Kolumne 25. listopada 2020.

Hrapoćuša - bogata torta iz bračkog mjestašca Dol

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Dno torte je gusti biskvit s orašastim plodovima, a nadjev je napravljen od bjelanjaka i oraha...

Iako je otok Brač poznat po svom “bijelom kamenu”, postoji jedno selo koje je izgrađeno od potpuno drugačije vrste kamena. Taj kamen dijeli ime i s tortom o kojoj danas pišem. Kamen izgleda vrlo grubo čak i pomalo neugledno, a korišten je za izradu kuća, izgradnju suhozida i gotovo svega ostalog što je trebalo sagraditi. Ovo mjesto je Dol, malo mjesto skriveno u unutrašnjosti otoka Brača. U čast ovog kamena koji život znači, gospođe iz Dola osmislile su tortu koja osim sličnosti u izgledu nosi i isto ime.

U potrazi za receptom za hrapoćušu nailazimo na dosta veliki problem - svaka kuća ima svoj način izrade, a svaka žena ljubomorno čuva svoj recept i posebne tajne koje su se usmenom predajom prenosile mlađim generacijama te je gotovo nemoguće pronaći dva identična recepta. Različite količine jaja su glavna razlika, a također po nekim receptima se dodaje i orahe u biskvit, u nekim pak se dodaju bademe…

 

Možda vas zanima... Čokoladne oblatne - slastica koja podsjeća na djetinjstvo Kolumne

 

U osnovi ovo je torta s dva odvojena, vrlo različita sloja. Dno je gusti biskvit koji čine žumanjci, nešto bjelanjaka, brašna i orašastih plodova. Gornji sloj su orasi, šećer i bjelanjci. Kad se spoje zajedno, dobivate ukusan desert koji se još poznat i kao “brački afrodizijak”. Ostavljam vama da provjerite istinitost ove tvrdnje. 

 

Možda vas zanima... Ova izvanredna torta neodoljivo podsjeća na knedle sa šljivama Kolumne

 

Druge recepte potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci za biskvit:

  • 12 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 4 žlice vode
  • 150 g bijelog šećera
  • 60 g badema mljevenog
  • 60 g oštrog brašna
  • 1 žličica vanilin šećer
  • korica jednog limuna

Za nadjev:

  • 8 bjelanjaka
  • 500 g bijelog šećera
  • 600 g oraha
  • Sok od 1 limuna
  • Prstohvat muškatnog oraščića

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. U zdjelu odvojite osam žumanjka, dodajte četiri cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Miješajte električnim mikserom dok ne bude lagano i prozračno.
  2. Dodajte vodu, brašno, prašak za pecivo, bademe i limunovu koricu i još jednom promiješajte da se sve dobro izmiješa. (Odlučio sam blanširati i samljeti bademe za dodatni, tj. jači okus).
  3. Izlijte smjesu u namašćeni kalup za tortu (veličine 23 cm) i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180 ° C.
  4. Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Bjelanjke električnim mikserom pomiješajte u pjenastu konzistenciju, ali ne previše čvrsto. Dodajte orahe i šećer i dobro promiješajte.
  5. Stavite smjesu u posudu i kuhajte na srednje jakoj vatri. Neprestano miješajte smjesu da se ne lijepi i da ne zagori. Trebat će vam oko 10 minuta da postane gusta, ljepljiva i zlatno smeđa.
  6. Ulijte limunov sok i nastavite miješati još 6-7 minuta. Kada dodate limunov sok i umiješate ga vidjet ćete da smjesa postaje svjetlije boje. Nakon tih 6-7 minuta, opet će postati zlatno smeđe – u ovom trenutku isključite vatru.
  7. Kad je donji sloj kolača pečen, izvadite ga iz pećnice i smanjite temperaturu u pećnici na 150 ° C.
  8. Žlicom dodajte smjesu oraha preko torte (ostavite ju u posudi za pečenje), počevši od rubova i krećući se prema sredini torte, ravnomjerno rasporedivši smjesu, lagano pritiskujući orahe. Stavite posudu nazad u pećnicu i pecite dodatnih 30 minuta dok vrh ne postane svijetlosmeđi.

 

Zapečeni štrukli Možda vas zanima... Zapečeni štrukli - za svaku priliku i u svako doba godine Kolumne

 

Pustite da se torta potpuno ohladi u posudi prije uklanjanja obruča kalupa i rezanja, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Torta bez problema može stajati nekoliko dana, ali NE u frižideru nego u zatvorenoj posudi - na sobnoj temperaturi ili u smočnici. U slast! 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.