Špajza 20. travnja 2024.

Kako najbolje očistiti zagorene lonce i tave

tava, pranje
Pranje zagorenih lonaca i tava nije lagan zadatak
foto: Shutterstock
Nije važno jeli zagorena tava posljedica malo dulje prženog luka ili ti je kompletna večera zagorjela... znamo da postoji najbolji način da spasiš lonce i tave koji su ti prirasli srcu

Na greškama se uči, a upravo se one događaju svima, bez iznimaka. Stoga, što prije shvatiš da nije strašna stvar ako ti pregori malo luka ili ti je zagorjela kompletna večera, to ćeš se prije opustiti

 Pogotovo sada kada ti donosimo i jednostavan način za čišćenje zagorenog posuđa koji će te spasiti u budućnosti.

Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti blender Špajza

Kada se hrana stavlja u vruće posude, obično od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza, između njih se stvara kemijska veza zbog koje se hrana prima za njih.

U početku, ovo je dobra stvar jer se karameliziraju komadići mesa i povrća na dnu posude. No, ako ne paziš ili zaboraviš ili je temperatura previsoka pa ne stigneš reagirati, ona lako može zagorjeti i uništiti posudu. 

 | Author: Margarita Kolvan/Pexels Tava foto: Margarita Kolvan/Pexels

Prva pomoć

No, iako večera još uvijek može biti spašena, tvoja posuda sada je spremna za dubinsko čišćenje, a sljedećeg puta kada ti se ovo dogodi, pokušaj krenuti ovim koracima. Zapamti da ova metoda najbolje djeluje odmah nakon što ti je jelo zagorjelo, dok je sve još toplo.

  • Izvadi sve zagorene dijelove - nakon što istružeš zagorene komadiće mesa, povrća i ostalog, lonac napuni s vodom.
  • Prokuhaj vodu - stavi lonac na štednjak, na veoma visoku temperaturu te dovedi vodu do vrenja. Ostavi da kuha pet minuta.
  • Ostruži dno lonca - uz pomoć silikonske ili drvene lopatice ostruži dno lonca te nastavi kuhati vodu, dodajući još ako je potrebno, sve dok se svi zagoreni komadići ne podignu s dna lonca ili tave.
  • Operi lonac - jednom kada lonac bude očišćen od svih izgorjelih čestica, operi ga kao i inače.
Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće Špajza

 | Author: Tin Tian/Unsplash Tava foto: Tin Tian/Unsplash

Soda bikarbona i ocat pomažu i u najtežim slučajevima

Ako ti se nije dalo ili nisi stigla, pa je lonac ili tava koja sadržava zagorenu hranu čekala neko vrijeme na pranje ili je u osobito lošem stanju, tehnika s isključivo kipućom vodom možda neće biti dovoljna. U tom slučaju: 

  • Pospi lonac ili tavu sodom bikarbonom - po cijelom spaljenom dnu pospi ravnomjerni sloj sode bikarbone
  • Dodaj ocat i vruću vodu - prelij spomenute tekućine preko sode bikarbone i ostavi nekoliko sati da odstoji
  • Ponovo prokuhaj - onaj najtvrdokorniji dio, koji se nije uklonio niti nakon sode i octa, pokušaj još jednom ukloniti običnom, kipućom vodom i lopaticom za struganje, prenosi Eat This
perilica posuđa Možda vas zanima... Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka Špajza pranje voća i povrća Možda vas zanima... 7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće Špajza sudoper Možda vas zanima... Kako očistiti sudoper bez puno muke Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dana11042005 17:04 21. Lipanj 2020.

    Inače pomažu soda i ocat, al meni ovaj put mi nije pomoglo i morala sam baciti u smeće!