Špajza 19. travnja 2018.

Pogreške koje radimo kod pripremanja pizze

Pizza masters
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odgovor na najčešće greške kod pripreme pizze, potražili smo, gdje li drugo, nego kod prekomorskih susjeda - Talijana.

Talijanski portal La Cucina Italiana donosi popis koji biste svakako trebali proučiti. Premda naizgled jednostavna priprema tijesta za pizzu, ipak postoje neka pravila kojih se treba pridržavati, tvrde Talijani, a na nama je da im vjerujemo imajući na umu da je riječ o vrhunskim znalcima iz domovine pizze.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

  • Kvasac

Da biste dobili savršenu pizzu, kvasac je od iznimne važnosti. Treba biti kvalitetan, a stručnjaci savjetuju da je 7 grama dovoljno za kilogram brašna. Što manje kvasca, duže je potrebno tijestu da se prirodno diže, što čini tijesto puno finijim.

 

Možda vas zanima... Pizza na kruhu - novi trend koji naprosto obožavamo Špajza

 

  • Brašno

Nikako nećete pogriješiti ako odaberete brašno tipa 00 (označava najfinije bijelo brašno, pahuljasto i svijetlo). Dobro brašno jamči savršeno tijesto. 

  • Lopta ili paketić?

Većina ljudi zamijesi kuglu i ostavi takvu da se diže, a Talijani predlažu da pokušate s drugačijim oblikom. Napravite pravokutnik od tijesta i krajeve lagano razvučete, preklopite preko, poput paketića. Nabori su važni kako bi se tijesto ispravno i postepeno dizalo.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

  • Dizanje u hladnjaku

Nije pogreška ako ostavite da se tijesto diže u hladnjaku, ali imajte na umu da je idealno vrijeme dizanja oko 12 sati. Budući da ne želite čekati ovoliko dugo, najbolje da tijesto stavite u nauljenu posudu, pokrijete čistom krpom i stavite u ugašenu pećnicu.

  • Dodavanje soli

Sol i kvasac nemojte stavljati zajedno u isto vrijeme, a sol dodajte tek na kraju u tijesto, u posljednjoj fazi pripreme.

  • Šećer nije potreban

Ogromna pogreška. Šećer je neophodan kako bi se tijesto lakše diglo. Dodajte šećer zajedno s kvascem, a možete ga zamijeniti s medom. 

  • Valjak za tijesto ili ruke?

Možete ju ručno razvući, ali je pitanje koliko ćete uspješno to izvesti bez da vam tijesto popuca. Za hrskavu i tanku pizzu, poželjno je koristiti valjak za tijesto

 

Možda vas zanima... Varijacija na temu: Pizza od lisnatog tijesta Recepti

 

  • Umak od rajčice

Domaći, najbolji, i nikako ne pretjerivati. Talijani vole da sredinu lagano namažete žlicom, a rubove ne zacrvenite previše.

  • Konačno, pećnica

Pečenje pizze je najzahtjevniji dio nakon dizanja tijesta. Najpoželjnija je krušna peć, ali budući da je većina osuđena na pećnice, Talijani preporučuju sljedeće: Tijesto stavite na 250 stupnjeva na najdonji kat pećnice desetak minuta, a tek pred kraj stavite na sredinu i ostavite po želji. 

  • Svi okusi

Preljev prvi stavljamo, a sve dodatke pizzi, tvrde susjedi, dodajemo na pola pečenja (kada pizzu selimo na srednji kat), osim mozzarelle i povrća koje stavljamo posljednje. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.