Špajza 18. kolovoza 2023.

U 6 koraka do čistog voća i povrća

Pranje povrća
I mini rajčice treba dobro oprati foto: Davide Ragusa/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Važno je uvijek temeljito oprati voće i povrće da se spriječi širenje bolesti koje se prenose hranom. Evo kako to savršeno napraviti.

Iako je opće poznato da moramo temeljito oprati ruke i površine nakon rukovanja peradi ili mesom, većina ljudi ne shvaća da je i pranje voća i povrća barem jednako važno kako bi se izbjegle neželjene posljedice u vidu trovanja hranom.

Također, pranje je važno i kako bi se uklonili eventualni pesticidi koji se mogu zadržati na kori i lišću. Stoga nauči kako zaštititi svoju obitelj i sebe pomoću ovih jednostavnih koraka koji osiguravaju da tvoje voće i povrće bude čisto prije konzumacije.

pranje voća i povrća | Author: Anna Shvets/Pexels Bitno je dobro oprati i svježe začinsko bilje foto: Anna Shvets/Pexels

Operi, odijeli, kuhaj, ohladi

Prije i nakon pripremanja hrane, važno je uvijek prati ruke barem 20 sekundi toplom vodom i sapunom. Dezinficiraj svoje radno mjesto, noževe, alate i dasku za rezanje, a tijekom pripreme odvoji namirnice - perad, meso, plodove mora i jaja – da izbjegneš međusobnu kontaminaciju.

Namirnice kuhaj na odgovarajućoj temperaturi, čime ćeš ubiti viruse i bakterije, a nakon kuhanja hranu drži izvan opasne temperaturne zone dulje vrijeme. Također, hranu je potrebno pravilno ohladiti i zamrznuti, najbolje unutar dva sata od pripreme.

 

Špinat Možda vas zanima... Zašto je špinat bolje skuhati, a brokulu ne? Špajza

 

Pregledaj je li namirnica oštećena

Pregledaj svo voće i povrće u trgovini i kupi komade koji nisu vidljivo nagnječeni ili oštećeni. Ako tek kod kuće primijetiš fizička oštećenja, jednostavno odreži sva nagnječena ili oštećena područja.

Važno je i ukloniti i odbaciti vanjske listove glavice salate ili kupusa kako bi se smanjio rizik od kontaminacije. Na kraju, baci i nikad ne konzumiraj proizvode koji izgledaju pokvareno.

 | Author: Ohmky/Unsplash Iako su jako osjetljive, i jagode treba dobro, ali pažljivo oprati foto: Ohmky/Unsplash

Operi namirnice prije sjeckanja

Prije jela ili pripreme temeljito operite sve proizvode pod hladnom tekućom vodom. Čak i ako ne planiraš jesti koru, povrće i voće treba oprati i tako spriječiti prenošenje prljavštine ili bakterija na nož, pulpu ili radnu površinu.

Voće i povrće peri pod mlazom vode, a pritom možeš koristiti i posebnu četku za pranje plodova (korisna je za čvrste proizvode poput krumpira ili krastavaca).

 | Author: Manki Kim/Unsplash Plodove isperi pod mlazom vode foto: Manki Kim/Unsplash

Jedi svježe, ali drži se pravila

Kad jedeš svježe voće i povrće (naročito kad si izvan kuće), važno je držati se nekih pravila. Sigurno je ono voće i povrće koje se može oguliti, obrađeno je na visokim temperaturama ili je zapakirano. Tih se pravila naročito treba držati na putovanjima.

 

pranje voća i povrća Možda vas zanima... 7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće Špajza

 

Osuši plodove nakon pranja

Kako se voće ili povrće nakon pranja ne bi ponovno kontaminiralo, najbolje ga je obrisati čistom krpom ili papirnatim ručnikom. Naravno, to se ne odnosi na listove salate :)

 

Čiste proizvode pohrani na sigurno

Nakon što je voće i povrće uspješno očišćeno i oprano, pohrani ga u čistu posudu, a prethodno narezano voće i plodove koje nećeš odmah konzumirati stavi u hladnjak. Na kraju, pobrini se da čisti proizvodi nisu u opasnosti od ponovne kontaminacije – a ako posumnjaš da su ponovno bili izloženi štetnim patogenima, opet ih operi prije jela.

 | Author: Dmitry Kovalchuk/Pexels Pranje rajčice foto: Dmitry Kovalchuk/Pexels

 

Riža Možda vas zanima... Nikada nemoj podgrijavati ovu hranu! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.