Špajza 04. ožujka 2025.

Tijesto na rukama, pekari na mukama - imamo rješenje!

tijesto, miješenje tijesta
Neka tvoje ruke ostanu čiste i kad mijesiš tijesto
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Znaš onu situaciju: mijesiš tijesto, ruke su ti pune tijesta, a zvoni ti telefon... Imamo super trikove kako najlakše ukloniti tijesto koje se zalijepi za ruke

Voliš peći kruh i kolače, pa i pizzu, i to od domaćeg tijesta, a o krafnama i buhtlama da ne govorimo. Spomenimo i domaće vučeno tijesto od kojeg nastaju najfinije štrudle, prhko tijesto za pite, pa keksići razni...

Da, sve je to divno i krasno, rad s tijestom doista opušta, no već nam je dosta tijesta koje se lijepi po rukama. I ne da se skinuti baš kada trebamo uzeti neki kuhinjski alat iz ladice. Ili ti baš kad mijesiš kruh zazvoni telefon! Pa onda bude malo tijesta i na ladici i u ladici, i posvuda po kuhinji.

the pizza whisperer, marko vanjak Možda vas zanima... Od Šaptača pizzama dobili smo recept za najbolje tijesto za domaću pizzu 'iz pleha' Recepti Brašno Možda vas zanima... Kako bijelo brašno zamijeniti zdravijim, integralnim Špajza

tijesto, miješenje tijesta | Author: Olivie Strauss/Unsplash Znaš onaj osjećaj: ruke su ti pune tijesta, a zvoni telefon?! foto: Olivie Strauss/Unsplash

Odlični trikovi - kako ukloniti tijesto s prstiju

Ako ti je toga dosta, odnosno više ne znaš što bi i kako skinuti tijesto s prstiju na brz i jednostavan način, donosimo 5 odličnih trikova koji ti u tome mogu pomoći. Evo 5 jednostavnih trikova za uklanjanje ljepljivog tijesta s vaših prstiju:

1. Tijesto ukloni uz pomoć brašna

Brašno nije samo za pravljenje tijesta; ono također pomaže da se tijesto ne zalijepi za ruke. Ako su ti prsti puni tijesta, pospi malo brašna po rukama. Lagano trljaj ruke zajedno i vidjet ćeš kako tijesto počinje popuštati.

Brašno upija višak vlage, i time olakšava uklanjanje tijesta. Samo pazi da ne pretjeraš s količinom brašna, jer previše brašna može učiniti tijesto tvrdim i suhim.

brašno Možda vas zanima... Koje se brašno koristi u kojoj situaciji Špajza

2. Tijesto ukloni s malo ulja

Ako da se tijesto uopće ne prima za tvoje ruke, lagani sloj ulja kojim ćeš h premazati, može biti vrlo koristan. Jednostavno nanesi nekoliko kapi biljnog ili maslinovog ulja na dlanove prije nego što počneš mijesiti tijesto.

Ulje stvara barijeru između tvoje kože i tijesta, sprječavajući da se zalijepi. Čak i ako su ti ruke već ljepljive od tijesta, ako na njih utrljaš malo ulja, to će pomoći da se tijesto ukloni s prstiju.

3. Tijesto s ruku isperi hladnom vodom

Iako biste mogli pomisliti da topla voda brzo uklanja tijesto s ruku, to je zapravo suprotno. Topla voda aktivira gluten, čineći tijesto još ljepljivijim. Umjesto toga, isperi ruke hladnom vodom.

Hladna voda učvršćuje tijesto, pa ga je lakše ukloniti. Ako je potrebno, ruke nježno protrljaj pod mlazom vode ili upotrijebi vlažnu krpu da obrišeš ostatke tijesta.

tijesto, miješenje tijesta | Author: Olivie Strauss/Unsplash Imamo super savjete kako ruke očistiti od tijesta foto: Olivie Strauss/Unsplash

4. Ruke pune tijesta istrljaj pilingom

Ako se još uvijek boriš s uklanjanjem posljednjih komadića tijesta, brzi domaći piling može ti pomoći. Žličicu šećera ili soli protrljaj između dlanova kao prirodni piling.

Kristali šećera ili soli pomažu u razbijanju ljepljivog tijesta i njegovom uklanjanju bez muke. Najbolji dio je što će vam ruke nakon toga biti super mekane – prava win-win situacija!

5. Pusti neka se tijesto osuši

Ako sve ostalo ne uspije, a nisi u žurbi, pusti da se tijesto osuši na rukama nekoliko minuta. Kada se malo stvrdne, možeš trljati ruke i osušeni komadići će otpasti. Ipak je ponekad strpljenje ključ. 

A sada i par tjestastih recepata i savjeta za kraj...

kruh, dizano tijesto Možda vas zanima... Ovo tijesto super je i za pizzu i za krafne i za kiflice! Recepti peciva s češnjakom Možda vas zanima... Sočno i meko - zapetljana peciva s češnjakom Recepti prhko tijesto Možda vas zanima... Nema dobrog prhkog tijesta bez čiste pećnice! Špajza prhko tijesto Možda vas zanima... Mary Berry ima najbolji recept za prhko tijesto Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.