Kapari su već dugo poznati kao mali, aromatični dodatak koji svakom jelu udahne dašak Mediterana. No osim slasnih pupoljaka, pravo blago krije se u tekućini u kojoj plutaju, a mi je, nažalost, najčešće samo – prolijemo.
Ta slana, citrusna tekućina nije tek ostatak iz staklenke. Riječ je o skrivenom adutu koji može spasiti i najdosadniju salatu. Dodaj samo žlicu soka od kapara u primjerice dresing za salatu i dobit ćeš eksploziju okusa – slano, kiselo, svježe... sve u jednom! Idealno kad nemaš puno vremena, a želiš da tvoja salata bude "wow".
Umjesto limuna, umjesto octa, umjesto inćuna!
U umacima na bazi majoneze, gdje se inače koristi limunov sok za svježinu, tekućina od kapara je sjajna zamjena. Pogotovo u salatama s krumpirom, gdje već i sami kapari čine čuda – njihov sok može potpuno transformirati i preljev. Za vegane koji vole Caesar salatu, kapari i njihov sok su savršena alternativa za onaj slani kick koji inače daju inćuni.
Kapari
I u klasičnim zelenim salatama, tekućina od kapara može zamijeniti ocat – i to s više karaktera. Žličica ove ukusne tekućine u vinaigrette umaku za Niçoise salatu, primjerice, dat će dodatnu dubinu okusa. Isto vrijedi i za lagane mediteranske salate s rajčicom, rikulom ili krastavcima.
Zašto stati na klasičnim preljevima?
Pusti mašti na volju – kombiniraj tekućinu od kapara s jogurtom, svježim začinskim biljem i kiselim krastavcima za savršeni kiseli preljev uz meso s roštilja. Ili odi korak dalje pa ga umiješaj u zeleni green goddess preljev s bosiljkom, špinatom i malo senfa. Rezultat? Preljev pun karaktera koji se ne zaboravlja lako.
Recept za mediteransku salatu kao slasni dokaz
U nastavku donosimo recept u kojem se koristi tekućina od ukiseljenih kapara. Ova mediteranska salata s kaparima i preljevom od kapara idealna je za ljetne večeri kad ne želimo pretežak obrok.
Mediteranska salata s kaparima i preljevom od kapara
Isprobaj i ove recepte s kaparima: