Špajza 09. prosinca 2025.

Ovo je najsvestraniji oblik tjestenine. I vjerojatno ga već imaš doma

tjestenina
Različite vrste tjestenine - penne, fusilli, špageti, fettuccine
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Ne moraš imati šest vrsta tjestenine u smočnici. Dovoljan je jedan oblik koji funkcionira u svemu - od lagane šalše do gustog ragua, od hladne salate do carbonare

Među kuhinjskim trivijama, odabir oblika tjestenine uvjerljivo je podcijenjena tema. Jer noćna mora svakoga gurmana je kada se savršeni umak samo odvoji od pašte i ostane kao lokvica na dnu.

U pravoj tjestenini sve se mora povezati: tekstura, okus, začinsko bilje, sir, onaj fini ostatak umaka koji treba biti točno tamo gdje želiš - na vilici. I premda svaka ima svoju svrhu, neke su jednostavno svestranije od drugih.

tjestenina kviz Možda vas zanima... KVIZ Prepoznaješ li 10/10 vrsta tjestenine? Kviz

Faktori koji čine razliku

Kada biraš tjesteninu koja će funkcionirati u svakom receptu, najprije gledaj veličinu. Oblik koji nije presitan, ali ni preglomazan, kuha se ravnomjerno te nosi i lagane i ozbiljnije umake. Takva tjestenina dobro funkcionira s povrćem, plodovima mora, mesom, pestom, svime.

Drugi ključni element je tekstura. Ona mora biti takva da zadrži umak. Blaga rebrasta površina ili lagana hrapavost dovoljni su da umak "zapne" za tjesteninu. I da svaki zalogaj bude onakav kakav treba - uravnotežen.

Ovo je najsvestraniji oblik tjestenine. I vjerojatno ga već imaš doma | Author: Freepik Oblik, struktura, tekstura, debljina - sve je važno foto: Freepik

Treće o čemu je važno razmisliti je oblik. Previše zavinute, šupljikave ili potpuno ravne tjestenine često ne surađuju kad treba. Idealan oblik je onaj koji ima malo kompleksnosti, ali nije neuredan u tanjuru.

Tjestenina mora "hvatati" sastojke, a ne ih gurati sa strane. I na kraju, debljina. Tanka tjestenina lako se raspadne u umaku, a preteška zna preuzeti cijelo jelo. Tražiš onu koja je dovoljno čvrsta da izdrži pećnicu, hladnu salatu ili jači ragu.

kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Zašto chefovi čuvaju vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Špajza Kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Zašto nije dobro ispirati tjesteninu nakon kuhanja Špajza

Jedan oblik, sve situacije

Sada kad smo iznijeli sve važne faktore, evo i dobre vijesti. Postoji tjestenina - penne - koja objedinjuje sve ovo: ima pravu veličinu, površinu koja drži, strukturu koja ne zakomplicira jelo i dovoljno je čvrst da se nosi sa svime, od laganog umaka od rajčice do guste carbonare.

Funkcionira u zapečenim jelima, ne raspada se kad je hladna, može se složiti za formalniji tanjur, ali je jednako dobra kad ti treba brz ručak na maslinovu ulju i češnjaku. I, što je možda jednako važno, lako je dostupna. Gotovo svaka trgovina je ima.

pasta risottata | Author: YouTube, screenshot Penne su doista svestrane foto: YouTube, screenshot

Popularne penne cjevastog su oblika i rebraste teksture. Zakošeni krajevi zarezuju se u umak, skupljaju komadiće začinskog bilja, ribanog sira ili povrća, a šuplja sredina dodatno zadržava okus jer umak ne klizi po površini već ostaje unutra. Osim toga, penne su deblje, čvrste, kompaktne. Ne raspadaju se kad se peku u pećnici, ne gube oblik kad se ohlade za salatu.

Penne odlično drže formu, ali ne djeluju teško. Naravno, ni najbolji oblik neće pomoći ako je tjestenina napravljena od loših sastojaka. Biraj one koje su sušene sporo, s pšeničnim brašnom koje daje čvrstoću. Gledaj boju - treba biti blago zlatna, ne bijela kao papir. Dobar okus počinje prije kuhanja.

Isprobaj ove recepte u kojima su penne glavne zvijezde:

pumpkin feta pasta Možda vas zanima... Pumpkin feta pasta - idealan zalogaj za jesenske dane Recepti tjestenina s piletinom i pestom Možda vas zanima... Uživaj u prefinoj tjestenini s piletinom i pestom Recepti salmon feta pasta Možda vas zanima... Salmon Feta Pasta - slavna Feta Pasta ima novu verziju Recepti pasta risottata Možda vas zanima... Tjestenina iz tave? Talijani je tako kuhaju odavno! Recepti jamie oliver, tjestenina Možda vas zanima... Recept Jamieja Olivera za tjesteninu s hrpom povrća Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.