Šparoge, mišancija i skuta - mali vodič kroz proljetna jela

Getty Images
Konačno je stiglo proljeće, a s njime i obožavane namirnice poput šparoga, zelenog radiča i koprive
Vidi originalni članak

Štandovi tržnica prepuni su prvih vjesnika proljeća. Negdje se već mogu pronaći prve šparoge, a razne mišancije začinit će svaku kuhinju.

Danas je teško govoriti o istinskom sezonskom povrću jer je uzgoj zatvorenog tipa i uvoz iz toplijih krajeva omogućio da cijelu zimu imamo na raspolaganju raznoliko voće i povrće. Bez obzira na cjelogodišnju zastupljenost, svi pravi ljubitelji kuhanja znaju da je sjetva glavnih povrtnih kultura tek počela.

 

Svježe i zdravo! Smutite proljetni smoothie za povratak u formu

 

Za sada možemo uživati u zimskim namirnicama te u ponekoj rano-proljetnoj namirnici. 

 

Zeleni radič i kopriva

U kontinentalnim područjima ožujak i travanj pravo su vrijeme za uživanje u zelenom radiču, odnosno maslačku. Lišće radiča najukusnije je prije nego se razvije cvijet, stoga treba požuriti, obići čiste livade i pobrati ovu deliciju.

 

idemo na zrak Šarena proljetna salata sasvim novih okusa i mirisa

 

Osim na salatu, radič možemo i kratko prokuhati pa ga poslužiti s krumpirima ili napraviti pesto i poslužiti uz tjesteninu. Dok tražite radič, navucite rukavice i usput poberite vrhove koprive koja je najukusnija u povrtnim juhama, savijačama sa sirom, pa čak i kao dio finih, mekih njoka. 

 

Isprobajte ovo! Pozdrav proljeću: Njoki od koprive

 

Mišancija i šparoge

Mješavinu mediteranskih samoniklih biljaka, Dalmatinci beru u rano proljeće. Osim zelenog radiča, ova mješavina sadrži i divlji vlasac, komorač, cikoriju i još neke vrste. Mišanciju pripremite kao što pripremate blitvu, jednostavno ju skuhajte i poslužite s krumpirom kao prilog, ili ju pripremite kao pitu, napunite mesom i napravite roladu.

 

Možeš se udat Sezonsko veselje: Slana savijača s mišancijom i sirom

 

Šparoge koje dosežu vrhunac sezone u travnju i svibnju, počele su nicati i možete ih već pronaći na boljim tržnicama. Iskoristite ih za brze i ukusne fritaje, rižota i tjestenine

 

Nešto sasvim novo! Mliječni rižoto od jaretine sa šparogama i šafranom

Za prste polizati Sezonski složenac od krumpira, šparoga i slanine

u slast! Za ručak: Nezaboravan umak od šparoga

Sezonski tanjuri Proljetni quiche sa šparogama i gljivama

 

Ovčja i kozja skuta

Rano proljeće pravo je vrijeme za ovčju i kozju skutu. Sezona mužnje ovaca i koza traje do srpnja, a za to vrijeme možemo uživati u siru od sirutke koji je pogodan za slana i za slatka jela.

Talijani ovaj tip sira nazivaju ricottom pa ga u receptima zamijenite domaćom skutom.

 

talijanski spacijalitet Njoki od ricotte koji se tope u ustima

brzo i fino Doručak i ručak: Fritata s cherry rajčicama i skutom

Špajza Zapečene palačinke s ovčijom skutom i brusnicama

 

Osim samoniklog povrća, valja spomenuti i proljetno povrće iz uzgoja poput špinata za kojeg se kaže da je najukusniji za hladnijih dana jer tada ima mekane, hrskave i slatkaste listove. Uživajte i u proljetnim rotkvicama, kelju, kupusu i prokulicama

 

za prste polizati Lažne lazanje od palačinki, sira, šunke i špinata

maxyama Prokulice sa slaninom i pire krumpirom - ručak u koji smo se zaljubili

do ručka za 10 minuta Započni tjedan tjesteninom sa špinatom i graškom

proljeće na tanjuru Brzo i jednostavno: Fattoush s rotkvicama

Mljac! Za ručak napravi quiche sa špinatom i slaninom

 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr