Špajza 18. rujna 2020.

Poslušaj savjete i napravi izvanrednu pohanu piletinu

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako gotovo svatko ima svoj način pohanja i općenito pripreme i kuhanja, neki trikovi toliko su dobri da ih jednostavno moraš uključiti u svoju rutinu

Pohana piletina nježnog je okusa, sočna, ali mora biti zaista hrskava izvana. Ako ti se sviđa to što čuješ, onda svakako uvaži ova četiri savjeta za pripremu. 

Posoli marinadu

Uvijek bi trebala marinirati svoju piletinu nekoliko sati, po mogućnosti mlaćenicom (ali mlijeko ili voda će također odraditi posao). Tekućinu u kojoj se piletina nalazi treba jako posoliti kako bi se stvorila salamura: optimalna salamura sadrži 6 % soli, što je približno jedna žlica fine soli po šalici tekućine, prenosi Food Hacks blog.

Ova mješavina soli pomaže u razgradnji piletine, što omogućuje marinadi da prožme meso. To znači da će tvoja piletina nakon pečenja ostati izuzetno sočna.

 

Pohana piletina Možda vas zanima... Najfinija pohana piletina je - marinirana u mlaćenici Recepti

 

Dodaj i malo alkohola u marinadu

Dodavanje alkohola marinadi za prženu piletinu neobičan je, ali izuzetno učinkovit trik. Budući da većina alkohola na toplini odmah ispari, on pomaže u stvaranju hrskavije pileće kože. Zbog svojeg neutralnog okusa vodka je izvrstan alkohol za dodati u marinadu. Pripazi samo da ne pretjeraš s količinom, jedna ili dvije žlice po šalici tekućine sasvim su dovoljne. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

pohanje, pohano meso, bečki odrezak, pohana svinjetina Možda vas zanima... SAVRŠENI POHANCI Super savjeti za piletinu i svinjetinu Špajza

 

Temperatura ulja neka cijelo vrijeme bude ista

Ako imaš fritezu, lako i bez brige možeš održavati temperaturu ulja konstantnom. Međutim, ako pržiš na stari način, potrebno je malo više truda. Ako ti se ulje previše zagrije, kora na piletini će izgorjeti; ako se previše ohladi, kora će otpasti ili se namočiti. Stoga, kako bi ulje ostalo na optimalnoj temperaturi, stalno drži kuhinjski termometar u tavi.

 

Prži meso dva puta

Pomfrit nije jedina hrana koju treba pržiti dva puta. Isto možeš učiniti i s piletinom. U idealnom slučaju, kora piletine trebala bi se kuhati dulje od unutrašnjosti piletine jer bi to stvorilo hrskavu vanjštinu i sočnu unutrašnjost.

Dakle, ono što trebaš napraviti jest pržiti piletinu dok se unutrašnjost ne skuha savršeno, a zatim ju pustiti da se hladi 15 do 30 minuta. Nakon što se piletina ohladi, ponovno ju nakratko vrati u zagrijano ulje. Tako stavljaš finalni 'dodir' na koru i podgrijavaš ju, ali bez daljnjeg kuhanja što će sačuvati sočnost mesa.

 

Možda vas zanima... Evo kako možeš napraviti hrskavu pohanu piletinu Kolumne Možda vas zanima... Ručak za 5: Pohana piletina i zeleni pire od graška Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.