Iako izgleda "fensi", zapravo je priprema ove slastice vrlo jednostavna. Ako imate mali kućni brener sve će biti jednostavnije (i zabavnije), ali i ako ga nemate, kremu možete zapeći u pećnici, na grill programu, tako da stavite posudice odmah ispod gornjeg grijača i kratko pečete na visokoj temperaturi.
Sjajna stvar je i ta da kremu možete napraviti i dan ranije pa čuvati u hladnjaku i završiti, karamelizirati, pred samo serviranje. Ovaj crème brûlée se malo razlikuje od klasičnog, dodala sam mu fini pire od hokaido tikve/bundeve i začine koji se i inače s njom dobro slažu. Pravi sezonski, jesenski.
Pire od bundeve pripremite tako da hokaido ili muškatnu tikvu operete, prepolovite, očistite od sjemenki, zamotate u alu-foliju i pečete oko sat vremena na 170°C., meso bundeve treba biti mekano. Odvojite žlicom meso bundeve od kore pa ga štapnim mikserom izradite u fini pire. Pire od bundeve isto možete pripremiti ranije. Ja obično ispečem dvije bundeve, napravim pire i rasporedim ga u manje posudice pa zamrznem i po potrebi vadim.
Sastojci (za 5 osoba):
- 250 ml slatkog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- 60 g šećera
- 100 g pirea bundeve
- ½ žličice mljevenog cimeta
- Malo naribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1 mahuna vanilije)
- Smeđi šećer za posipavanje
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 150°C.
2. U manjoj posudici, na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje i mlijeko, pazeći da ne provrije.
3. U drugoj posudi umutite žumanjke sa šećerom, dodajte pire od bundeve, cimet, muškatni oraščić i vaniliju, dobro sve promiješajte.
4. Dodajte malo vrućeg vrhnja s mlijekom, lagano promiješajte pa ulijte i preostalu tekućinu i dobro promiješajte kuhačom (tako da se sve sjedini ali da se ne stvara pjenica na vrhu).
5. Kremu rasporedite u male, plitke posudice. Posudice stavite u veliki, dublji lim za pečenje pa u lim ulijte vruću vodu, do polovice visine posudica. Stavite sve u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 150°C. (ako su vam posudice s kremom dublje, možda će trebati duže peći). Provjerite je li krema gotova tako da lagano protresete posudicu, ako se smjesa miče samo u sredini, gotova je. Ako se prave mali valovi po cijeloj posudici, treba još peći.
6. Izvadite iz pećnice i ostavite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi a zatim posudice stavite u hladnjak i nastavite hladiti još 3-4 sata (ili ih ostavite preko noći).
7. Kada je krema dobro ohlađena, prije posluživanja, u svaku posudicu stavite malo smeđeg šećera tako da prekriva kremu u tankom sloju pa šećer karamelizirajte pomoću plinskog plamenika (brenera), kako bi nastao završni, hrskavi sloj.
Tatjanu možete pratiti na njezinom blogu COOKam i guštam.