Špajza 07. lipnja 2022.

Mali vodič za pripremu najukusnije ribe

Riba
foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Svjesni smo kako mediteransku prehranu koja uključuje pregršt ribe i maslinovog ulja na tanjuru hvale širom svijeta, no iako se pretpostavlja da bismo mi Mediteranci trebali biti vrsni znalci kada je u pitanju priprema ribe, to baš i nije tako u praksi. Odlučili smo to promijeniti! Donosimo ti mali vodič za pripremu ribe

Ribu bismo (znaju to ljubitelji sushija) mogli jesti i sirovu, no svrha termičke obrade ribe jest poboljšanje organoleptičkih svojstava i probavljivosti s jedne i neškodljivo uklanjanje eventualne mikroflore zagađenja s druge strane. Neko generalno pravilo jest da je meso ribe vrlo nježno i lako se lomi na povišenim temperaturama pa ga treba obrađivati na nižim temperaturama i kraće vrijeme, no nije svaka vrsta ribe pogodna za pečenje, grilanje i kuhanje. Riba koja je izvrsna za roštilj možda neće dobro funkcionirati u pećnici, i obrnuto. Zato smo istražili koja je riba najprikladnija za određene metode termičke obrade.

Kuhanje

Kuhana, odnosno riba 'na lešo' najbolja je tanja riba poput zubaca, riba koja ima više mesa u predjelu glave poput škarpine te riba koja ima malo masnoće u sebi poput kokota. Iako se preporučuje kuhati cijelu ribu s kostima, kako bismo tekućinu u kojoj se kuhala mogli iskoristiti za juhu s malo riže, kuhati možeš i već očišćene riblje filete. To je posebno praktično ako doma imaš dijete koje još uvijek jede kašice i želiš biti sigurna da se na tanjuru neće potkrasti pokoja kost.

Poširanje

Poširanje podrazumijeva obradu namirnice na temperaturama između 70 i 82 °C u tekućini koja lagano vrije. Ovaj način termičke obrade je idealan za ribu jer riba poširanjem ostaje meka i sočna te se ne raspada, a zadržava većinu nutrijenata i arome. Poširaju se većinom fileti, a najprikladniji su fileti bakalara, orade, oslića i brancina. 

Riba | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Temeljna tekućina za poširanje ribe je voda ili riblji temeljac, a često se dodaje i bijelo vino. U tekućinu u kojoj poširate, osim peršina, papra i soka od limuna, za poboljšanje okusa možete dodati đumbir, češnjak, lovorov list, kopar i timijan. Trajanje poširanja ribe ovisi o debljini fileta i iznosi oko 7 do 10 minuta, a idealno bi bilo servirati je na tanjur zajedno s tekućinom u kojoj se riba kuhala.

Grilanje

Malo veći odresci ribe poput tune i sabljarke idealni su za pečenje na roštilju, kao i cijeli komadi bijele ribe poput orade, kovača, brancina i oslića koji će na roštilju poprimiti ugodan dimljeni okus. Ukoliko si fan školjki, predlažemo ti da sljedeći put na roštilj ''baciš'' i nekoliko kamenica i jakobovih kapica s malo maslaca pomiješanog sa začinima. Ono što obavezno trebaš napraviti prije grilanja ribe jest premazati ribu uljem kako se ona ne bi zalijepila za ploču.

Pečenje

Pečenje u pećnici je najlakši način da pripremiš ribu u komadu, a da ona pritom zadrži sve svoje sokove. Potraži komade veće ribe kao što su arktički ugalj, tilapija, iverak, bakalar, grgeč, som i snaper. Ribu možeš peći samostalno ili u kombinaciji s povrćem, a najbolji način da zadrži sočnost je pečenjem u aluminijskoj foliji. Manja temperatura između 180 i 200 stupnjeva prikladna je za manje primjerke i filete, dok veća riba (teža od 2,5 kg) zahtijeva i veću temperaturu od 220 stupnjeva. 

 | Author: Ledo foto: Ledo

Ribu je najbolje položiti u pleh na foliju, lagano prerezati po dijagonali, začiniti maslinovim uljem ili maslacom, posoliti, dodati začine i potom zamotati u foliju. U takozvanom škartocu možeš peći i sitniju ribu te filete koji će ti skratiti vrijeme pripreme i čišćenja ribe. Predlažemo ti da isprobaš Ledo filete oslića, crnog bakalara i crvenog bodečnjaka iz divljeg ulova koji obiluju proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D.

Prženje i pohanje

S nutricionističkog gledišta, ovakav način obrade ribe nosi sa sobom i dodatne kalorije, no priznajemo, daleko je ukusnije od kuhanja u slanoj vodi. Pržiti možemo raznu ribu, no najbolje je odabrati sitniju ribu poput srdele, girica i inćuna i riblje filete oslića, aljaške kolje, bakalara, morskog psa i crvenog bodečnjaka. Za popržiti file bakalara na tavi dovoljno ga je osušiti i popržiti s obje strane na nauljenoj tavi na srednje jakoj vatri cca. 12 minuta, dok je osliću i crvenom bodečnjaku dovoljno svega 5 minuta - i spremna si za uživanje u slasnom i zdravom ručku. Za prženje ribe na tavi najbolje su posude od lijevanog željeza koje sprječavaju da se fileti tijekom termičke obrade raspadnu. Na malo ulja polegnite ribu na tavu, tako da strana s kožom bude prema dolje. Riba bi izvana trebala postati hrskava, a iznutra ostati mekana.

Riba | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Isti ti fileti odličan su izbor za pohanje. Dok jedni preferiraju prženje na ulju, drugi pohanje u tempuri, a treći u krušnim mršavicama, mi ti predlažemo da isprobaš varijantu s panko mrvicama. Riblji file uvaljajte u brašno i jaja, a potom u panko mrvice koje će ribi osigurati dodatnu hrskavost. Ovaj će se način pripreme ribe zasigurno svidjeti najmlađim ukućanima.

Ukoliko još uvijek nisi isprobala Ledo riblje filete, krajnje je vrijeme da to promijeniš. Ledo svježe zamrznuta riba iz divljeg ulova čuva sve hranjive sastojke i ostaje ukusna i svježa kao na dan kad je ulovljena. Ne sadrži konzervanse i predstavlja prirodan izvor važnih hranjivih tvari poput vitamina D i esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Na Ledo.hr istraži sve prednosti svježe zamrznute ribe, a u moru recepata svakodnevno pronađi inspiraciju za zdrava i ukusna riblja jela u kojima će uživati cijela obitelj.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.