Danas ljudi zaista svašta nazivaju samoborskom kremšnitom, ali se , srećom, mogu educirati na kvalitetnim blogovima i portalima. Po mom mišljenju, prava krempita pravi se isključivo s oštrim brašnom, eventualno uz dodatak gustina. Bitno je da su jaja iz kontroliranog uzgoja i da upotrijebite domaće mlijeko, koje se može kupiti na tržnicama, jer kremi daje posebnu kremoznost i masnoću.
Budući da krempite uvijek pripremam u "5 do 12", koristim kupovno lisnato tijesto. Bitno ga je dobro razvaljati, na masnom papiru, i vratiti u hladnjak na 20-ak minuta. Potom ga trebate izbockati vilicom i peći na višoj temperaturi. Ispod lima u kojem se lisnato peče stavljam i posudu s vodom kako bi tijesto bilo hrskavije.
Što se tiče slatkog vrhnja, uvijek koristim verziju od pravog mlijeka. Ako još s njime niste radili, vrijeme je da počnete i uvjerite se da to nije nikakav "bauk". Odmah ćete primijetiti da su kolači ukusniji i bolji.
Ovu poslasticu obavezno pripremite dan ranije kako bi se krema stisnula i kako bi je tijesto moglo upiti.
Druge Igorove recepte potražite na njegovom blogu Moderna kuhinja i pratećem Facebook i Instagram profilu.
Sastojci potrebni za kremu :
- 4 l mlijeka (koristio sam domaće s tržnice cca 9% m.m)
- 680 g šećera kristala
- 4 vrećice vanilin šećera (ili bourbon vanilin šećera)
- 4 jušne žlice oštrog brašna (koristio sam Podravkino)
- 400 g gustina
- 7 jaja
Dodatni sastojci :
- 500 g lisnatog tijesta
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
* Normativ je za malo veći kalup od onog što dobijete uz novu pećnicu pa ga možete umanjiti na pola
Postupak :
- Za početak ispecite lisnato tijesto na sljedeći način. Tijesto dan ranije u hladnjaku ostavite odmrzavati, a sutradan ga pripremajte. Razvaljajte ga na minimalnoj količini oštrog brašna. Izbockajte viljuškom na nekoliko mjesta i dodatno još nekakvih cca 20-tak minuta dodatno rashladite u hladnjaku neposredno prije pečenja. Na dno pećnice stavite posudu s toplom vodom i dobro je zagrijte. Pecite na 220 C, cca 10-15 min, ovisno i pećnici i lisnatom tijestu ili sve dok ne dobije zlatnu koricu. Isto napravite i s drugom "pločicom" lisnatog tijesta. Kad se ispeče odložite sa strane.
- Za kremu od ukupne količine mlijeka odvojite 600 ml, a ostatak mlijeka stavite zakuhati. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte 340 g šećera kristala i vanilin šećer, pjenjačom dobro razradite i postepeno dodajte ostatak mlijeka, a zatim brašno i gustin.
- Kad mlijeko zakuha smanjite vatru, a smjesu sa žumanjcima lagano ulijevajte u mlijeko koje lagano kuha te miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice. Ako Vam se dogodi da bude grudica uvijek kremu koja još nije ukuhala možete procijediti kroz gustu metalnu cjediljku. Dok se krema kuha sa strane počnite tući bjelanjke. Dodajte prstohvat soli i kad se lagano zapjene postepeno dodajte preostali šećer kristal u intervalima i miksajte sve dok ne dobijete gusti snijeg od bjelanjaka (šaum) i sve dok se šećer kristal ne otopi.
- Kad se krema zgusne (kao što je prikazano na fotografiji) maknite s vatre, te u kremu koja je još uvijek vruća prvo dodajte nekoliko jušnih žlica tučenih bjelanjaka i dobro promiješajte da malo "olakšate" smjesu, a zatim postepeno dodajte , okrećući u smjeru kazaljke na satu. To je malo dugotrajniji postupak pa se naoružajte sa strpljenjem. Na pleh stavite prvu pločicu pečenog lisnatog tijesta (250 g), složite obruč za torte, te ulijte kremu, brzo poravnajte i ostavite da se dobro ohladi. To napravite jako brzo jer se krema jako brzo steže.
- Kad se krema ohladi i stegne premažite s tučenim slatkim vrhnjem, a zatim na njega stavite drugi dio pečenog lisnatog tijesta koje se nakon pečenja izrezali na kocke jednake veličine. Neposredno prije posluživanja pospite šećerom u prahu i poslužite.