Špajza 09. lipnja 2014.

Mirisna vina uz savijaču od trešanja

visnja muskat.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Slovenski vinar Aleš Kristančić Movia kaže da je vrlo lako odrediti kad treba brati grožđe: Kad ga ptice počnu jesti. E pa ptice su, čekajući grožđe, počele jesti trešnje.

U godini s proljećem punim kiše to je doista pravi trenutak za branje. Iako su još bljedunjave, na voćkama koje se ne tretiraju kemijskim zaštitnim sredstvima počele su i trunuti. Kad bi čekali boju, ne bi ih se puno najeli. Dobra strana ranijeg branja je to što u njima nema još crva. Oni ipak sporije napadaju od ptica. A za kolače od trešanja, bilo da je riječ o pitama ili savijačama, i bolje je kad su malo manje slatke. Dodatno ih možemo zasladiti vinom. Pa evo lijepog izbora slađih i mirisavih vina koja će posebno dobro pristajati ovom kolaču ako ga se posluži s finim sladoledom od vanilije u koji se umiješa malo grubo mljevenih bučinih sjemenki i dobrog bučinog ulja.

Recept za prhku savijaču od trešanja

  • Do 50 kuna:

Ritoša muškat ruža 2013.

Poluslatko vino prekrasno miriše po ružama po čemu je, vjerojatno, sorta i dobila ime. Prema Ampelografskom atlasu Nikole Miroševića i Zdenka Turkovića nastala je u okolici Omiša, pa joj je drugo ime i muškat ruža omiški. Istrani se s tim sigurno neće složiti jer ga oni zovu muškat ruža porečki i tako ukazuju na podrijetlo. Uzgaja se malo i u Slavoniji, te u Južnom Tirolu u Italiji. Ima samo ženski cvijet pa u vinogradu radi oprašivanja traži i druge, muške sorte. Zato je i slabo rasprostranjen iako daje fina lagana vina rubinske boje. Butelja je manje od 50 kuna. Točno 49,90.
 

  • Od 50 do 100 kuna:

Krauthaker muškat žuti 2011.

S bliskog istoka su se raširile Mediteranom bijele muškatne sorte u koje spada i muškat žuti. Voli toplu klimu i južno orijentirane padine pa je jasno zašto ga je posadio i Kutjevčanin Vlado Krauthaker. Grožđe dobro i redovito rodi i nakuplja puno sladora i kiselina pa je jako zahvalan za proizvodnju desertnih vina. Valja znati i da muškati spadaju među rijetke sorte koje mirišu po grožđu. Ostalim sortama kožica grožđa daje mirise drugog voća. Krauthakerov poluslatki muškat žuti izvrsna je pratnja baš voćnim pitama i savijačama. Butelja stoji koju kunu više od 60.
 

  • Više od 100 kuna:

Tomić Prošek Hektorovich

Obožavaju ga mala djeca pa se preporuča držati ga izvan njihova dohvata, napisao je hvarski vinar Andro Tomić o svom Prošeku Hektorovich. Uz suhe kolače može se poslužiti na temperaturi od 15 ili 16 stupnjeva, a što je kolač sočniji, bolje će pristajati hladniji. Proizvodi se od bogdanuše, maraštine, prča te muškata čije su se bobice djelomično osušile na trsu, a još se mjesec dana prosušuju na slami nakon berbe. Ime je dobio po hvarskom pjesniku i hedonistu Petru Hektoroviću, a boca od pola litre stoji oko 150 kuna. I jako se brzo popije jer ga obožavaju i odrasli.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.