studijama na ljudima, te mu je dokazana zaštitna uloga u rastućem broju karcinoma. U studijama se najčešće spominje zaštitna uloga kod raka prostate, dojke, endometrija i pluća. Antioksidativna funkcija likopena podrazumijeva zaštitu stanice i staničnih struktura od štete izazvane djelovanjem slobodnih radikala, a to djelovanje važno je i u prevenciji bolesti srca.

Lubenica torta | Author: Screenshoot foto: Screenshoot

Light i piramidalna lubenica

Može li lubenica sa smanjenim udjelom šećera biti jednako slasna i osvježavajuća kao i konvencionalna, s normalnom količinom šećera? Znanstvenici kažu ''Da''. Genetičari iz američkog Agricultural Research Service centra razvili su lubenicu s oko 5 % šećera (lubenica iz trgovine može imati i do 14 % šećera). Iako sa smanjenim udjelom šećera, ovakva lubenica ima nepromijenjeni udio likopena, crvenog pigmenta koji se smatra korisnim u prevenciji nekih karcinoma.

Okrugle već odavno nisu u modi, kockaste smo već vidjeli, no iz Japana već stižu piramidalne... 55-godišnji Toshimichi Boui iz Nara u Japanu postao je poznat jer je s uspjehom uspio uzgojiti lubenice piramidalnog oblika. Svaka lubenica je uzgojena unutar piramidalne akrilne kutije u koju je umetnuta dok je još bila mlada. Ipak, piramidalne lubenice nisu baš ukusne oput okruglih ili čak kockastih jer zbog nekog razloga nisu posve dozrele.

 

Možda vas zanima... Grilana lubenica kao predjelo i desert Recepti Lubenica Možda vas zanima... Znaš li kako odabrati sočnu lubenicu? Špajza



Najhladnija lubenica nije i najbolja

Mnogima idu sline na dobro ohlađenu lubenicu, međutim, znanstvenici su za onu sa sobne temperature. U testu su lubenice čuvane dva tjedna na temperaturama 5 °C, 13 °C odnosno 21 °C. Lubenica svoju boju duguje istom onom likopenu koji se nalazi u rajčici. Količina likopena u lubenici čuvanoj na 5 i 13°C se nije promijenila, međutim, lubenica koja je dva tjedna provela na sobnoj temperaturi je imala 40 % više likopena. Ovdje se radi o cijelim lubenicama, a one koju su već otvorene ipak treba držati u hladnjaku. Ukoliko kupite nezrelu lubenicu, pričekajte par dana kako bi sazrela do kraja i nakrcala se likopenom.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.