Špajza 30. ožujka 2021.

Uz pomoć ova tri trika provjeri jesu li jaja svježa

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako u hladnjaku imaš karton jaja kojima se bliži rok trajanja, ili je istekao prije koji dan, nemoj ih odmah baciti. Najprije provjeri svježinu uz pomoć ovih nekoliko trikova...

Koliko si puta dosad bacila jaja samo zato što je rok trajanja istekao dan ili dva ranije? Uzmi u obzir da su rokovi trajanja strogi, a jaja potencijalno još uvijek iskoristiva, osobito ako su stajala u hladnjaku.

Provedi nekoliko brzih, kratkih tekstova i kontroliraj količinu hrane koju bacaš. 

 

Možda vas zanima... Otkrivamo vam tajnu izvrsnog jaja na oko Recepti

 

1.    Uroni jaje u vodu
Ovo je jednostavan način da provjeriš jesu li se jaja pokvarila. Veću posudu napuni vodom i uroni jaje. Ako padne na dno i stoji položeno, možeš ga sigurno koristiti još neko vrijeme, a ako se preokrene na vrh upotrijebi ga odmah. U slučaju da pluta na površini, najbolje je da ne riskiraš i baciš ga istog trenutka.

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

2.    Protresi jaje
Ako si nesigurni u svježinu jaja čak i nakon što si ga uronila u vodu, lagano ga protresi i osluškuj. Zvuk mućkanja nije dobar zvuk kada su jaja u pitanju jer znači da se žumanjak razlio i da ih ne bi trebala upotrijebiti. 

3.    Razbij jaje i provjeri izgled i miris
Žumanjak bi trebao  biti čvrst i izbočen, bjelanjak koncentriran oko žumanjka, a miris neutralan. Ako primijetiš bilo kakvu promjenu u boji, primjerice roskastu nijansu žumanjka, jaje odmah baci. Svaki neobičan, sumporan miris također upućuje na to da je jaje pokvareno. 

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

Kako bi jaja zadržala svježinu što dulje, čuvaj ih u donjem i stražnjem dijelu hladnjaka – gdje je temperatura najniža. Izbjegavaj kutije za jaja koje se nalaze na vratima hladnjaka jer se tamo temperatura može popeti i do 12 stupnjeva, ovisno o tome koliko često otvaraš hladnjak.

 

Možda vas zanima... Jaja u pikantnom umaku od rajčice Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Jarek 04:25 19. Travanj 2019.

    Od starih jaja se dobro prdi