Drvene daske neophodan su dodatak u svakoj kuhinji, pripreme povrća, voća, mesa i drugih namirnica, i sigurni smo da ih i sama posjeduješ.
S obzirom na činjenicu da perilica suđa nije idealan način za čišćenje drvene daske, zbog toga što voda i visoka temperatura mogu prouzročiti pukotine na dasci, jedini način za sada, na koji vjerojatno pereš drvenu dasku, je uz pomoć vode i običnog deterdženta za pranje posuđa. Uz pomoć spužvice opereš obje strane daske, a važno je da ju zatim dobro ispereš kako bi uklonila sve tragove deterdženta.
Ako želiš jedan bolji i prirodniji način za čišćenje drvenih daski, okreni se dvjema jednostavnim namirnicama koje vjerojatno imaš u svojoj kuhinji.
Dobre stare namirnice - limun i sol
Odličan način za pranje drvenih daski je uz pomoć limuna i soli. Osim što ćeš ju očistiti i učiniti higijenski prihvatljivom, na njoj će ostati i odličan i osvježavajuć miris limuna. Prvo što trebaš napraviti jest po cijeloj širini daske prosuti malo soli. Zatim uzeti limun, prepoloviti ga te polovicama trljati sol po površini daske. Nakon što prođeš cijelu dasku i ona bude prekrivena solju i sokom limuna, ostavi ju da odstoji pet minuta. Nakon toga isperi ju čistom vodom i pusti da se osuši.
Nakon pranja - održavanje
Kako bi izbjegla pucanje i suhoću drvene daske, najbolje je nauljiti ju nakon pranja. Naravno, ne mislimo nakon svakog pranja, već jednom mjesečno, a na to će ti otići samo nekoliko minuta. Bitno je da daska bude čista, a na nju uz pomoć gaze ili papirnatoga ručnika kružnim potezima možeš nanijeti ulje. Važno je da koristiš ulje specijalno napravljeno za drvene daske, odnosno za premaz drveta koje dolazi u kontakt s hranom.
Nakon uljenja, dasku ostavi da u potpunosti upije proizvod, nekoliko sati ili čak preko noći te ju zatim prebriši krpom od mikrovlakana.