Špajza 1188 prikaza 22. ožujka 2019.

Šparoge, mišancija i skuta - mali vodič kroz proljetna jela

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Konačno je stiglo proljeće, a s njime i obožavane namirnice poput šparoga, zelenog radiča i koprive

Štandovi tržnica prepuni su prvih vjesnika proljeća. Negdje se već mogu pronaći prve šparoge, a razne mišancije začinit će svaku kuhinju.

Danas je teško govoriti o istinskom sezonskom povrću jer je uzgoj zatvorenog tipa i uvoz iz toplijih krajeva omogućio da cijelu zimu imamo na raspolaganju raznoliko voće i povrće. Bez obzira na cjelogodišnju zastupljenost, svi pravi ljubitelji kuhanja znaju da je sjetva glavnih povrtnih kultura tek počela.

 

Možda vas zanima... Smutite proljetni smoothie za povratak u formu Kolumne

 

Za sada možemo uživati u zimskim namirnicama te u ponekoj rano-proljetnoj namirnici. 

 

 | Author: Getty Images Getty Images

Zeleni radič i kopriva

U kontinentalnim područjima ožujak i travanj pravo su vrijeme za uživanje u zelenom radiču, odnosno maslačku. Lišće radiča najukusnije je prije nego se razvije cvijet, stoga treba požuriti, obići čiste livade i pobrati ovu deliciju.

 

Možda vas zanima... Šarena proljetna salata sasvim novih okusa i mirisa Kolumne

 

Osim na salatu, radič možemo i kratko prokuhati pa ga poslužiti s krumpirima ili napraviti pesto i poslužiti uz tjesteninu. Dok tražite radič, navucite rukavice i usput poberite vrhove koprive koja je najukusnija u povrtnim juhama, savijačama sa sirom, pa čak i kao dio finih, mekih njoka. 

 

Možda vas zanima... Pozdrav proljeću: Njoki od koprive Recepti

 

Kopriva | Author: Thinkstock Thinkstock

Mišancija i šparoge

Mješavinu mediteranskih samoniklih biljaka, Dalmatinci beru u rano proljeće. Osim zelenog radiča, ova mješavina sadrži i divlji vlasac, komorač, cikoriju i još neke vrste. Mišanciju pripremite kao što pripremate blitvu, jednostavno ju skuhajte i poslužite s krumpirom kao prilog, ili ju pripremite kao pitu, napunite mesom i napravite roladu.

 

Možda vas zanima... Sezonsko veselje: Slana savijača s mišancijom i sirom Kolumne

 

Šparoge koje dosežu vrhunac sezone u travnju i svibnju, počele su nicati i možete ih već pronaći na boljim tržnicama. Iskoristite ih za brze i ukusne fritaje, rižota i tjestenine

 

Možda vas zanima... Mliječni rižoto od jaretine sa šparogama i šafranom Recepti Možda vas zanima... Sezonski složenac od krumpira, šparoga i slanine Recepti Možda vas zanima... Za ručak: Nezaboravan umak od šparoga Recepti Možda vas zanima... Proljetni quiche sa šparogama i gljivama Recepti

 

Tjestenina sa šparogama | Author: Thinkstock Thinkstock

Ovčja i kozja skuta

Rano proljeće pravo je vrijeme za ovčju i kozju skutu. Sezona mužnje ovaca i koza traje do srpnja, a za to vrijeme možemo uživati u siru od sirutke koji je pogodan za slana i za slatka jela.

Talijani ovaj tip sira nazivaju ricottom pa ga u receptima zamijenite domaćom skutom.

 

Možda vas zanima... Njoki od ricotte koji se tope u ustima Recepti Fritata Možda vas zanima... Doručak i ručak: Fritata s cherry rajčicama i skutom Recepti Skuta Možda vas zanima... Zapečene palačinke s ovčijom skutom i brusnicama Špajza

 

 | Author: Getty Images Getty Images

Osim samoniklog povrća, valja spomenuti i proljetno povrće iz uzgoja poput špinata za kojeg se kaže da je najukusniji za hladnijih dana jer tada ima mekane, hrskave i slatkaste listove. Uživajte i u proljetnim rotkvicama, kelju, kupusu i prokulicama

 

Možda vas zanima... Lažne lazanje od palačinki, sira, šunke i špinata Recepti Možda vas zanima... Prokulice sa slaninom i pire krumpirom - ručak u koji smo se zaljubili Kolumne Možda vas zanima... Može li brže: Tjestenina sa špinatom i graškom Recepti Fattoush-s-rotkvicama Možda vas zanima... Brzo i jednostavno: Fattoush s rotkvicama Recepti Quiche od slanine, špinata i parmezana Možda vas zanima... Za ručak bi mogli: Quiche sa špinatom i slaninom Recepti

 

Dobar tek!

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.