Špajza 3964 prikaza 14. kolovoza 2019.

Tri jednostavna trika za provjeru svježine jaja

Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ako u hladnjaku imate karton jaja kojima se bliži rok trajanja, ili je istekao prije koji dan, nemojte ih bacati. Provjerite svježinu uz pomoć ovih nekoliko trikova...

Koliko ste puta dosad bacili jaja samo zato što je rok trajanja istekao dan ili dva ranije? Uzmite u obzir da su rokovi trajanja strogi, a vaša jaja potencijalno još uvijek iskoristiva, osobito ako su stajala u hladnjaku.

Provedite nekoliko brzih, kratkih tekstova i kontrolirajte količinu hrane koju bacate. 

 

Možda vas zanima... Otkrivamo vam tajnu izvrsnog jaja na oko Recepti

 

1.    Uronite jaje u vodu
Ovo je jednostavan način da provjerite jesu li se jaja pokvarila. Veću posudu napunite vodom i uronite jaje. Ako padne na dno i stoji položeno, možete ga sigurno koristiti još neko vrijeme, a ako se preokrene na vrh upotrijebite ga odmah. U slučaju da pluta na površini, najbolje je da ne riskirate i bacite ga.

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

2.    Protresite jaje
Ako ste nesigurni u svježinu jaja čak i nakon što ste ga uronili u vodu, lagano ga protresite i osluškujte. Zvuk mućkanja nije dobar zvuk kada su jaja u pitanju jer znači da se žumanjak razlio i da ih ne biste trebali koristiti. 

3.    Razbijte jaje i provjerite izgled i miris
Žumanjak bi trebao  biti čvrst i izbočen, bjelanjak koncentriran oko žumanjka, a miris neutralan. Ako primijetite bilo kakvu promjenu u boji, primjerice roskastu nijansu žumanjka, jaje odmah bacite. Svaki neobičan, sumporan miris također upućuje na to da je jaje pokvareno. 

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

Kako bi vaša jaja zadržala svježinu što dulje, držite ih u donjem i stražnjem dijelu hladnjaka – gdje je temperatura najniža. Izbjegavajte kutije za jaja koje se nalaze na vratima hladnjaka jer se tamo temperatura može popeti i do 12 stupnjeva, ovisno o tome koliko često otvarate hladnjak. 

 

 

Možda vas zanima... Dobro jutro: Ovo je naše jelo od jaja iz snova! Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Jarek 04:25 19. Travanj 2019.

    Od starih jaja se dobro prdi