Koliko si puta dosad bacila jaja samo zato što je rok trajanja istekao dan ili dva ranije? Uzmi u obzir da su rokovi trajanja strogi, a jaja potencijalno još uvijek iskoristiva, osobito ako su stajala u hladnjaku.
Provedi nekoliko brzih, kratkih tekstova i kontroliraj količinu hrane koju bacaš.
1. Uroni jaje u vodu
Ovo je jednostavan način da provjeriš jesu li se jaja pokvarila. Veću posudu napuni vodom i uroni jaje. Ako padne na dno i stoji položeno, možeš ga sigurno koristiti još neko vrijeme, a ako se preokrene na vrh upotrijebi ga odmah. U slučaju da pluta na površini, najbolje je da ne riskiraš i baciš ga istog trenutka.
2. Protresi jaje
Ako si nesigurni u svježinu jaja čak i nakon što si ga uronila u vodu, lagano ga protresi i osluškuj. Zvuk mućkanja nije dobar zvuk kada su jaja u pitanju jer znači da se žumanjak razlio i da ih ne bi trebala upotrijebiti.
3. Razbij jaje i provjeri izgled i miris
Žumanjak bi trebao biti čvrst i izbočen, bjelanjak koncentriran oko žumanjka, a miris neutralan. Ako primijetiš bilo kakvu promjenu u boji, primjerice roskastu nijansu žumanjka, jaje odmah baci. Svaki neobičan, sumporan miris također upućuje na to da je jaje pokvareno.
Kako bi jaja zadržala svježinu što dulje, čuvaj ih u donjem i stražnjem dijelu hladnjaka – gdje je temperatura najniža. Izbjegavaj kutije za jaja koje se nalaze na vratima hladnjaka jer se tamo temperatura može popeti i do 12 stupnjeva, ovisno o tome koliko često otvaraš hladnjak.