Špajza 11. srpnja 2025.

Salata bez duše? Ovaj trik s kaparima će je spasiti u trenu

Salata
8 MIN
0 MIN
2
JEDNOSTAVNO
kapari
Kapari su slasni, a tekućina u kojoj ih čuvamo u staklenci - još slasnija
foto: MiNDFOOD/Pinterest
Nakon što isprobaš dresing za salatu s tekućinom od ukiseljenih kapara, više nikada nećeš baciti tu slasnu tekućinu...

Kapari su već dugo poznati kao mali, aromatični dodatak koji svakom jelu udahne dašak Mediterana. No osim slasnih pupoljaka, pravo blago krije se u tekućini u kojoj plutaju, a mi je, nažalost, najčešće samo – prolijemo.

Ta slana, citrusna tekućina nije tek ostatak iz staklenke. Riječ je o skrivenom adutu koji može spasiti i najdosadniju salatu. Dodaj samo žlicu soka od kapara u primjerice dresing za salatu i dobit ćeš eksploziju okusa – slano, kiselo, svježe... sve u jednom! Idealno kad nemaš puno vremena, a želiš da tvoja salata bude "wow".

Možda vas zanima... Kapari: Neobičan začin za najukusnije umake uz ribu Recepti Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 28. Kapari Špajza

Umjesto limuna, umjesto octa, umjesto inćuna!

U umacima na bazi majoneze, gdje se inače koristi limunov sok za svježinu, tekućina od kapara je sjajna zamjena. Pogotovo u salatama s krumpirom, gdje već i sami kapari čine čuda – njihov sok može potpuno transformirati i preljev. Za vegane koji vole Caesar salatu, kapari i njihov sok su savršena alternativa za onaj slani kick koji inače daju inćuni.

kapari | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Kapari foto: Patrycja Jadach/Unsplash

I u klasičnim zelenim salatama, tekućina od kapara može zamijeniti ocat – i to s više karaktera. Žličica ove ukusne tekućine u vinaigrette umaku za Niçoise salatu, primjerice, dat će dodatnu dubinu okusa. Isto vrijedi i za lagane mediteranske salate s rajčicom, rikulom ili krastavcima.

kiseli krastavci Možda vas zanima... Genijalan umak od samo 2 sastojka. Jedan je tekućina od kiselih krastavaca Špajza

Zašto stati na klasičnim preljevima?

Pusti mašti na volju – kombiniraj tekućinu od kapara s jogurtom, svježim začinskim biljem i kiselim krastavcima za savršeni kiseli preljev uz meso s roštilja. Ili odi korak dalje pa ga umiješaj u zeleni green goddess preljev s bosiljkom, špinatom i malo senfa. Rezultat? Preljev pun karaktera koji se ne zaboravlja lako.

Savjet za kraj: Sljedeći put kad potrošite kapare – nemoj baciti tekućinu koja je ostala u staklenci. Spremi ga u hladnjak, i neka postane tvoje tajno oružje za sve salate koje vape za dozom života. Jer ponekad je upravo u tim “ostacima” prava čarolija okusa.

Recept za mediteransku salatu kao slasni dokaz

U nastavku donosimo recept u kojem se koristi tekućina od ukiseljenih kapara. Ova mediteranska salata s kaparima i preljevom od kapara idealna je za ljetne večeri kad ne želimo pretežak obrok.

salata rikula, rajčica | Author: The Almond Eater/Pinterest Mediteranska salata s kaparima i preljevom od kapara foto: The Almond Eater/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Mediteranska salata s kaparima i preljevom od kapara
8 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
SALATA
Sastojci
  • Rajčica 2 kom
  • Krastavac 1 kom
  • Ljubičasti luk 0,50 kom
  • Masline 0,50 šalica
  • Kapari 2 žlica
  • Feta sir 100 g
  • Rikula 1 šalica
PRELJEV
Sastojci
  • Tekućina od ukiseljenih kapara 1 žlica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Senf 1 žličica
  • Sok od limuna 1 žličica
Postupak
  1. Rajčice nareži na kriške, krastavac na tanke ploške, a luk na tanke polumjesece


  2. U većoj zdjeli pomiješaj povrće, masline i kapare. Dodaj rikulu.


  3. U zdjelici umuti sve sastojke za preljev – prvo sok od kapara i senf, pa lagano dodaj maslinovo ulje dok miješaš vilicom ili pjenjačom. Po želji dodaj par kapi limunova soka za dodatnu svježinu.


  4. Preljev prelij preko salate, lagano promiješaj i dodaj natrganu fetu na vrh.


  5. Posluži odmah, uz krišku tostiranog kruha ili kao prilog uz ribu s grilla.


Ako ti ostane preljeva – ne brini! Iskoristi ga kao marinadu za piletinu ili premaz za pečene tikvice. Tekućina od ukiseljenih kapara pokazat će ti da i male stvari u kuhinji mogu napraviti veliku razliku.

Isprobaj i ove recepte s kaparima:

namaz od maslina i kapara Možda vas zanima... TAPENADA Mediteranski namaz od kapara i maslina Recepti Možda vas zanima... Tjestenina s inćunima i kaparima - za one dane kad poželiš na jug... Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.