Špajza 09. prosinca 2025.

Pranje ovih 6 namirnica prije kuhanja jako je opasno!

pranje povrća
Pranje ovih 6 namirnica prije kuhanja jako je opasno!
foto: Getty Images/Unsplash
Ovih 6 namirnica nikad ne bismo smjeli prati prije kuhanja, stručnjaci upozoravaju i objašnjavaju zašto...

Premda smo naučeni oprati voće, povrće i druge namirnice prije jela, neke namirnice pranjem postaju još rizičnije. Umjesto uklanjanja bakterija, pranje vodom ih može raznijeti po sudoperu, radnoj površini i okolnim namirnicama. Donosimo popis sastavljen uz pomoć stručnjaka za sigurnost hrane - neke će te stavke sigurno iznenaditi.

piletina | Author: Karolina Grabowska/Unsplash Sirovu piletinu ne ispiremo vodom foto: Karolina Grabowska/Unsplash

1. Piletina i ostala perad

Zaboravi staru naviku da se piletina ispire pod mlazom vode. Stručnjaci upozoravaju da tako samo putem kapljica širiš salmonelu i kampilobakter po kuhinji. Umjesto toga, drži sokove mesa pod kontrolom i uvijek peci perad do 75 °C u sredini. Nakon rukovanja - ruke, daska, noževi, sve ide na detaljno pranje.

piletina Možda vas zanima... Greške u kuhinji koje ti mogu pokvariti dan (i želudac) Špajza

ribeye steak | Author: Ifyougiveagirlagrill/Pinterest Sirove steakove također ne peremo foto: Ifyougiveagirlagrill/Pinterest

2. Crveno meso

Ni svinjetini, ni govedini, pa ni mljevenom mesu ne treba pranje prije termičke obrade. Vlaga samo pogoršava stvar i otežava postizanje dobre, hrskave korice na tavi. Umjesto pranja, meso osuši papirnatim ručnikom.

oslić | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Oslić foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

3. Riba i morski plodovi

Većini ribe ne treba ispiranje jer voda samo raznosi bakterije. Dovoljno je termički obraditi ribu do sigurne temperature. Jedina iznimka su školjke u ljušturi - njih možeš kratko isprati i očetkati da ukloniš zrnca pijeska.

jaja | Author: Morgane Perraud/Unsplash Ni jaja nije potrebno prati prije kuhanja foto: Morgane Perraud/Unsplash

4. Jaja

Komercijalna jaja već su očišćena i dezinficirana, što znači da je njihova prirodna zaštitna opna uklonjena. Ako ih pereš kod kuće, samo povećavaš rizik od prodiranja bakterija kroz poroznu ljusku. Ako je jaje prljavo, obriši ga papirnatim ručnikom.

jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li jaja svježa Špajza

šampinjoni | Author: Christine Siracusa/Unsplash Gljive je dovoljno dobro očetkati foto: Christine Siracusa/Unsplash

5. Gljive

Gljive upijaju vodu poput spužve, pa se nakon pranja teže karameliziraju i gube sočnost. Blago ih prebriši vlažnom krpicom ili iščetkaj mekanom četkicom - to je sasvim dovoljno.

gljive, šampinjoni Možda vas zanima... Zašto iskusni chefovi ne peru gljive? Špajza

mlada zelena salata | Author: Luli Sosa Benintende/PInterest Prethodno opranu salatu iz vrećice nije potrebno ponovno prati foto: Luli Sosa Benintende/PInterest

6. Već oprane salate iz vrećice

Ako na pakiranju piše "prewashed" ("prethodno oprano") ili "ready to eat" ("spremno za jelo"), ponovno pranje već oprane salate samo povećava rizik od kontaminacije iz sudopera ili kuhinjske daske. Izvadite samo onoliko salate koliko trebaš za obrok, a ostatak pospremi u čistu, suhu posudu.

pranje povrća Možda vas zanima... 7 super savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.