Špajza 04. veljače 2024.

Kako provjeriti jesu li jaja svježa

Jaja
Kako provjeriti jesu li se jaja pokvarila foto: Gaelle Marcel/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo 3 odlična trika kako provjeriti jesu li jaja svježa. Naime, ako se jajima koja čuvaš u hladnjaku bliži istek roka trajanja, ili je pak rok istekao prije koji dan, nemoj ih odmah baciti. Najprije provjeri svježinu uz pomoć ova 3 super trika...

Rokovi trajanja prilično su strogi, a ako jaja cijelo vrijeme čuvaš u hladnjaku, moguće je da su još dobra. I zato ih nemoj baciti pirje nego što provjeriš jesu li jaja svježa, a mi za to imamo 3 odlična, pouzdana trika.

 

Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza

 

1. Uroni jaje u vodu

Ovo je jednostavan način da provjeriš jesu li se jaja pokvarila. Posudu napuni vodom i uroni jaje. Ako padne na dno i stoji položeno, možeš ga sigurno koristiti još neko vrijeme, a ako se preokrene na vrh upotrijebi ga odmah.

U slučaju da pluta na površini, najbolje je da ne riskiraš i baciš ga istog trenutka.

 

 | Author: Getty Images Uroni jaje u vodu i tako provjeri je li svježe foto: Getty Images

 

2. Protresi jaje

Ako si nesigurni u svježinu jaja čak i nakon što si ga uronila u vodu, lagano ga protresi i osluškuj. Zvuk mućkanja nije dobar zvuk kada su jaja u pitanju jer znači da se žumanjak razlio i da ih ne bi trebala upotrijebiti. 

 

Poširano jaje Možda vas zanima... Kako napraviti poširana jaja u mikrovalnoj Špajza

 

3. Razbij jaje i provjeri izgled i miris

Žumanjak bi trebao  biti čvrst i izbočen, bjelanjak koncentriran oko žumanjka, a miris neutralan. Ako primijetiš bilo kakvu promjenu u boji, primjerice roskastu nijansu žumanjka, jaje odmah baci. Svaki neobičan, sumporan miris također upućuje na to da je jaje pokvareno. 

 

 | Author: Getty Images Kada ga razbiješ, provejri izgeld i miris jaja foto: Getty Images

 

Kako bi jaja zadržala svježinu što dulje, čuvaj ih u donjem i stražnjem dijelu hladnjaka – gdje je temperatura najniža. Izbjegavaj kutije za jaja koje se nalaze na vratima hladnjaka jer se tamo temperatura može popeti i do 12 stupnjeva, ovisno o tome koliko često otvaraš hladnjak.

 

Guljenje jaja Možda vas zanima... Frustrira te guljenje jaja? Ovi će ti koraci olakšati posao Špajza ljuta kuhana jaja Možda vas zanima... Recept za ljuta kuhana jaja, novi gastro hit na TikToku Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jarek 04:25 19. Travanj 2019.

    Od starih jaja se dobro prdi