Špajza 16. listopada 2019.

Sve što želiš znati o kuhanju na pari

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najzdravijih načina pripreme hrana na svijetu je kuhanje na pari. Ovaj način kuhanja koristi se već više od tisuću godina i omogućuje da namirnice zadrža svoj izvorni izgled, okus i boju

Kod kuhanja na pari namirnica se kuha u vlastitom soku i hranjive tvari, boja, tekstura i okus ostaju sačuvani. Tijekom kuhanja na visokim temperaturama može doći do uništavanja vitamina ili ako povrće kuhamo u vodi vitamini mogu iscuriti iz povrća i ostati u vodi. No visoke temperature ne pogoduju samo gubitku hranjivih tvari već mogu nastati neki štetni spojevi. Primjerice, dugotrajno prženje u ulju samo su neke od metoda tijekom kojih nastaju štetni karcinogeni spojevi, a svemu "kumuje" visoka temperatura.

 

Kuhanje na pari Možda vas zanima... Mala škola kuhanja na pari None

Zašto je kuhanje na pari dobro?

Osim što je gubitak vitamina i minerala minimalan i što se ne gubi originalan okus i boja, kod kuhanja na pari ne trebaju ti ni ulje i mast. Možeš kuhati sve namirnice - od voća i povrća do mesa i ribe i potrebno ti je najviše 30 minuta za pripremu jela. 

 

Kuhanje na pari | Author: Stockfood foto: Stockfood


Kako kuhati na pari?

Postupak kuhanja hrane na pari je vrlo jednostavan. U veći lonac ulijemo vodu i zagrijemo ju na štednjaku, a namirnice umjesto da kuhamo u loncu s vodom, stavimo na metalno cjedilo ili tanjuru s rupicama i stavimo ga iznad lonca. Voda iz lonca isparava, a vruća para koje ne prelazi 100 stupnjeva Celzijusa zaslužna je za kuhanje odnosno termičku obradu hrane.

Nemoj soliti vodu. Ona ni na koji način neće utjecati na okus hrane već će samo usporiti proces isparavanja. Hranu začini kad je gotova.

 

kuhanje na pari Možda vas zanima... Kako savršeno pripremiti povrće na pari? Špajza

 


Namirnice koje se mogu pripremiti na pari

Gotovo se sve vrste povrća mogu pripremiti na pari, no neke namirnice poput brokule, cvjetače, mrkve, šparoga, mahuna i tikvica su pogodnije. Kuhanje na pari je relativno brza metoda pripreme jer je za pripremu povrća potrebno otprilike 10 minuta, a mekše povrće narezano na manje komade može biti gotovo i za 5 minuta. Važno je naglasiti kako se pri parenju hrane ne mora dodavati ulje i druge masnoće stoga je kuhanje na pari idealno za one koji paze na količinu masnoće u hrani. Osim povrća, odlični kandidati za pripremu na pari su i meso i riba.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.