Špajza 25. veljače 2024.

U koja jela stavljamo bijelo, a u koja crveno vino

Kuhanje s vinom
Kada kuhamo s vinom dobro je držati se određenih pravila kako bi jelo bilo što ukusnije foto: Joanna Lopez/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Vino i određena žestoka alkoholna pića jelima daju poseban okus, koji se ne može postići drugim začinima. No tajna njihovog dodavanja je u pravoj mjeri i sljubljivanju s određenim jelima

Ako se još nisi majstor u dodavanju vina i finih žestica u određena jela, vrijeme je da naučiš koji alkoholni napitak najbolje ide uz neke namirnice. Vino se kao začin koristi od davnina, i pri tome ne mislimo na to da ga ispijaš guštajući dok pripremaš jelo.

Vino se u jelo dodaje - pažljivo

Zapravo, nemamo ništa protiv toga – dapače. Savjetujemo ti da uživaš u laganom pijuckanju, ali i da vino vrlo pažljivo dodaješ u jelo. Jer važno je da vino samo istaknu okus drugih sastojaka, a ne da prevlada jelom.

I zapamti zlatno pravilo – "što je vino kvalitetnije, to će okus gotovog jela biti bolji".

 

 

Kuhanje s vinom Možda vas zanima... Kako kuhati s vinom, pivom i žestokim pićima Špajza

 

 | Author: Olga Lioncat/Pexels Crvena vina upotrijebi za marinade i umake za crveno meso foto: Olga Lioncat/Pexels

Koje vino ide u koje jelo

Slatka vina – dodaj umacima, školjkama, jelima od piletine i slatkim jelima

Bijela vina – dodaj ribama, peradi, mesu, umacima, određenim, svijetlim marinadama, preljevima

Crvena vina – upotrijebi ih za marinade, pirjana mesa, divljač

Vermut – dodaj ga hladnim ili toplim voćnim kompotima te umacima. Možeš ga, također, upotrijebiti i prilikom pripremanja peradi

Konjak – daje fini okus mnogim jelima. U tu svrhu ga treba zapaliti, odnosno flambirati. Zagrij malu količinu konjaka, prelij njime jelo i zapali šibicom. Ili ga prvo zapali i onda prelij preko jela

Rum – je izvrstan dodatak svakom voću. Možeš ga dodati i kao aromu kremama i kolačima

 

Piletina u vinu Možda vas zanima... Nedjeljom: Piletina u crvenom vinu na francuski Recepti

 

 | Author: Ready Made/Pexels Kuhanje s vinom - zahtjevna disciplina, ali uz nekoliko osnovnih pravila lako ju je savladati foto: Ready Made/Pexels

 

Hlađenje vina Možda vas zanima... Trik kojim ćeš ohladiti butelju vina za 5 minuta Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.