Ljubičasti car: 8 omiljenih recepata s patlidžanom

Maryam Sicard/Unsplash Jela od patlidžana najukusnija su ljeti
Iako su ponekad gorki, patlidžani spadaju u miljenike ljeta, razna jela od musaka, pohanih i punjenih patlidžana, namazi, ajvari - sve rado pripremamo
Vidi originalni članak

To povrće sjajne ljubičaste boje odličnog je okusa i različito se kombinira ovisno o zemlji, u Grčkoj ga vole slagati u musake, u Italiji ga prave sa sirevima kao što su parmezan, Francuzi vole od njega praviti variva. Osim zanimljivog okusa patlidžan iza sebe ima i zanimljivu povijest i dug put do naših stolova.

 

ljubičasti prijatelj Zašto su patlidžani zdravi i kako ih zavoljeti?

 

Ukrasno bilje i uzrok ludila

Nekima patlidžan, drugima balancana - počeo se uzgajati u Kini u 5. stoljeću prije Krista, tada se počeo širiti po raznim gastronomijama u Aziji, a u Europu stiže tek u 14. stoljeću. U Italiji su ga dugo uzgajali kao ukrasno bilje, a prvi put je poslužen na stolu Louisa XIV. početkom 16. stoljeća.

Međutim kulinarski se još dugo nije udomaćio, za patlidžane se mislilo da uzrokuju ludilo, epilepsiju i groznicu. Američki predsjednik Thomas Jefferson kao pasionirani vrtlar donio je patlidžan početkom 18. stoljeća u Sjedinjene Američke Države. Ali tek nakon masovnog naseljavanja Kineza i Talijana u Ameriku postao je sastavni dio kulinarstva.

Odabrali smo neke recept kako bismo te podsjetili da još možeš uživati u okusima svježeg patlidžana

Recept za Parmigianu, talijansku deliciju od patlidžana i rajčice u kojoj se stapaju svi mediteranski okusi. Mozzarella, parmezan i svježe povrće u ovom vegetarijanskom složencu jedino mogu oduševiti mirisima i okusima.

 

za prste polizati Parmigiana - okus i miris Sicilije

 

Za sve one koji imaju manje vremena, a žele okusiti bržu verziju Parmigiane odabrali smo recepte chefice Ane Grgić iz Esplanade.

 

Recepti Kreativna jela s patlidžanima

 

U receptu omiljene gastro blogerice Sandre Rončević možeš pronaći kako staviti nadjev od mesa u patlidžane i koje vino dodati kako bi okus bio još bolji.

 

Kolumne Patlidžani punjeni puretinom i sirom

 

Jednostavan, brz i kremast rižoto idealan je za pripremu tijekom tjedna. Neće ti oduzeti previše vremena, a obožavat će ga baš svi. Ovako bezmesnom, dodati mu možeš slaninu ili pancetu nasjeckanu na kockice, no svakako isprobaj i bezmesnu varijantu. Vjeruj, nećeš se razočarati.

 

Ručak na brzinu Favorit ovog ljeta: Rižoto od patlidžana

 

Počasti obitelj ili prijatelje ovom simpatičnom lažnom pizzom od patlidžana prema receptu Julije Child. Ovo je uistinu nezahtjevan recept, koji se sastoji od tri presudna elementa – patlidžana, umaka od rajčice i bogatog sloja mozzarelle i parmezana.

Ako ipak nemaš vremena pripremati domaći umak od rajčice, poput Julije, poslužit će i kupovni.  Nikako nemoj štedjeti na siru jer će bez kremastog, rastezljivog sira ukupni dojam biti puno slabiji. 

 

ukusno i mirisno Patlidžan-pizza legendarne Julije Child

 

Još jedan maštoviti recept s tjesteninom pripremljen na mediteranski način. Ovo jelo je spoj jednostavnosti i bogatstva okusa. Tjestenina u umaku od rajčica i patlidžana je ljetni klasik, a kad je obogatite još i začinima - dobili ste asa iz rukava.

 

specijalitet za 5! As iz rukava: Tjestenina s patlidžanom i rajčicom

 

Bogato okusima, ovo jelo zapravo je posve lagana alternativa teškim mesnim jelima za vrijeme vrućih ljetnih dana. Patlidžan smo napunili mješavinom mljevenog mesa i sezonskog povrća i dobili Karniyarik, tradicionalno tursko jelo. Patlidžan pripremljen na ovaj način potrebno je tek zapeći u pećnici kako biste uživali u najsočnijem, laganom ručku.

 

Novi okusi Kerniyarik - punjeni patlidžani na turski način

 

Voliš li patlidžan, a ponestalo ti je ideja kako ga pripremiti, ovaj recept će ti se sigurno svidjeti. Sočne zapečene rolice od patlidžana, nadjevene mesom, ukusan su obrok.  Možeš ih poslužiti uz integralnu rižu, pire krumpir ili bulgur i sezonsku salatu.

 

danas kuham Rolice od patlidžana punjene mesom

 

Posjeti Gastro.hr