Špajza 07. kolovoza 2024.

Od bazginih bobica napravi odličan džem ili sirup

Zimnica
45 MIN
35 MIN
30
JEDNOSTAVNO
Bazgine bobice
Bazgine bobice - nakon skidanja sa stapki, treba ukloniti one koje su nezrele
foto: Emina Basara
Bazgine bobice prepune su korisnih sastojaka koji jačaju imunitet. Donosimo odlične recepte i savjete koje trebaš iskoristiti sada, kad je vrijeme njihova dozrijevanja...

O cvjetovima bazge znamo već gotovo sve. Uživamo u prefinom, osvježavajućem soku od bazge, cvjetove sušimo za čaj, a i odlična su slatka poslastica cvatovi bazge pohani u gustom tijestu za palačinke i posuti šećerom u prahu.

No puno manje ljudi zna da su iskoristive i bazgine bobice koje zriju baš u ovo doba godine. Bazgine bobice bogate su alkaloidima, karotenom, taninima, organskim kiselinama, vitaminima A, B, C i E, flavonoidima...

Dakle, sadrže tvari koje jačaju imunološki sustav te time pomažu u borbi protiv gripe i prehlade. One su jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imunološkom sustava.

 | Author: Pixabay Bazgine bobice zrele su kad su tamnoljubičaste boje, a stapke - crvene foto: Pixabay

Oprez! Bazgine bobice moraš termički obraditi

U prehrambene svrhe koristi se samo crna bazga (sambucus nigra) i nipošto je ne valja zamijeniti s primjerice crvenom bazgom koja sadrži velik postotak cijanovodične kiseline.

Također, ne preporučuje se konzumirati bazgine bobice bez termičke obrade jer su u tom stanju blago otrovne, odnosno mogu prouzročiti ozbiljne crijevne smetnje, proljev, povraćanje… Bazgine bobice treba prije konzumacije termički obraditi, čak i za izradu sirupa za razrjeđivanje ob bazginih bobica.

sok od bazge Možda vas zanima... Bazga je procvjetala pa za vikend radimo sok oo bazge! Recepti

Donosimo nekoliko načina kako bazgine bobice možeš spremiti za zimu, a naši omiljeni su – sirup i džem. Džem od bazginim bobica toliko je ukusan, a prepun zdravlja da se isplati i trijebljenje bobica s peteljki – jedan od najnapornijih, najdugotrajnijih i najdosadnijih poslova kod pripreme zimnice općenito...

 | Author: Pixabay Džem od bazginih bobica najfiniji je i najzdraviji džem koji smo ikad probali foto: Pixabay

Ne gasi ekran dok kuham

Džem od bazginih bobica
45 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
30
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Bazga, plod 1 kg
  • Šećer 700 g
  • Voda 200 ml
Postupak
  1. Odvoji plodove od peteljki i dobro ih operi. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti.


  2. Od vode i šećera napravi sirup u koji ćeš, dok još ključa, ubaciti plodove bazge. Prokuhaj 10 minuta i pusti da se prohladi, da prestane ključati.


  3. Postupak ponovi još dva puta, i svaki put pusti da se prohladi.


  4. Skuhani džem pakiraj u sterilne teglice i čuvaj na hladnom i tamnom mjestu.


 | Author: Pixabay Od bazginih bobica može se napraviti i izvrstan sirup foto: Pixabay

Ne gasi ekran dok kuham

Sirup od bazginih bobica
45 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
50
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Bazga, plod
  • Voda
  • Šećer
  • Limunska kiselina
  • Limun
Postupak
  1. Bobice odvoji od stapke i dobro operi. Stavi u posudu i prelij vodom tako da vode bude 2 prsta iznad bobica.


  2. Kuhaj na laganoj vatri, uz miješanje. Ugasi vatru kad ispari prst vode.


  3. Pričekaj da se ohladi te procijedi kroz cjedilo i gazu.


    Bazgine bobice



  4. U procijeđenu tekućinu dodaj šećer (na litru tekućine oko 750 g šećera), limunsku kiselinu i limun.


  5. Kako bazgine bobice imaju specifičan, trpak okus koji se sne sviđa svima, mnogi u ovaj sirup dodaju arome poput štapića vanilije, narančina soka, arome višnje…


Sok od bazginih bobica snažno je prirodno bojilo (koristi se i u prehrambenoj te tekstilnoj industriji), pa stoga prilikom rada s bazginim bobicama, posebno prilikom njihovog skidanja sa stapki, dobro je koristiti jednokratne rukavice.

 | Author: Pixabay Bazgine bobice mogu se i sušiti te kasnije pripremati kao sjajan čaj za jačanje imuniteta foto: Pixabay

Ljekoviti sirup, čaj, vino…

Od bazginih bobica može se napraviti i ljekoviti sirup protiv prehlade. Pravi se isto kao 'običan' sirup za razrjeđivanje od ovog uistinu posebnog voća, s time da se u ohlađeni sirup doda med i jabučni ocat. Prilikom kuhanja može se dodati i đumbir te klinčići.

Zrele bobice crne bazge mogu se i sušiti te u hladnim mjesecima pripremati kao izvrstan čaj za jačanje imuniteta, a mogu se i zamrznuti te praviti od njih sirup ili džem i zimi.

Od bazginih bobica može se napraviti i vino koje se ne konzumira kao zdravica tijekom ručka ili večere, nego kao ljekoviti pripravak kod prehlade i gripe, a pomaže i kod bronhitisa, upale pluća, te je općenito dobar za jačanje imuniteta.

 | Author: Dmitry Bukhantsov/Unsplash Bazgine bobice foto: Dmitry Bukhantsov/Unsplash

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:59 08. Kolovoz 2024.

    Prekrasno