Špajza 25. studenoga 2022.

Mozart kugle. Kad te pitaju koje želiš, odgovor je: želim.

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Najobičnije slatke kuglice. Baš kao i u bilo kojoj bombonijeri. Ovako nitko nikad nije opisao Mozart kugle. A priču o njima ispričala nam je Tanja Božić, Gastrobajterica.

Plave ili crvene? Ili srebrne? Ili zlatne? Jedini točan odgovor je: Da, hvala, može. Ovako bih barem ja odgovorila, da me pitaju jesam li za Mozart kuglu, započela nam je priču Gastrobajterica. Je li Mozart kugla dizajnerska, original ili ne, za tih 30 sekunda užitka na nepcu, može to biti bilo koja od 13 varijanti Mozart kugli koje se prodaju u Europi i kao lude šalju diljem svijeta.

Glavni i slavni recept 

Nije sporno, u bilo kojoj varijanti, da se  Mozartkugeln izrađuju od pistacija, marcipana i nugata prekrivenih tamnom čokoladom. Amen. Pametnom dosta. Prvotno su ih znali kao Mozart-Bonbon, kad je 1890. salzburški slastičar Paul Fürst (1856. - 1941.) ovu slasticu  nazvao po Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Ohoho godina nakon njegove smrti, dakako. Jer siroti Mozart i njegova poprilično rastrošna Costanza nisu baš živjeli u obilju da bi se mogli sladiti tada skupom čokoladom.

 | Author: Shutterstock Mozart kugle iz slastičarne njihova tvorca, Paula Fürsta foto: Shutterstock

Ručno izrađeni originalni Salzburger Mozartkugeln proizvode Fürstovi potomci do danas, dok su slične proizvode razvili brojni slastičari. Slastičarnicu je Paul Fürst, koji uzgred rečeno nije rođen u Salzburgu već je došao iz Dinkelsbühla, naslijedio od ujaka koji je imao slastičarnicu na broju 13, u Brodgasse. Fürst je preuzeo posao svog ujaka i školovao se za šegrta u Beču, Budimpešti, Parizu i Nici.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Jedna od prvih kreacija bile su Mozart-Bonbon praline, nakon dugotrajnih proba 1890. godine. Bile su enormno popularne! No,  Fürst  nije prijavio patent i  uskoro su i druge salzburške slastičarnice počele prodavati slične proizvode.

Svi ih žele za sebe! 

Izvorni recept za Mozartkugeln je sljedeći: proizvodi se kuglica marcipana kombinirana s pistacijom i prekrivena slojem nugata. Zatim se ta kuglica stavi na mali drveni štapić i premaže tamnom čokoladom. Zatim se štapić postavlja okomito, s kuglicom na vrhu, na platformu kako bi se čokolada ohladila i stvrdnula. Konačno, štapić se uklanja; rupa koju ostavi puni se čokoladnim premazom, a kuglica je omotana limenom folijom. Kuglice ostaju svježe oko osam tjedana na sobnoj temperaturi.

Spor oko imena bio je pitanje trenutka jer su imitacije nicale na sve strane pa je Fürst je pokrenuo sudski postupak kako bi pokušao osigurati zaštitu brenda. Rezultat je bio sporazum koji je Fürstove konkurente obvezivao da koriste druga imena. Tvrtka Mirabell sa sjedištem u Grödigu blizu Salzburga odabrala je ime "Real Salzburg Mozartkugeln". Bavarski producent Reber odlučio se za "Real Reber Mozartkugeln".

 | Author: Shutterstock Mozart kugle iz Rebera foto: Shutterstock

Najzanimljivije je bilo 1996. godine, kad je švicarski Nestlé želio plasirati na tržište "Original Austria Mozartkugeln". Tada je odlučeno  da  se samo Fürstovi proizvodi mogu se zvati "Izvorne Salzburg Mozart kugle". Veselju i kopiranju te grabežu nikad kraja pa je  Mirabell tužio Rebera oko zaštitnog znaka Mozartkugel. Od tad samo Mirabell Mozartkugeln smije biti okrugla. Ostali industrijski proizvedeni Mozartkugeln moraju imati jednu ravnu stranu.

Uz Mirabell i Reber, proizvođači Mozartkugelna uključuju Hofbauer, Beč (dio Lindt & Sprüngli) i Manner, kao i Halloren u Njemačkoj. Inače, Mozartkugel je osvojio zlatnu medalju na sajmu u Parizu 1905. godine.

ZANIMLJIVOST

Tijekom zime 2006. godine u starom gradu Salzburgu bilo je smješteno 80 prevelikih poliestera Mozartkugeln, svaka promjera 1,6 metara. Dizajnirali su ih umjetnici. U noći 27. ožujka vandali su jedan od tih Mozartkugelna uklonili s Franziskanergasse, kotrljali su je ulicama uzrokujući štetu od 7000 eura.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:01 26. Studeni 2022.

    Odlicno😋