Premda smo naučeni oprati voće, povrće i druge namirnice prije jela, neke namirnice pranjem postaju još rizičnije. Umjesto uklanjanja bakterija, pranje vodom ih može raznijeti po sudoperu, radnoj površini i okolnim namirnicama. Donosimo popis sastavljen uz pomoć stručnjaka za sigurnost hrane - neke će te stavke sigurno iznenaditi.
Sirovu piletinu ne ispiremo vodom
1. Piletina i ostala perad
Zaboravi staru naviku da se piletina ispire pod mlazom vode. Stručnjaci upozoravaju da tako samo putem kapljica širiš salmonelu i kampilobakter po kuhinji. Umjesto toga, drži sokove mesa pod kontrolom i uvijek peci perad do 75 °C u sredini. Nakon rukovanja - ruke, daska, noževi, sve ide na detaljno pranje.
Sirove steakove također ne peremo
2. Crveno meso
Ni svinjetini, ni govedini, pa ni mljevenom mesu ne treba pranje prije termičke obrade. Vlaga samo pogoršava stvar i otežava postizanje dobre, hrskave korice na tavi. Umjesto pranja, meso osuši papirnatim ručnikom.
Oslić
3. Riba i morski plodovi
Većini ribe ne treba ispiranje jer voda samo raznosi bakterije. Dovoljno je termički obraditi ribu do sigurne temperature. Jedina iznimka su školjke u ljušturi - njih možeš kratko isprati i očetkati da ukloniš zrnca pijeska.
Ni jaja nije potrebno prati prije kuhanja
4. Jaja
Komercijalna jaja već su očišćena i dezinficirana, što znači da je njihova prirodna zaštitna opna uklonjena. Ako ih pereš kod kuće, samo povećavaš rizik od prodiranja bakterija kroz poroznu ljusku. Ako je jaje prljavo, obriši ga papirnatim ručnikom.
Gljive je dovoljno dobro očetkati
5. Gljive
Gljive upijaju vodu poput spužve, pa se nakon pranja teže karameliziraju i gube sočnost. Blago ih prebriši vlažnom krpicom ili iščetkaj mekanom četkicom - to je sasvim dovoljno.
Prethodno opranu salatu iz vrećice nije potrebno ponovno prati
6. Već oprane salate iz vrećice
Ako na pakiranju piše "prewashed" ("prethodno oprano") ili "ready to eat" ("spremno za jelo"), ponovno pranje već oprane salate samo povećava rizik od kontaminacije iz sudopera ili kuhinjske daske. Izvadite samo onoliko salate koliko trebaš za obrok, a ostatak pospremi u čistu, suhu posudu.