Špajza 01. listopada 2019.

Trikovi za savršenu kajganu baš svaki put

Kajgana
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema jaja je obično jedna od prvih stvari koju ljudi nauče u kuhinji, ali to ne znači da baš uvijek sve rade kako treba...

Kajgana možda je jelo koje zna napraviti svatko, no to ne znači da su sve kajgane iste. Iako se čini nevjerojatno jednostavna, kod pripreme kajgane dobro će ti doći nekoliko ključnih savjeta. Možda otkriješ i zašto ti je kajgana suha ili pak prepuna vode.

Za tebe smo prikupili savjete i ideje s kojima ćeš kajganu podići na novu razinu.

 

Možda vas zanima... Nova ideja za pripremu omiljene jutarnje kajgane Recepti

 

  • Svježa jaja

Ne samo da jaja imaju bolji okus prvi tjedan, već jaja imaju i porozne ljuske te lako mogu upijati mirise izvana te izgubiti vlažnost. Što kraće jaja stoje u hladnjaku, to bolje.

  • Izbjegavaj visoku temperaturu

Kajgana se mora peći na laganoj temperaturi. Naravno, to će produljiti čitav proces, no tako ćeš smanjiti rizik da jaja potamne ili se prepeku. Također ćeš lakše moći odrediti konzistenciju koju želiš postići.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

  • Pazi da ih ne prepečeš

Trik kod kajgane je točno znati trenutak kada je treba maknuti s izvora topline. Najbolje je odmah istresti iz tavice na tanjur jer će se kajgana u vrućoj tavici nastaviti kuhati te će se osušiti. Kajganu prestani peći kada jaja još uvijek izgledaju "mokro", ali ne cure.

  • Važno je miješati

Za kremasta jaja, kajganu je potrebno često miješati. Miješanjem će se razbiti bjelanjak, dobro pomiješati sa žumanjcima, te će kajgana biti mekša i u manjim komadima. Bez obzira na to što ti se više ne da ili te ruka počinje boljeti, za vrhunsku kajganu jaja ne smiješ prestati miješati sve dok ne budu posve homogena.

 

Možda vas zanima... Kajgana u tortiljama za savršen doručak Recepti

 

  • Bez dodavanja tekućine

Bez obzira na to što možda oduvijek u kajganu dodaješ mlijeko ili vrhnje, to zasigurno nije najbolji recept za dobru kajganu. Činjenica je da će tekućina dodana u jaja razdvojiti kajganu, a jaja će na kraju biti mokra i prekuhana.

  • Nemoj prerano začiniti jaja

Da bi kajgana bilo apsolutno savršena, jaja je najbolje začiniti netom prije nego su gotova. Ako jaja prerano začiniš, sol bi mogla razbiti cijelu smjesu te će kajgana ispasti vodenasta.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kokotiuoko 23:22 01. Listopad 2019.

    Živa hobotnica na oko sa umakom od brusnica !