Štandovi tržnica prepuni su prvih vjesnika proljeća. Negdje se već mogu pronaći prve šparoge, a razne mišancije začinit će svaku kuhinju.
Danas je teško govoriti o istinskom sezonskom povrću jer je uzgoj zatvorenog tipa i uvoz iz toplijih krajeva omogućio da cijelu zimu imamo na raspolaganju raznoliko voće i povrće. Bez obzira na cjelogodišnju zastupljenost, svi pravi ljubitelji kuhanja znaju da je sjetva glavnih povrtnih kultura tek počela.
Za sada možemo uživati u zimskim namirnicama te u ponekoj rano-proljetnoj namirnici.
Zeleni radič i kopriva
U kontinentalnim područjima ožujak i travanj pravo su vrijeme za uživanje u zelenom radiču, odnosno maslačku. Lišće radiča najukusnije je prije nego se razvije cvijet, stoga treba požuriti, obići čiste livade i pobrati ovu deliciju.
Osim na salatu, radič možemo i kratko prokuhati pa ga poslužiti s krumpirima ili napraviti pesto i poslužiti uz tjesteninu. Dok tražite radič, navucite rukavice i usput poberite vrhove koprive koja je najukusnija u povrtnim juhama, savijačama sa sirom, pa čak i kao dio finih, mekih njoka.
Mišancija i šparoge
Mješavinu mediteranskih samoniklih biljaka, Dalmatinci beru u rano proljeće. Osim zelenog radiča, ova mješavina sadrži i divlji vlasac, komorač, cikoriju i još neke vrste. Mišanciju pripremite kao što pripremate blitvu, jednostavno ju skuhajte i poslužite s krumpirom kao prilog, ili ju pripremite kao pitu, napunite mesom i napravite roladu.
Šparoge koje dosežu vrhunac sezone u travnju i svibnju, počele su nicati i možete ih već pronaći na boljim tržnicama. Iskoristite ih za brze i ukusne fritaje, rižota i tjestenine.
Ovčja i kozja skuta
Rano proljeće pravo je vrijeme za ovčju i kozju skutu. Sezona mužnje ovaca i koza traje do srpnja, a za to vrijeme možemo uživati u siru od sirutke koji je pogodan za slana i za slatka jela.
Talijani ovaj tip sira nazivaju ricottom pa ga u receptima zamijenite domaćom skutom.
Osim samoniklog povrća, valja spomenuti i proljetno povrće iz uzgoja poput špinata za kojeg se kaže da je najukusniji za hladnijih dana jer tada ima mekane, hrskave i slatkaste listove. Uživajte i u proljetnim rotkvicama, kelju, kupusu i prokulicama.
Dobar tek!