Špajza 08. kolovoza 2022.

Mala škola kuhanja: Što trebaš znati o najtraženijim vrstama rakova

Rakovi
Želiš li svladati osnove donosimo ti kratki pregled vrsta rakova koje najviše volimo I prijedloge kako ih je najbolje pripremiti. foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Rakovi su, složit će se svi, prava gastronomska poslastica. No, malo nas zna točno o njihovim vrstama – barem o onim najpopularnijim. Želiš li svladati osnove donosimo ti kratki pregled vrsta koje najviše volimo I prijedloge kako ih je najbolje pripremiti.

Rakovi Sjevernog mora
Ovi mali ljuskari sa sjevera Europe (dužine 5-7 cm) zapravo nemaju škare kao pravi rakovi pa spadaju u skupinu kozica. U Jadranu su im slične kozice pjeskulje.

Primjena: Otkini im glavu, presavij tijelo tako da oklop napukne pa izvadi meso. Odlični su u salatama, juhama i kao dodatak tjestenini.

Kozice
Prema veličini (do 12 cm) i porijeklu zovu se shrimps i prawns (eng.), creveten (fr.) i gambas (šp.)

Primjena: Najčešće u trgovinama nalazimo smrznute kozice, ali ih ima i kuhanih konzerviranih. Dobre su za salate, tjesteninu, ražnjiće, rižoto i paellu.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Škampi
U srodstvu su s jastogom. U Europi postoji nekoliko vrsta, a nama su najdraži naši jadranski, naravno. Dugi su 15-25 cm. Za razliku od kozica, škampi imaju škare, a rep im je širok i s mnogo ukusnog mesa. Tako ćemo u prodaji naći njihove repove.

Primjena: Savršeno pašu u buzarama, rižotima, prženi, uz paellu…

Riječni rakovi
Slatkovodne životinje iz obitelji jastoga (10 cm dužine). Zvan i plemeniti rak (kod nas postoje 4 autohtone vrste) spada u skupinu rijetkih i ugroženih vrsta, pa je vrlo rijetko na našem jelovniku. Mnogi će zaključiti da ima okus čak i bolji od jastoga.

Primjena: Najbolje ide uz majonezu s mnogo limunova soka, na salatu, uz tjesteninu, rižu, juhu…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cecilia (@snaphappyfoodie)

Rakovica Možda vas zanima... Ne znate što napraviti s rakovicom? Mi znamo! Recepti

Rarog (prug)
U srodstvu je s jastogom, ali umjesto škara ima duga ticala. Dugačak je do 50 cm i prosječne težine od 1 kg. U prodaji ćemo često naći njegov mesnati rep. Rarog ili prug sadrži više mesa od jastoga, ali nije toliko cijenjen.

Primjena: Odlično se kombinira s čilijem i mangom.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Jastog
Najbolje meso imaju primjerci težine 400-800 g. Uvozni američki jeftiniji su od domaćeg, jadranskog, a možemo ga naći i konzerviranog ili zamrznutog.

Primjena: Najbolji je svježe kuhan, ali pečen i pržen na roštilju prava je poslastica. Ljuštura se može iskoristiti za riblji temeljac.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.