Kolumne 27. rujna 2020.

Cannelloni sa špinatom i ricottom za prste polizati

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Cannellone napunite klasičnom kombinacijom ricotte i špinata, prelijte ih umakom od rajčice i zapecite...

Cannelloni su talijanska tjestenina cilindričnog oblika koju možete kupiti u većini trgovina. Opcija je također korištenje listova za lazanje koje prethodno kratko prokuhate i nakon toga ih punite i zarolate. Rezultat je isti u oba procesa, no prvi je ipak malo lakši i brži.

Punjenje sa špinatom i ricottom je dosta tradicionalno, no možete ih puniti doslovno čime god poželite. Ja osobno ih često volim puniti mljevenom junetinom ili sitno narezanim mesom pilećeg zabatka. Uz dodatak umaka od rajčice, bit će to ručak za prste polizati.

Također napominjem da ako imate svoj domaći umak od rajčice, slobodno koristite njega. Tako je bilo u mom slučaju. Ako nemate, koristite pasiranu rajčicu prema receptu.

 

Možda vas zanima... Ne može brže: Tjestenina s povrćem iz pećnice Kolumne

 

Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty by Matea!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Potrebni sastojci:

  • 250 grama ricotte
  • 300 grama baby špinata
  • 125 g mozzarelle
  • 1 manja ljutika
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • sol, papar
  • cannelloni

Za umak:

  • 2 češnja češnjaka
  • 300 ml pasirane rajčice

 

Možda vas zanima... Malo drugačiji zapečeni grah s kobasicom Kolumne

 

Priprema:

  1. Ljutiku i češnjak narežite na sitno. Najprije kratko dinstajte ljutiku na maslinovom ulju pa dodajte češnjak. Nakon otprilike minutu dodajte špinat. Dodajte sol, papar i muškatni oraščić. Špinat će uvenuti za dvije do tri minute. Skinite s vatre i ostavite da se hladi dok pripremite ostatak namirnica.
  2. U međuvremenu pripremite umak od rajčice. Ako koristite svoj, možete ga samo kratko zagrijati. Ako slijedite recept, na maslinovom ulju kratko zagrijte češnjak, tek toliko da pusti miris. Dodajte mu pasiranu rajčicu i začinite po želji.
  3. U jednoj posudi pomiješajte ricottu i jaje. Dodajte sol i papar po želji.  
  4. Špinat rukama stisnite i ocijedite, a ocijeđenu tekućinu dodajte siru. Ocijeđeni špinat narežite na sitno.
  5. Sve skupa pomiješajte te dodajte krušne mrvice.
  6. Kada je smjesa za punjenje spremna, stavite je u vrećicu za zamrzavanje. Odrežite joj vrh i punite cannellone.
  7. Stavite trećinu umaka od rajčice na dno posude u kojoj planirate peći tjesteninu. Slažite cannellone u posudu i naposljetku prelijte ostatkom umaka od rajčice. Mozzarellu narežite i posložite preko umaka od rajčice.
  8. Po želji preko umaka od rajčice možete staviti i nekoliko listova svježeg bosiljka.
  9. Pecite oko pola sata na 180 °C. Ako vam u toku pečenja mozzarella počne poprimati previše boje, prekrijte posudu aluminijskom folijom.

Dobar tek!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.