Kolumne 09. veljače 2018.

Habibi - novi restoran bliskoistočne kuhinje u Zagrebu

foto: EatOutZagreb
gastro postao gastro.24sata.hr
Svečana otvorenja imaju svoje čari, jer tada restoran izbaci cijelu tešku artiljeriju jela i počasti uzvanike vrsnim delicijama. Volimo i to, no još više volimo doći inkognito – pod okriljem noći, koji dan iza otvorenja. Tu kreće lov na našu novu recenziju, a ova je s gastro strane vrlo zanimljiva - barem nama. Vjerujemo kako će biti i vama.

Friško otvoreni restoran Habibi – Middle Eastern restaurant je tek udahnuo svoj prvi gastro dah, a već je unio nemir u jezičnu problematiku kod naših gastro forumaša (koje ovim putem pozdravljamo!).  Jesu li u nazivu trebali koristiti riječ Bliski istok kako se koristi kod nas ili pak Srednji istok kako to područje nazivaju u mnogim stranim zemljama.

Mi smo se odlučili da ćemo restoranu oprostiti sve nesretne jezične zamke ako nas osvoje hranom i ljubaznošću. I hop! Još nismo ni došli tamo, a ljubaznost se već pokazala kao njihov jak adut. Pri pozivu su odgovorili na sva naša pitanja, a preko WhatsApp aplikacije nam poslali sve stranice jelovnika, jer nas je naravno zanimala širina hrane koju nude – kao i cijene. Ispričali su se jer još nemaju u pogonu web stranicu (preporuka im je pokrenuti ju što prije), no otvorili su novu Facebook stranicu za restoran. Naime, za one koji nisu upoznati – isti vlasnici zadnje dvije godine vode Byblos catering Zagreb, kao i Habibi Orient dućan delicija Bliskog istoka nedavno otvoren na Savskoj cesti 94 u Zagrebu. 

 

Možda vas zanima... Habibi Orijent - priča o našoj najvećoj orijentalnoj prodavaonici Špajza


Lokacija restorana mnogima je poprilično udaljena – ulica Orešje 13 u Zagrebu, nekih 8 minuta vožnje automobilom od okretišta Črnomerca prema Gajnicama (na Aleji Bologne desno u Gospodsku ulicu).

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Stigli smo.  Novoobnovljena kuća u kojoj je i prije bio restoran (Jurišan, op.a.) doima se čistom i ugodnom, nekoliko srdačnih konobara nam prilazi sa svih strana, iako pomalo ne znaju kamo bi sa sobom.  Očito smo im među prvim gostima, no ne vidimo to kao problem - uigrat će se idućih tjedana. 

Odlučili su se oni biti pravi domaćini te nam donijeti i više od naručenog, a neke stvari i ne naplatiti, skoro kao da si došao kod nekog doma. Spomenuli smo da bismo htjeli splet mezza i tako je i krenulo – mirisni i ukusni tabbouleh (salata od sitno sjeckane rajčice, peršina, bulgura i luka začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom) sletio je na naš savršeno postavljeni stol.

Prvi test – ocjena odličan. Sastojci su bili friški, izvrsno narezani i odlično začinjeni i prezentirani u posudici – mostu nadvijenom nad naš tanjur. 
 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Netom iza stigao je i splet mezza čiju fotografiju smo predstavili u zaglavlju članka – hummus koji, vjerujemo, ne moramo predstavljati (usputno rečeno – odličan je!), warak inab b'zeit (sarmice od vinove loze punjene rižom, rajčicom i peršinom kuhane u maslinovom ulju i limunovom soku), kao i pržene rolice punjene s 3 vrste sira. 

Pa nedugo iza i falafel (prženi kroketi slanutka s tahini sosom). Oprostit ćete nam, ali tad smo malo podivljali i porciju od 5 falafela fotografirali  tek kad su na tanjuru ostala 3 falafela. Jednostavno nas je u trenu širenja mirisa vrućih falafela napustila inteligencija i nepovratno smo se pomamili. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Mali minus dajemo pita bread kruhu (pleonazam, znamo) koji je iako svjež došao hladnjikav na stol, vjerojatno nedavno izvađen iz hladnjaka. Razumijemo da se ne može održati na sobnoj temperaturi dan-dva, no nekoliko sati mislimo da može – pa bi o toj sitnici trebali povesti računa ubuduće, kako bi se još bolje sljubio kako s namazima, tako i s toplim predjelima. Da ne kažemo da volimo čak i topli pita bread.
 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Kao informacija vama koji čitate: cijena hladnih i toplih predjela iznosi mahom od 25 do 35 kuna po porciji, a glavna jela uglavnom od 70 do 90 kuna.

Znajući naš kapacitet planirali smo uzeti šest ili sedam različitih hladnih i toplih predjela i to će nam biti dovoljno. Nasreću i nažalost ujedno, u restoranu su mislili drugačije. Nažalost jer na kraju nismo više od prejedenosti skoro mogli reći ni Hvala, a nasreću jer smo probali bar desetak stvari s menija. 

I nakon falafela vrlo precizno i uredno su nam malo po malo donosili ukusne bombe za naša nepca: prije svega kibbeh (okruglice od mljevenog mesa i bulgura punjene mljevenim mesom s pinjolima) u obliku cvijeta. 
 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Iza toga na stol nam je stigao bulgur u maniri đuveča. To je prilično zasitno pa smo, čuvši da imaju još dva specijaliteta za nas, shvatili da pojedemo li taj bulgur nećemo ostati živi te smo ga tek probali. On je samo okej, ostale stvari su bile znatno iznad – visoko na ljestvici okusa.

I onda kad smo već bili siti dolaze dva glavna jela i jedno toplo predjelo – izuzetno ukusno začinjena kafta meshwi (šiš ćevapi od začinjenog mljevenog janjećeg mesa i manjim dijelom telećeg, peršina i luka s roštilja) , shawarma od piletine (pečeni tanki komadići pilećih prsa u rolicama tijesta uz umak od češnjaka i rajčice) i na kraju pržena marinirana pileća jetrica u limunu i maslacu. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Zaključno možemo reći kako velikim pljeskom pozdravljamo otvorenje Habibi restorana u Zagrebu. Projekt vode dvoje mladih – Fares i Farah, od kojih je jedan i nećak gospodina koji je spiritus movens cijelog projekta, no ne želi se eksponirati u javnosti pa ga niti mi nećemo ovdje konkretnije predstavljati za sad. Vodili smo ugodan razgovor s gospodinom, veliki je gastro znalac. Ako nas kratkoročno pamćenje dobro služi - imaju još nekoliko lokala sličnog tipa u Sofiji i Bukureštu. Gospodin putuje na tjednoj bazi na sve lokacije već godinama i nije čudo da već i stjuardese misle kako je on pilot kapetan, koliko često je na putu. 

Potegnite iza Vrapča do Habibi restorana, ovako egzotična i ukusna jela nemate prilike često probati na našem području. Uz sve navedeno imaju i prostor za uživanje u nargilama s raznim okusima (navodno boljim od sarajevskih koje su nam regionalno poznate, probat ćemo to idući put), kao i autentične napitke i sokove.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Pratite naš gastro Eat Out Zagreb tim na Instagram profilukao i na našoj Facebook stranici.

REZIME:

Habibi Middle Eastern restaurant, ulica Orešje br. 13 Zagreb
Facebook stranica
Kontakt mobitel: 095 166 2016
Radno vrijeme: svaki dan od 12 do 24 h

OCJENA: 

Hrana:  4/5 
Usluga: 4/5 
Plaćanje:  Kartice ili gotovina
Atmosfera: Čist prostor, autentičan lokal kuhinje koju zastupa 
Preporuka: apsolutno posjetiti
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.