Nema goreg nego kad se potrudiš oko recepta, ručak bude prefin, ostane još i za sutra – a onda završiš s temperaturom, mučninom i pitanjem: što sam, zaboga, krivo napravio?
E pa, vjerojatno više nego što misliš. I ne, nije u pitanju začin, nego ono što ne vidiš – bakterije koje vrebaju iz uobičajenih kuhinjskih navika. Donosimo 6 najčešćih pogrešaka u kuhinji koje mnogi od nas rade, a mogu nas itekako koštati. I zdravlja i živaca!
1. Odleđuješ meso na kuhinjskom pultu
Zvuči praktično – izvadiš meso iz zamrzivača, staviš ga na kuhinjsku radnu površinu i pustiš da se “samo malo” otopi. Ali tu počinje prava drama. Dok se meso odleđuje izvana, njegova površina brzo ulazi u temperaturnu zonu koju bakterije obožavaju – ni prehladno, ni prevruće, taman za razmnožavanje.
Središte mesa i dalje je zaleđeno, ali vanjski slojevi su već prijetnja zdravlju. Stručnjaci upozoravaju: meso odmrzavaj isključivo u hladnjaku, u hladnoj vodi (koju često mijenjaš) ili u mikrovalnoj pećnici, ali samo ako ćeš ga odmah pripremati. Sve ostalo je riskantno, čak i kad ti se čini da "nema šanse da se nešto dogodi".
Odmrzavanje mesa? Uvijek u hladnjaku
2. Koristiš istu dasku za meso i povrće
Zamisli sljedeće: narežeš piletinu, opereš ruke, ali zaboraviš da je daska ostala “kontaminirana”. Uzmeš krastavac, kreneš ga rezati na istome mjestu – i voilà, bakterije s piletine sad su i na tvojoj salati. To se zove križna kontaminacija i događa se češće nego što mislimo.
Rješenje? Jedna daska za meso i ribu, druga za povrće i voće. Bez kompromisa. I da, nema “samo ću je prebrisati” – prava dezinfekcija je obavezna ako već koristiš jednu dasku za sve namirnice. Ili još bolje: nabavi dvije, gosti će ti biti zahvalni.
3. Pereš sirovu piletinu
Zvuči kontraintuitivno, ali istina je – kad pereš sirovu piletinu, ne uklanjaš bakterije, nego ih širiš. Voda koja prska sa sirovog mesa širi sićušne kapljice na sudoper, kuhinjsku krpu, možda i tvoju šalicu kave. A bakterije poput salmonele i kampilobaktera jedva su dočekale svoju priliku.
Piletinu ne trebaš ni vidjeti pod vodom. Sve što trebaš je termometar i dovoljno vremena da je termički obradiš do sigurne temperature. Samo tako si siguran da je sve što je trebalo biti uništeno – zaista nestalo.
Sirova piletina se ne ispire
4. Spremaš sirovo meso iznad druge hrane
Imaš pun frižider, pa logično – sve mora stati gdje može. Ali ako staviš sirovu janjetinu iznad ostataka jučerašnjeg ručka, imaš problem. Sirovi sokovi iz mesa lako iscure i kapnu na hranu koju nećeš više grijati – poput salate, voća, kolača.
Pravila su jednostavna: sirovo meso ide uvijek dolje. U zatvorenoj posudi, najbolje s poklopcem. Sve što ćeš jesti bez dodatne obrade treba biti gore, daleko od opasnih kapljica. Tako i tvoji ostatci imaju šansu preživjeti bez infekcije.
5. Hladiš rižu na sobnoj temperaturi
Riža i ti – ljubav zauvijek. Ali samo ako se ponaša kako treba. Nažalost, riža ima neugodnog cimera – bakteriju bacillus cereus. Kad ostaviš skuhanu rižu da se “ohladi” prije nego što je staviš u hladnjak, upravo toj bakteriji daješ pozivnicu za party.
Naime, ona ne nestaje čak ni kad podgriješ rižu jer stvara spore koje preživljavaju visoke temperature. Zato, čim završi kuhanje – rasporedi je u plitke posude, pusti da se ohladi nekoliko minuta i spremi u frižider.
I ne čuvaj kuhanu rižu nikada duže od 5 dana. Ako već želiš jesti staru rižu, neka bude dobro podgrijana, do vrućeg, a ne samo “mlaka”.
Kuhana riža
6. Gledaš boju mesa umjesto da koristiš termometar
Da, svi smo gledali roštilje gdje “iskusni” okrenu piletinu, procijene da je “gotova” jer izgleda smeđe – i serviraju. Ali boja ne govori istinu.
Meso može biti savršeno rumeno izvana, a iznutra još uvijek sirovo. Rješenje? Termometar. Nema nagađanja, nema improvizacije. Ubodeš ga u najdeblji dio mesa i znaš gdje si – 75°C za piletinu, 63°C za svinjetinu, i tako dalje.
Jer sigurnost nije pitanje intuicije nego temperature.