Mislili ste da ste hrabri kada ste pojeli luk kao jabuku?
Ovu hranu vjerojatno ne biste jeli tako hrabro, naime, prema portalu Independent, postoji čak 17 namirnica diljem svijeta koje su najsmrtonosnije.
1. Riba napuhača
Ovu ribu tradicionalno jedu u Japanu, a njeni unutrašnji organi i posebice jetra, vrlo su otrovni. Priprema se kuhana, pržena, sirova ili u miso juhu. Vrlo se pažljivo reže kako se ne bi zahvatili navedeni dijelovi tijela koji sadrže tetrodotoxin - otrov od kojeg je čak 5 osoba umrlo 2015. godine jer su isključivo tražili jetru ribe napuhače (fugu riba).
2. Žaba bukača
U afričkoj Namibiji pak jedu žabu bukaču, koja sadrži različite toksične supstance od kojih vam mogu otkazati bubrezi. U Namibiji ju jedu cijelu, a najotrovnija je kada je još mlada i nije dostigla spolnu zrelost.
3. Ackee
Ovo voće popularno je na Jamajci, a sadrži hipoglicin, spoj koji uzrokuje povraćanje (popularna jamajčanska bolest povraćanja nastaje upravo od ovog voća). Kada ga jedete, nikako nemojte jesti male crne bobice jer upravo one uzrokuju mučnine.
4. Sanakkji (živa hobotnica)
Koreanci vole živu hranu pa su tako otišli korak dalje te poslužuju živu čak i hobotnicu, koja se popularno zove sanakkji. Čak i kada je mrtva, pipci hobotnice imaju moć hvatanja i lijepljenja (kada nije termički obrađena), a zamislite kako je to kada je živa. Naime, s obzirom na to da je hobotnica još živa, može uzrokovati gušenje jer se pipci lijepe za grlo.
5. Krvave kamenice
Sirove, krvave kamenice, popularne su u Kini (u Šangaju ih kratko skuhaju). Sadrže različite viruse i bakterije - poput hepatitisa A, E i dizenterije. Čak 15% ljudi koji jedu krvave kamenice se zaraze nečim.
6. Hakari
Na Islandu i Grenlandu, poslužuje se sušeni, truli, usmrđeni morski pas. Ova delicija treba odležati 6 mjeseci kako bi dostigla savršen omjer osušenosti i truljenja, a poslužuje se s raženim kruhom, narezana na male komadiće. S obzirom na to da morski pas nema bubrege ili urinarni trakt, toksini se filtriraju kroz kožu, pa tako u njoj i ostaju.
7. Casu marzu
Ovo je možda čak i najgora hrana od svega - truli sir s crvima kojeg jedu u Italiji. Sir se ostavlja nepokriven pa dođu muhe koje izlegu jajašca, a ona se potom pretvore u crviće koji nastave život u siru. Sir se konzumira kada su crvi i larve u njemu, a mnoge larve završe u tijelima ljudi nakon konzumacije, uzrokujući razne bolesti.
8. Echizen kurage (sirova meduza)
U Japanu jedu sirove meduze, naravno, potrebno je ukloniti toksične dijelove. Meduze se hrane tunom koja je važna u prehrani Japanaca pa su se dosjetili kako da se riješe meduza - pripremaju ovu sjajnu delikatesu!
9. Pangium edule
Ovaj orašasti plod raste i konzumira se u jugoistočnoj Aziji. Popularno je nazvan i "voćem koje uzrokuje mučninu". Otrovan je zato što sadrži hidrogen cijanid. Može se jesti samo skuhano, bez ljuske, ili pak, skuhano i pokriveno bananinim lišćem i pepelom mjesec dana.
10. Fesikh
Egipatska delicija koja se tradicionalno poslužuje na dan proljetnog festivala Shem el-Nessim. Radi se o ribi osušenoj na suncu i fermentiranu u soli (fermentacija traje godinu dana). Svake godine, mnoštvo Egipćana otruje se konzumacijom ovakve ribe.
11. Cassava (manioka)
Bilo koji način termičke obrade manioke spriječit će stvaranje cijanida iz linamarina koje se dogodi ako ovo povrće jedete sirovo. Slično je krumpiru (batatu) pa se na slične načine može i pripremati.
12. Mozak majmuna
U Aziji je ovo prava poslastica. Jede se sirov, kuhan ili pečen, a može uzrokovati Creutzfeldt-Jakobovu bolest.
13. Absint
Piće koje može uzrokovati halucinacije, te djelujovanje poput psihoaktivnih droga. Najčešće se konzumira u Europi, a pretjerana konzumacija može dovesti do suicidalnih sklonosti, epilepsije ili različitih poremećaja ličnosti.
14. Bazgine bobice
Diljem svijeta može se pronaći bazga pa tako i njen cvijet koji se kasnije pretvara u tamnoplave bobice. Jestive su samo kuhane, bez koštica. Peteljke, lišće i koštice sadrže cijanid koji je otrovan. Ako slučajno pojedete neki od zabranjenih dijelova, vjerojatno ćete dobiti jaki proljev ili čak napadaje.
15. Sirovi indijski oraščići
Indijski oraščići se također mogu pronaći u cijelom svijetu, ali oni koje kupujemo, uvijek su termički obrađeni. Ovi ukusni oraščići sadrže urushiol - spoj koji se nalazi primjerice i u otrovnom bršljanu, a veća količina ovog spoja može biti smrtonosna.
16. Lišće rabarbare
Iako je slatki ružičasti korijen hvaljen u kuharicama diljem svijeta, lišće rabarbare sadrži smrtonosnu oksalnu kiselinu, koja, ako je se konzumira previše, može uzrokovati mučnine, proljev, krvavu mokraću, otežano disanje. Oksalna kiselina stvara kristaliće koji se natalože u bubrezima i uzrokuju navedene simptome.
17. Karambola
Ovo lijepo voće u obliku zvijezde može biti smrtonosno osobama s bolesnim bubrezima. Naime, čak 100 ml sok ovog voća može biti smrtonosno ako vam bubrezi ne prerađuju dobro neurotoksine koje ova voćka sadrži, a koji napadaju mozak i živčani sustav.