Špajza 18. studenoga 2023.

Ovo su česte pogreške pri upotrebi perilice posuđa

Sedam uobičajenih pogrešaka pri upotrebi perilice za posuđe foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne stavljaj u perilicu drvene daske i kuhače, a lonce okreni i stavi u gornji pretinac

Korištenje perilice posuđa prilično je jednostavno, zar ne? Napunimo ju, ubacimo tabletu, pritisnemo start i voila, suđe je oprano. No stručnjakinja za perilice posuđa, Ash Iredale otkriva učestale pogreške koje radimo prilikom korištenja perilica, a koje je lako moguće izbjeći. U nastavku, Ash opisuje svakodnevne pogreške koje treba izbjegavati i dijeli svoje neprocjenjive savjete za uštedu vremena, novca i vode!

1. Koristiš loše deterdžente

Svi proizvodi čiste isto, zar ne? Pogrešno! Postoji velika podjela između dobrih i loših deterdženata. Ash kaže da postoje mnogi nedostaci korištenja loših deterdženata.

"Ne samo da riskiraš da tanjuri ispadnu prljavi, neki jeftini deterdženti sadrže oštra abrazivna sredstva koja zapravo mogu prilično brzo otupiti ili istrošiti osjetljivo stakleno posuđe", objašnjava Iredale. Stoga biraj mudro!

 | Author: Wendelin Jacober/Pexels Nikako nemoj koristiti loše jeftine deterdžente foto: Wendelin Jacober/Pexels

2. Ne čistiš filtere

Tko želi staviti svoju ruku u ljepljivi filter s nakupinama prljavštine i ostatcima hrane? Vjerujemo da nitko! No unatoč faktoru neugodnosti, Ash kaže da je od vitalne važnosti napraviti ovaj korak barem jednom mjesečno kako bi tvoj stroj bio čist i nezačepljen.

"To je prljav posao koji nitko ne voli, ali važno je da perilica posuđa radi nesmetano te da smanjimo vjerojatnost da se čestice hrane ponovno talože na tanjurima", savjet je poznate stručnjakinje.

3. Slažeš pribor za jelo na pogrešan način

Treba li pribor za jelo biti usmjeren gore ili dolje u košari? Noževi i vilice, smatra Ash, uvijek trebaju biti usmjereni prema dolje, unutar košarice za pribor. Za to je navela tri razloga: sigurnije je, manje bakterija i mrlja i brže ćemo sve izvaditi van. 

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Slažeš li pravilno posuđe u perilicu? foto: Cottonbro Studio/Pexels

4. Ne puniš perilicu do punog kapaciteta

Perilice posuđa su vrlo štedljive i učinkovite u usporedbi s pranjem na ruke, ali da bismo postigli maksimalnu učinkovitost, stvarno trebamo pričekati dok se potpuno ne napune. Pranjem u polupraznoj perilici uzaludno trošimo energiju i vodu. 

5. Stavljaš u nju predmete kojima nije mjesto u perilici

Svima nam se ponekad dogodi da u žurbi ubacimo drvenu dasku za rezanje ili otmjene čaše za vino u perilicu posuđa. Možda ćemo tada uštedjeti malo vremena, ali loša vijest je da ćemo vjerojatno trebati kupiti novu dasku i nove čaše.

Drvo može izblijedjeti i rascijepiti se u vrućoj vodi, a osjetljivo posuđe može se ogrebati ili slomiti. 

 

Možda vas zanima... 4 razloga zbog kojih tvoja perilica ne suši dobro posuđe Native sadržaj

 

6. Preopterećena jedinica

Prati polupraznu perilicu nije dobra ideja, no jednako tako nije ni pretrpana perilica. Ash kaže da je učinkovitije slagati suđe razumno kako bismo svaki put dobili dubinsko pranje.

Pobrini se da voda može doći do svake površine i nemoj samo gomilati posuđe jedno na drugo. "Loše posloženi predmeti definitivno će blokirati mlaznice i deterdžent da ih očiste", objašnjava Ash.

7. Zatvaraš vrata kada se ne koristi

Ash savjetuje da vrata perilice posuđa uvijek ostavimo malo odškrinuta između pranja iz više razloga.

"Kao i perilica rublja, i tvoja perilica posuđa je vlažno okruženje, a gumene brtve na vratima su osjetljive. Ako čvrsto zatvoriš vrata, brtve neće imati priliku da se osuše, što će pospješiti nastanak plijesni i razvoj neugodnih mirisa", objašnjava Ash.

 | Author: Shutterstock Perilica posuđa foto: Shutterstock

Saznaj i...

 

Možda vas zanima... Popis posuđa koje zaista ne smiješ prati u perilici Špajza Možda vas zanima... Ovo nikada ne bi trebala raditi s deterdžentom za perilicu posuđa Špajza perilica posuđa Možda vas zanima... Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.