Napravili smo anketu u našoj maloj gastro redakciji i skupili favorite koji su nam obilježili godinu. Našlo se tu svega, od iznutrica, preko crnih delicija, pa sve do najbogatijeg burgera godine. Pogledajte našu listu najfinijih jela u 2017. godini.
Našeg su urednika Ribafisha u protekloj godini najviše oduševile, ni više ni manje, već iznutrice.
Teleća jetra pečena u komadu poput steaka s pireom s celerom, ćimulicama i pralinama od inćuna Priske Thuring u Dubravkinom putu definitivno je nešto najbolje što je isprobao prošle godine, a za ovom delicijom ne zaostaju ni fileki od grdobine iz Esplanadinog restorana Zinfandel's.
Jetra s pireom od celera i pralinama od inćuna - Priska Thuring
Fileki od grdobine - Zinfandel's
Uz iznutrice, Ribafish ne može zaboraviti ni špagete "bolognese" iz Timea te morsku pjenicu koju je nedavno kušao na olfaktivnoj večeri u Noelu. Osim morske pjenice, koja ga je instantno odvela na najčišću uvalu na svijetu, teško će zaboraviti čitavo iskustvo te iste večere koja je na savršen način spojila najbolju hranu, sjajne koktele i luksuzne parfeme.
Špageti "bolognese" - Time
Morska pjena - Noel
Za kraj, Ribafish kaže kako mu je od slastica najveći favorit, sasvim očekivano, sladoled od crnog piva iz Konobe Mate. Teško Ribu na pivu natjerati...
Sladoled od crnog piva - Konoba Mate
Favoriti ženskog dijela redakcije svakako su nešto profinjeniji, pa su se tako na našem popisu našli crni ragu Davida Skoke s nedavne gostujuće večere u Meat Districtu, spoj žumanjka i gljiva Matije Bogdana u čakovečkoj Mundoaki, juha od kestena s početka godine koju je u Bistro Apetitu pripremao tadašnji chef Teo Ivanišević te goveđi obrazi u Pod Zidom koje je pripremao Janez Bratovž.
Ragu od sipica s njokima od skute - David Skoko
Spoj žumanjka, gljiva i kreme od celera - Matija Bogdan
Juha od kestena s tartufima - Teo Ivanišević
Goveđi obrazi - Janez Bratovž u Pod Zidom
Osim restorana, napokon smo posjetili i samoborski Medenko koji nas je najprije osvojio velikim izborom neobičnih okusa, a zatim i načinom na koji ti okusi zajednički funkcioniraju. Tonka, špinat, đumbir, mak... ovaj sladoled jednostavno morate isprobati!
Uz slatko mljackanje u sladoledu, grickali smo i fini baguette u artisan pekarnici Korica, a nedavno smo otkrili i La Marquise, slatki francuski bakery shop koji je definitivno odnio pobjedu kada su u pitanju novi, slasni zagrebački projekti.
Kruh i slastice iz artisan pekarnice Korica
La Marquise
Zajedničkim smo snagama ove godine smazali i najfiniji burger godine - Mason burger Ivana Zidara na zagrebačkom Burger festivalu. Sočno meso i divno meko pecivo stvorili su specijalitet koji je svakako zaslužio svoje mjesto na ovoj listi.
Mason burger - Ivan Zidar
A što ste vi finog isprobali ove godine?