Špajza 31. ožujka 2024.

Za više okusa i sočnosti: 5 odličnih umaka za janjetinu

Janjeća koljenica
Sporo pečena janjeća koljenica
foto: Shutterstock
Krepki janjeći temeljac, brzi umak od metvice, umak od ostataka pečenja, začinsko bilje i marinada sa začinima – 5 je klasika koji će janjećem mesu podariti još više okusa!

Mekana i sočna janjetina ultimativni je prioritet svakog chefa, ali i svake prave domaćice i domaćina koji žele uživati u finom, mesnom obroku. Imamo odlične savjete kako ispeći janjeće meso da bude što sočnije i bogato raznim okusima, ali ne smijemo zaboraviti niti da mu okus uvijek mogu unaprijediti i posebni umaci i dodaci.

Zato donosimo 5 klasika uz jela s janjetinom – umake i dodatke koji će janjećem meso pružiti onu aromu više!

janjetina Možda vas zanima... Kako ispeći (i odabrati) savršenu janjetinu za Uskrs Recepti

Krepki janjeći temeljac

Tamni temeljac pun je aroma pa je savršen dodatak raznim umacima i juhama. U glavne sastojke spadaju janjeće kosti, povrće, koncentrat rajčice, začini i crno vino. Kuhanjem temeljac dobiva intenzivan okus.

Brzi umak od metvice

Klasik engleske kuhinje neizbježan je prilog jelima od janjetine; kuhaj po 2 žlice šećera i bijelog vinskog octa sa 50 ml vode dok se šećer ne rastopi. Umiješaj svežnjić sitno nasjeckane metvice i prstohvat soli. Izmiksaj štapnim mikserom i ostavi da se ohladi.

janjetina | Author: Rumman Amin/Unsplash Janjetina - slasna zvijezda uskrsnog stola foto: Rumman Amin/Unsplash

Umak od soka od pečenja

Neka ništa ne propadne. Upotrijebi sok od pečene janjetine zajedno s nekoliko ključnih sastojaka, da napraviš ukusan umak. Naš prijedlog: u posudu u kojoj se pekla janjetina ulij 1,5 dcl crvenog vina ili vode, stavi na srednje jaku temperaturu i ostruži zapržene komadiće janjetine s dna posude.

Dodaj 1,5 dcl pilećeg temeljca ili konzervirane juhe sa smanjenim udjelom natrija i 1/2 žličice soli te kuhaj miješajući, dok se tekućina ne smanji na 1/2 šalice, oko 10 minuta. Po potrebi skini masnoću s površine, pa procijedi sve u posudu za umak i posluži vruće uz narezanu janjetinu.

Možda vas zanima... Chimichurri umak – argentinska tajna fantastičnog jela Recepti

Nadjev od začinskog bilja

Kako bi janjetina dobila posebnu aromu, može se nadjenuti svježim začinskim biljem, najčešće ružmarinom i(li) češnjakom. No, isto tako možeš odabrati i sljedeće začine: bosiljak, mažuran, timijan, korica limete, kumin, čili i mentu.

Oštrim nožem zareži meso pa u otvore zabodi neki od odabranih začina.

Začinske marinade za janjetinu

Ova marinada je savršena za plećku: meso se marinira u mješavini ulja, češnjaka, ljutike, čilija, timijana, soli i papra – pusti da odstoji nekoliko sati i nakon pečenja uživaj u nježnijem i sočnijem mesu te pomalo egzotičnom okusu. Uostalom, nema ništa ljepše nego isprobavati uvijek nove i bolje okuse, zar ne?

Zagreb: Restoran NK Hrašće radi jednu od najboljih janjetina u gradu | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Janjetina ispod peke s mladim lukom i krumpirom foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.