Kajgana možda je jelo koje zna napraviti svatko, no to ne znači da su sve kajgane iste. Iako se čini nevjerojatno jednostavna, kod pripreme kajgane dobro će ti doći nekoliko ključnih savjeta. Možda otkriješ i zašto ti je kajgana suha ili pak prepuna vode.
Za tebe smo prikupili savjete i ideje s kojima ćeš kajganu podići na novu razinu.
- Svježa jaja
Ne samo da jaja imaju bolji okus prvi tjedan, već jaja imaju i porozne ljuske te lako mogu upijati mirise izvana te izgubiti vlažnost. Što kraće jaja stoje u hladnjaku, to bolje.
- Izbjegavaj visoku temperaturu
Kajgana se mora peći na laganoj temperaturi. Naravno, to će produljiti čitav proces, no tako ćeš smanjiti rizik da jaja potamne ili se prepeku. Također ćeš lakše moći odrediti konzistenciju koju želiš postići.
- Pazi da ih ne prepečeš
Trik kod kajgane je točno znati trenutak kada je treba maknuti s izvora topline. Najbolje je odmah istresti iz tavice na tanjur jer će se kajgana u vrućoj tavici nastaviti kuhati te će se osušiti. Kajganu prestani peći kada jaja još uvijek izgledaju "mokro", ali ne cure.
- Važno je miješati
Za kremasta jaja, kajganu je potrebno često miješati. Miješanjem će se razbiti bjelanjak, dobro pomiješati sa žumanjcima, te će kajgana biti mekša i u manjim komadima. Bez obzira na to što ti se više ne da ili te ruka počinje boljeti, za vrhunsku kajganu jaja ne smiješ prestati miješati sve dok ne budu posve homogena.
- Bez dodavanja tekućine
Bez obzira na to što možda oduvijek u kajganu dodaješ mlijeko ili vrhnje, to zasigurno nije najbolji recept za dobru kajganu. Činjenica je da će tekućina dodana u jaja razdvojiti kajganu, a jaja će na kraju biti mokra i prekuhana.
- Nemoj prerano začiniti jaja
Da bi kajgana bilo apsolutno savršena, jaja je najbolje začiniti netom prije nego su gotova. Ako jaja prerano začiniš, sol bi mogla razbiti cijelu smjesu te će kajgana ispasti vodenasta.