Špajza 20. studenoga 2024.

Uz ove trikove šlag će satima ostati prozračan i čvrst

šlag
Koja je tajna trajnog šlaga?
foto: Karolina Grabowska/Unsplash
Ne kažu uzalud šlag na kraju, doslovce! Jer čim odstoji, izgubi čvrstoću i finoću. To se neće dogoditi ako slijediš ove savjete. I, da, možeš ga pripremiti unaprijed!

Ništa lakše nego umutiti šlag. U teoriji. U praksi je to prava utrka s vremenom jer tek što si dobio onu savršenu pahuljastu teksturu, ona splasne. Baš kao i tvoj entuzijazam.

Dobra vijest je da postoji nekoliko pametnih trikova kojima šlag možeš stabilizirati tako da ostane savršen satima, pa čak i do dva dana. Najbolje od svega? Sve što ti treba već imaš u kuhinji – šećer, jogurt, marshmallow ili čak puding u prahu! Evo kako izvući najbolje iz svakog sastojka.

Kako istući slatko vrhnje za šlag? Možda vas zanima... Kako pravilno istući vrhnje za šlag? Špajza

Kad trebaš šlag koji traje do 12 sati

Najjednostavniji način učvršćivanja šlaga je korištenje šećera u prahu umjesto običnog šećera. Šećer u prahu, naime, obično sadrži malo kukuruznog škroba, što pomaže šlagu zadržati oblik dulje nego što bi to postigao običnim šećerom.

Sve što trebaš učiniti je dodati jednu žlicu šećera u prahu na šalicu vrhnja za šlag prije nego što počneš mutiti. Ako želiš dodatnu čvrstoću, pomiješaj šećer u prahu s jednom žlicom kukuruznog škroba i umuti ih s vrhnjem.

Tajna savršenog šlaga: Kako da ostane čvrst i pahuljast satima | Author: Karolina Grabowska/Unsplash Obavezno isprobaj verziju šlaga s grčkim jogurtom foto: Karolina Grabowska/Unsplash

Imaš želju za nečim drugačijim? Probaj s grčkim jogurtom! Umuti tri četvrtine šalice vrhnja za šlag dok ne postigne mekane vrhove, a zatim umiješaj četvrtinu šalice grčkog jogurta i jednu žlicu šećera u prahu.

Jogurt će šlagu dati svilenkastu teksturu i lagano kiselkast okus koji se savršeno slaže s desertima poput pite od jabuka. Samo imaj na umu da će se osjetiti okus jogurta, pa biraj deserte s kojima će se lijepo nadopunjavati.

ljetna torta.jpeg Možda vas zanima... Top 7 najukusnijih deserata sa šlagom Recepti

Kad ti treba šlag koji traje cijeli dan

Ako želiš šlag koji će izdržati cijeli dan, posegni za nečim malo kreativnijim – marshmallowom! Jedna žlica rastopljenih marshmallowa dodana vrhnju tijekom mućenja dat će šlagu čvrstinu zahvaljujući želatini koja se već nalazi u njima. Rezultat? Savršeno stabilan šlag bez dodatnih koraka. 

Tajna savršenog šlaga: Kako da ostane čvrst i pahuljast satima | Author: Freepik Vjerovao ili ne, rastopljeni marshmallow će učvrstiti šlag foto: Freepik

Još jedna opcija je mlijeko u prahu. Pomiješaj jednu žlicu mlijeka u prahu s jednom žlicom šećera u prahu, pa to dodaj vrhnju prije nego što ga počneš mutiti. Ne samo da će mlijeko u prahu stabilizirati šlag nego će mu dodati i bogat, kremasti okus koji podsjeća na milkshake.

Kad ti treba šlag koji traje čak 2 dana...

Trebaš šlag koji će preživjeti dva dana u hladnjaku i pritom izgledati kao da je upravo umućen? Ova metoda će te oduševiti, pogotovo ako ukrašavaš torte, cupcakese ili druge deserte koji zahtijevaju stabilan oblik. Jedan od najboljih trikova je instant puding.

Za svaku šalicu slatkog vrhnja, odnosno vrhnja za šlag, dodaj jednu žlicu pudinga u prahu vanilije i jednu žlicu šećera u prahu. Ovaj trik će stabilizirati šlag, ali dati mu i nježnu aromu pudinga. Želiš čokoladni šlag? Puding od čokolade rješava stvar u trenu!

Možda vas zanima... Ovaj tajni sastojak čini šlag puno ukusnijim (i ljepšim!) Špajza

Ako ti ne smeta malo dodatnog truda, želatina je nepobjediva u učvršćivanju šlaga. Sve što trebaš je posuti pola čajne žličice želatine preko jedne žlice hladne vode i ostaviti da odstoji pet minuta.

Zatim zagrij smjesu (u mikrovalnoj 5–10 sekundi) dok ne postane tekuća i prozirna. Dok mutiš vrhnje do mekanih vrhova, polako ulijevaj želatinu. Rezultat je šlag koji može trajati čak i nekoliko dana, savršen za složene deserte.

 | Author: Guliver/Shutterstock Jagode i šlag omiljena su komboinacija foto: Guliver/Shutterstock

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.