Špajza 03. ožujka 2023.

Znaš li što je to ravnogorski želudac? Mi znamo, i imamo recept

Ravnogorski želudac
Ravnogorski želudac - uistinu posebna salama od najkvalitetnijeg mesa foto: missGASTRO
gastro postao gastro.24sata.hr
Ravnogorski želudac poseban je suhomesnati tradicionalni specijalitet iz srce Gorskog kotara koji se pravi od najkvalitetnije svinjetine, slanine i osnovnih začina, a nekad se posluživao samo u posebnim prilikama

Snijeg je proteklog tjedna obilno napadao i sigurno će svi pohrliti u Gorski kotar kako bi uživali u snježnim radostima – od skijanja i sanjkanja, do grudanja, ili jednostavno šetnje po snijegu i uživanja u svježem zraku. Od takvih aktivnosti brzo se ogladni, a Gorski kotar nudi izvrsne autohtone specijalitete kojima se može okrijepiti.

Krajem veljače tako je u Ravnoj Gori, u srcu Gorskog kotara, održano 14. izdanje Festivala iz bakine škrinjice, a jedno od događanja u sklopu festivala bila je i tradicionalna Ravnogorska salamijada na kojoj su posjetitelji mogli kušati autohtone suhomesnate prozvode, ali i sudjelovati u edukativnoj radionici "Tradicionalna proizvodnja trajnih kobasica". Slasne goranske salame i kobasice kao i ostale delicije bogate goranske gastronomije mogu se pronaći i kod goranskih ugostitelja, koji svoju ponudu baziraju na lokalnoj gastronomskoj tradiciji, i sada, nakon što je salamijada već iza nas.

 

Chefovi Stiven Vunić i Zdravko Tomšić Možda vas zanima... Jesi li za moderan goranski doručak? Znamo gdje ćeš ga naći Najave

 

Poseban dio tradicije goranskog kraja upravo su suhomesnati proizvodi, a jedan od najposebnijih je ravnogorska salama u debljim crijevima, koja se priprema sa svinjskim mesom i začinima. U nju se često dodaje i goveđe meso ili meso divljači, kao i neki posebni dodaci poput sušenih vrganja.

Riječ je o jedinstvenom, tradicijskom načinu obrade svinjskog mesa u ravnogorskom kraju. Naime, u prošlosti se puno pažnje posvećivalo izradi ovog suhomesnatog specijaliteta, ravnogorskog želuca, koji se radi od najkvalitetnije svinjetine (koriste se svinjska leđa bez kosti) kojom se puni svinjski želudac uz dodatak kockica špeka, cijelih zrna papra i soli. U prošlosti u Ravnoj Gori gotovo da nije bilo obitelji koja pravila ovu suhomesnatu delikatesu koja se čuvala isključivo za posebne goste i za posebne prilike.

 | Author: missGASTRO Ravnogorski želudac - tradicionalan način sušenja foto: missGASTRO

Ravnogorski želudac – tradicijski recept

Sastojci:

  • 5 kg svinjskih leđa bez kosti
  • 1-1,5 kg svinjske tvrde leđne svježe slanine
  • 200 g soli
  • češnjakova voda od otprilike 100 češnjeva češnjaka (procijeđene tekućine)
  • papar u zrnu

Postupak:

  1. Dan prije mljevenja mesa pripremi češnjakovu vodu. Češnjak očisti i istuci batom za meso. Stavi ga u veću staklenku. Zalij vodom i pustiti da odstoji preko noći.
  2. Očisti svinjski želudac i stavi ga da neko vrijeme stoji u vodi u koju se doda malo češnjaka, octa, crvenog luka, poslije isprati.
  3. Samelji meso krupnije, a slaninu nareži na kockice. Dodaj začine. Dobro izmiješaj meso i začine u više navrata uz dodavanje češnjakove vode.
  4. Napuni želudac i zašij ga. Na želudac stavi daske i uteg i ostavi da se preša dan-dva uz povremeno okretanje i bockanje čačkalicama.
  5. Nakon toga želudac poploči letvicama i tako prešano stavi na sušilo. Lagano podimi, ne na jako toplom dimu da se pore na želucu ne zatvore.
  6. Nekoliko puta u mjesec, mjesec i pol premještaj letvice kako bi se želudac što bolje izravnao i ravnomjerno posušio.
  7. Nakon razdoblja sušenja ostavi želudac na tamnom i prozračnom mjestu da dozrije.

 

Možda vas zanima... Najbolji restoran u Gorskom kotaru poslužuje vrhunski ramstek od jelena punjen vrganjima Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.