Iako je otok Brač poznat po svom “bijelom kamenu”, postoji jedno selo koje je izgrađeno od potpuno drugačije vrste kamena. Taj kamen dijeli ime i s tortom o kojoj danas pišem. Kamen izgleda vrlo grubo čak i pomalo neugledno, a korišten je za izradu kuća, izgradnju suhozida i gotovo svega ostalog što je trebalo sagraditi. Ovo mjesto je Dol, malo mjesto skriveno u unutrašnjosti otoka Brača. U čast ovog kamena koji život znači, gospođe iz Dola osmislile su tortu koja osim sličnosti u izgledu nosi i isto ime.
U potrazi za receptom za hrapoćušu nailazimo na dosta veliki problem - svaka kuća ima svoj način izrade, a svaka žena ljubomorno čuva svoj recept i posebne tajne koje su se usmenom predajom prenosile mlađim generacijama te je gotovo nemoguće pronaći dva identična recepta. Različite količine jaja su glavna razlika, a također po nekim receptima se dodaje i orahe u biskvit, u nekim pak se dodaju bademe…
U osnovi ovo je torta s dva odvojena, vrlo različita sloja. Dno je gusti biskvit koji čine žumanjci, nešto bjelanjaka, brašna i orašastih plodova. Gornji sloj su orasi, šećer i bjelanjci. Kad se spoje zajedno, dobivate ukusan desert koji se još poznat i kao “brački afrodizijak”. Ostavljam vama da provjerite istinitost ove tvrdnje.
Druge recepte potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!
Sastojci za biskvit:
- 12 žumanjka
- 4 bjelanjka
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 4 žlice vode
- 150 g bijelog šećera
- 60 g badema mljevenog
- 60 g oštrog brašna
- 1 žličica vanilin šećer
- korica jednog limuna
Za nadjev:
- 8 bjelanjaka
- 500 g bijelog šećera
- 600 g oraha
- Sok od 1 limuna
- Prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
- U zdjelu odvojite osam žumanjka, dodajte četiri cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Miješajte električnim mikserom dok ne bude lagano i prozračno.
- Dodajte vodu, brašno, prašak za pecivo, bademe i limunovu koricu i još jednom promiješajte da se sve dobro izmiješa. (Odlučio sam blanširati i samljeti bademe za dodatni, tj. jači okus).
- Izlijte smjesu u namašćeni kalup za tortu (veličine 23 cm) i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180 ° C.
- Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Bjelanjke električnim mikserom pomiješajte u pjenastu konzistenciju, ali ne previše čvrsto. Dodajte orahe i šećer i dobro promiješajte.
- Stavite smjesu u posudu i kuhajte na srednje jakoj vatri. Neprestano miješajte smjesu da se ne lijepi i da ne zagori. Trebat će vam oko 10 minuta da postane gusta, ljepljiva i zlatno smeđa.
- Ulijte limunov sok i nastavite miješati još 6-7 minuta. Kada dodate limunov sok i umiješate ga vidjet ćete da smjesa postaje svjetlije boje. Nakon tih 6-7 minuta, opet će postati zlatno smeđe – u ovom trenutku isključite vatru.
- Kad je donji sloj kolača pečen, izvadite ga iz pećnice i smanjite temperaturu u pećnici na 150 ° C.
- Žlicom dodajte smjesu oraha preko torte (ostavite ju u posudi za pečenje), počevši od rubova i krećući se prema sredini torte, ravnomjerno rasporedivši smjesu, lagano pritiskujući orahe. Stavite posudu nazad u pećnicu i pecite dodatnih 30 minuta dok vrh ne postane svijetlosmeđi.
Pustite da se torta potpuno ohladi u posudi prije uklanjanja obruča kalupa i rezanja, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Torta bez problema može stajati nekoliko dana, ali NE u frižideru nego u zatvorenoj posudi - na sobnoj temperaturi ili u smočnici. U slast!