Špajza 07. kolovoza 2024.

Od bazginih bobica napravi odličan džem ili sirup

Zimnica
45 MIN
35 MIN
30
JEDNOSTAVNO
Bazgine bobice
Bazgine bobice - nakon skidanja sa stapki, treba ukloniti one koje su nezrele
foto: Emina Basara
Bazgine bobice prepune su korisnih sastojaka koji jačaju imunitet. Donosimo odlične recepte i savjete koje trebaš iskoristiti sada, kad je vrijeme njihova dozrijevanja...

O cvjetovima bazge znamo već gotovo sve. Uživamo u prefinom, osvježavajućem soku od bazge, cvjetove sušimo za čaj, a i odlična su slatka poslastica cvatovi bazge pohani u gustom tijestu za palačinke i posuti šećerom u prahu.

No puno manje ljudi zna da su iskoristive i bazgine bobice koje zriju baš u ovo doba godine. Bazgine bobice bogate su alkaloidima, karotenom, taninima, organskim kiselinama, vitaminima A, B, C i E, flavonoidima...

Dakle, sadrže tvari koje jačaju imunološki sustav te time pomažu u borbi protiv gripe i prehlade. One su jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imunološkom sustava.

 | Author: Pixabay Bazgine bobice zrele su kad su tamnoljubičaste boje, a stapke - crvene foto: Pixabay

Oprez! Bazgine bobice moraš termički obraditi

U prehrambene svrhe koristi se samo crna bazga (sambucus nigra) i nipošto je ne valja zamijeniti s primjerice crvenom bazgom koja sadrži velik postotak cijanovodične kiseline.

Također, ne preporučuje se konzumirati bazgine bobice bez termičke obrade jer su u tom stanju blago otrovne, odnosno mogu prouzročiti ozbiljne crijevne smetnje, proljev, povraćanje… Bazgine bobice treba prije konzumacije termički obraditi, čak i za izradu sirupa za razrjeđivanje ob bazginih bobica.

bazga Možda vas zanima... Kako napraviti domaći sok od bazge Recepti

Donosimo nekoliko načina kako bazgine bobice možeš spremiti za zimu, a naši omiljeni su – sirup i džem. Džem od bazginim bobica toliko je ukusan, a prepun zdravlja da se isplati i trijebljenje bobica s peteljki – jedan od najnapornijih, najdugotrajnijih i najdosadnijih poslova kod pripreme zimnice općenito...

 | Author: Pixabay Džem od bazginih bobica najfiniji je i najzdraviji džem koji smo ikad probali foto: Pixabay

Ne gasi ekran dok kuham

Džem od bazginih bobica
45 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
30
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Bazga, plod 1 kg
  • Šećer 700 g
  • Voda 200 ml
Postupak
  1. Odvoji plodove od peteljki i dobro ih operi. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti.


  2. Od vode i šećera napravi sirup u koji ćeš, dok još ključa, ubaciti plodove bazge. Prokuhaj 10 minuta i pusti da se prohladi, da prestane ključati.


  3. Postupak ponovi još dva puta, i svaki put pusti da se prohladi.


  4. Skuhani džem pakiraj u sterilne teglice i čuvaj na hladnom i tamnom mjestu.


 | Author: Pixabay Od bazginih bobica može se napraviti i izvrstan sirup foto: Pixabay

Ne gasi ekran dok kuham

Sirup od bazginih bobica
45 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
50
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Bazga, plod
  • Voda
  • Šećer
  • Limunska kiselina
  • Limun
Postupak
  1. Bobice odvoji od stapke i dobro operi. Stavi u posudu i prelij vodom tako da vode bude 2 prsta iznad bobica.


  2. Kuhaj na laganoj vatri, uz miješanje. Ugasi vatru kad ispari prst vode.


  3. Pričekaj da se ohladi te procijedi kroz cjedilo i gazu.


    Bazgine bobice



  4. U procijeđenu tekućinu dodaj šećer (na litru tekućine oko 750 g šećera), limunsku kiselinu i limun.


  5. Kako bazgine bobice imaju specifičan, trpak okus koji se sne sviđa svima, mnogi u ovaj sirup dodaju arome poput štapića vanilije, narančina soka, arome višnje…


Sok od bazginih bobica snažno je prirodno bojilo (koristi se i u prehrambenoj te tekstilnoj industriji), pa stoga prilikom rada s bazginim bobicama, posebno prilikom njihovog skidanja sa stapki, dobro je koristiti jednokratne rukavice.

 | Author: Pixabay Bazgine bobice mogu se i sušiti te kasnije pripremati kao sjajan čaj za jačanje imuniteta foto: Pixabay

Ljekoviti sirup, čaj, vino…

Od bazginih bobica može se napraviti i ljekoviti sirup protiv prehlade. Pravi se isto kao 'običan' sirup za razrjeđivanje od ovog uistinu posebnog voća, s time da se u ohlađeni sirup doda med i jabučni ocat. Prilikom kuhanja može se dodati i đumbir te klinčići.

Zrele bobice crne bazge mogu se i sušiti te u hladnim mjesecima pripremati kao izvrstan čaj za jačanje imuniteta, a mogu se i zamrznuti te praviti od njih sirup ili džem i zimi.

Od bazginih bobica može se napraviti i vino koje se ne konzumira kao zdravica tijekom ručka ili večere, nego kao ljekoviti pripravak kod prehlade i gripe, a pomaže i kod bronhitisa, upale pluća, te je općenito dobar za jačanje imuniteta.

 | Author: Dmitry Bukhantsov/Unsplash Bazgine bobice foto: Dmitry Bukhantsov/Unsplash

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:59 08. Kolovoz 2024.

    Prekrasno