Špajza 31. srpnja 2025.

Ovo je tajni sastojak koji kupusu daje savršen okus

Povrće
18 MIN
25 MIN
6
JEDNOSTAVNO
grilani kupus
Grilani kupus
foto: Jonathan Borba / Unsplash
Poznata blogerica otkrila koji sastojak koristi kad priprema kupus, a ovom sjajnom povrću daje uistinu neodoljiv okus...

Kupus je svestrana i hranjiva namirnica, idealna za bezbroj recepata. No prema jednoj kulinarskoj stručnjakinji, postoji ključan korak u pripremi, a to je dodavanje tajnog sastojka, koji ga čini još ukusnijim i pretvara ga u pravu deliciju.

Kupus - omiljeno povrće u mnogim kuhinjama

Kupus je generacijama omiljeno povrće u kuhinjama diljem svijeta. Pruža zadovoljavajuću hrskavost salatama poput coleslawa, postaje divno mekan u toplim juhama, a razvija prekrasne karamelizirane arome kada se pirja na tavi.

Kupus: podcijenjeno povrće koje zaslužuje mjesto na tanjuru Možda vas zanima... Evo zašto trebaš uvrstiti kupus na jelovnik Špajza

Dobra vijest? Ovo jelo od pirjanog kupusa, koje preporučuje kreatorica recepata Erin Clarke s bloga Well Plated, gotovo je za samo 20-ak minuta. To ga čini savršenim prilogom, osobito uz bogati nedjeljni ručak.

"Postat ćete ovisni o ovom povrću"

"Motate ovaj kupus na vilicu, jedete ga ravno iz tave i pitate se kada ste postali osoba koja je toliko oduševljena jednim skromnim povrćem... Dodajte kupusu malo maslinovog ulja, maslaca, pikantnosti i jedan iznenađujući završni sastojak, i kupus se pretvara u nešto što bih poslužila i najdražim gostima.

Ako mislite da ne volite kupus, ako ga smatrate bezukusnim, ili ga uopće ne uzimate u obzir, isprobajte ovaj recept za pirjani kupus. Iznenadit će vas i oduševiti na najljepši mogući način", poručuje Erin.

kupus | Author: Mockup Graphics/Unsplash Kupusu odlično paše kiselina, posebno ona iz jabučnog octa foto: Mockup Graphics/Unsplash

Pa dobro, u čemu je tajna?

Sastojak iznenađenja koji spominje poznata blogerica je - jabučni ocat. Budući da kupus iznimno dobro reagira na kiselinu, samo pola žlice jabučnog octa potpuno će transformirati ovo jelo, kao i druga jela s kupusom, i oživjeti ga. Pa isprobajmo - recept za slasni pirjani kupus je u nastavku.

Ne gasi ekran dok kuham

Pirjani kupus
18 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kupus 1 kom
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Maslac 1 žlica
  • Sol 1,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Jabučni ocat 1 žlica
  • Svježi timijan - listići 1 žlica
Postupak
  1. Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj maslinovo ulje i maslac.


  2. Kada se maslac otopi, ubaci narezani kupus, sol i papar.


  3. Pirjaj 10-15 minuta, povremeno miješajući, dok kupus ne omekša i ne počne dobivati smeđu boju. Važno je ne miješati ga neprestano.

    Pustite kupus 1-2 minute bez miješanja kako bi se na dnu stvorili karamelizirani, smeđi komadići koji daju sav okus.


  4. Kada je kupus gotov, makni ga s vatre i umiješaj jabučni ocat. Kušaj i po potrebi dodajte još malo soli, papra ili octa.


  5. Prije posluživanja pospi svježim timijanom.


Kupus slobodno možeš i dulje pirjati dok potpuno ne omekša, kao za krpice sa zeljem...

Isprobaj i ove slasne ideje s kupusom:

pečeni kupus Možda vas zanima... Pečeni kupus - slastan način za više povrća na tanjuru Recepti krpice sa zeljem, marija mazalin Možda vas zanima... Marija Mazalin ima super recept za krpice sa zeljem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.