Uz širom svijeta rado ispijani Spritz, u lijepoj je 'Serenissimi' nastao i Bellini, koktel od prosecca i pirea od bijele breskve. Ovo osvježavajuće miješano piće svoju je miksološku zoru ugledalo prije više od 74 godine u legendarnom Harry's Baru, okupljalištu aristokracije i visokog društva, te i danas ponosno nosi titulu jednog od najpopularnijih koktela na svijetu.
Davne 1928. godine, Harry Pickering, mladi imućni Amerikanac, često je posjećivao bar luksuznog Hotela Europa u Veneciji gdje mu je koktele pripremao talentirani barmen Giuseppe Cipriani. No jednog je dana gospodin Cipriani primijetio da nešto nije u redu.
Upitavši stalnog gosta dobroćudnog lica što se dogodilo, odgovorio mu je da je ostao bez financijske potpore obitelji nakon što je saznala za njegovo intenzivno konzumiranje alkoholnih pića. Cipriani je tada Harryju posudio 10000 lira (tadašnjih 500 dolara ili današnjih oko 8000).
Harry je nakon toga nestao, a svijet je ubrzo pogodila velika ekonomska kriza. Vrijeme je prolazilo, ali gospodin Cipriani je i dalje vjerovao da je dobro procijenio mladog gosta.
Prošle su dvije godine kada se Harry Pickering trijumfalno vratio u hotelski bar, naručio piće, a iznenađenom je Ciprianiju umjesto 10000 dao čak 50000 lira rekavši mu da s tim novcem otvori vlastiti bar i da ga nazove njegovim imenom. I tako su 1931. godine otvorena vrata Harry's Bara, jednog od danas najslavnijih barova svijeta koji su posjećivali te posjećuju bogati i slavni.
U ovom je lokalu, koji uz bar ima i restoran, Giuseppe Cipriani osmislio brojna jela (kao npr. kultni carpaccio) te pića među kojima je zasigurno najpoznatiji koktel Bellini.
Kada sam prije dosta godina intervjuirao gospodina Arriga Ciprianija, Giuseppeovog sina i današnjeg vlasnika Harr'y Bara (Arrigo je je inače talijanski za Harry), pričao mi je i o nastanku proslavljenog koktela.
Prema njegovim riječima piće je njegov otac osmislio 1948. godine kada je legendarni barmen odlučio pomiješati prosecco sa bijelim breskvama koje je posebno volio, točnije njihovim pireom. Stoga je neodoljiv miris i aromatičnost ovog ploda utkao u piće koje je kršteno imenom Bellini.
Naime blago ružičasta nijansa zalaza sunca koja karakterizira koktel, bila je identična boji tunike sveca na jednom od platna slikara Giovannija Bellinija iz 15. stoljeća. Stoga je Giuseppeu Ciprianiju upravo to poslužilo kao nadahnuće za ime mješavine koja je postala standardni dio ponude Harry's Bara.
Zahvaljujući internacionalnim gostima, Bellini je jako brzo osvojio Pariz i New York, ali i cijeli svijet. Svoju poziciju jednog od najboljih svjetskih koktela, Bellini je uklesao i na listu IBA-e (International Bartenders Association - Međunarodno udruženje barmena).
Cipriani je za originalni recept koristio bijele breskve iz Verone, ali prvotno se dodavalo i malo soka od maline ili trešnje, koje je piću davalo njegovu prepoznatljivu ružičastu nijansu. Kako miomirisne bijele breskve zriju u Italiji od lipnja pa do kraja rujna, Bellini je prvotno bio isključivo sezonsko piće.
Dio kuhinjskog osoblja Harry's Bara bio je zadužen samo da priprema pire od bijelih breskvi. No s vremenom je osmišljena metoda kako pire buteljirati pa se tako Bellini počeo uživati i tijekom cijele godine. Otišlo se toliko daleko da se i sam koktel buteljira i tako prodaje, ali naravno, ništa ne može zamijeniti okus svježe pripremljenog pića.
Kako je prosecco osnovni sastojak, Bellini se klasificira kao long drink i jednostavno ga je pripremiti. Radi se od dvije mjerice prosecca i jedne mjerice pirea od bijele breskve. Breskve je potrebno ručno obrađivati, ne u mikseru. Gnječe se zajedno s korom koja piću daje blagu nijansu ružičaste boje, a potom se koristeći cijedilo sve procijedi kako bi se dobio pire baršunaste teksture.
Kako je bijele breskve često teško nabaviti, ponekad se koriste i standardne breskve, ali to u potpunosti mijenja kako boju tako i okus pića pa se stoga ipak preporučuje pridržavati propisanih sastojaka.
Bellini se poslužuje u rashlađenoj uskoj čaši za šampanjac, tzv. flute (iako se u Harry's Baru poslužuje u tumbleru), a jako je važno da su i prosecco i pire prethodno dobro rashlađeni.
S vremenom su nastale i brojne varijante pića pa se tako u jednoj umjesto prosecca koristi šampanjac, ali okus potonjeg može biti prejak za skladan spoj s delikatnim okusom bijelih breskvi. Ta je inačica poznata kao Bellini Royal.
Isto tako koktel u kojem se umjesto pirea od breskve koristi pire od jagoda naziva se Rossini, dok je imenom Tintoretto nazvano piće gdje se umjesto pirea od breskvi upotrebljava sok od šipka. U bezalkoholnim se varijantama umjesto prosecca koristi gazirana mineralna voda ili soda voda.
Vjera u ljude Giuseppeu Ciprianiju donijela je ostvarenje sna, otvaranje vlastitog bara, u kojem je kistom svoje miksološke izvrsnosti naslikao jednu od najljepših barskih slika, jednostavni, a tako osebujni Bellini.
Ispijajući ga, gosti Harry's Bara, poput Ernesta Hemingwaya, Marie Callas i Trumana Capotea, dali su mu neprikosnovenu auru glamura. Stoga ne čudi njegov nevjerojatan uspjeh kao i slava koja ne blijedi.
Recept za Bellini
Sastojci i pribor:
- 2 mjerice prosecca
- 1 mjerica svježeg pirea od bijele breskve
- visoka uska čaša za šampanjac, tzv. flute
Postupak:
- U dobro rashlađenu čašu ulijte pire od breskve te potom polako dodajte prosecco polako miješajući barskom žlicom.
- Ako se prosecco lijeva lagano uz žlicu, piće se neće zapjeniti i preliti.